ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρι αθλητική φόρμα, μαύρο knitwear και sneakers
 

Οι πλατφόρμες streaming θα ''σώσουν'' τα κινηματογραφικά στούντιο;

Οι αλλαγές έγιναν πραγματικότητα

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

''Ναι'' οι κινηματογραφικές πρεμιέρες έχουν μπει στον πάγο, οι κινηματογράφοι έκλεισαν και οι περισσότερες ταινίες αναβλήθηκαν είτε για τα τέλη του 2020, είτε για το 2021. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Μία απ' αυτές είναι τo ''The Lovebirds'' που θα κυκλοφορούσε κανονικά στους κινηματογράφους αλλά λόγω κορωνοϊού πουλήθηκε στο Netflix. 

H Sony είχε επενδύσει πολλά στο 2020. Το ''Greyhound'', η ταινία με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, θα σάρωνε στο box office αλλά αναγκαστηκά η προβολή της ακυρώθηκε. Η πρεμιέρα της θα γινόταν τώρα τον Ιούνιο αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό σχέδιο για ασφάλεια στους κινηματογράφους, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αν μεταφερόταν το 2021 θα είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από blockbusters που μεταφέρθηκαν για το 2021. Γι' αυτό τον λόγο, η Sony πούλησε το δικό του blockbuster στην Apple, μετά από πολλές προσφορές από διάφορες πλατφόρμες. 

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση να μεταφερθούν ταινίες ένα χρόνο παραπέρα δεν είναι τόσο απλή. Σκέψου όλες οι ταινίες που θα έκαναν πρεμιέρα από τον Απρίλιο μέχρι, ας πούμε, τον Αύγουστο να μεταφέρονταν το 2021, μαζί με όλες εκείνες που ήταν προγραμματισμένες να κάνουν πρεμιέρα το 2021. Ο ανταγωνισμός θα ήταν τεράστιος και λίγοι θα ήταν οι κερδισμένοι. 

Με τους κινηματογράφους να έχουν κλείσει, τα στούντιο παραγωγής πρέπει να πάρουν χρήματα. Πιο μικρές παραγωγές (''Love Birds'', ''My Spy'') πουλήθηκαν πιο εύκολα γιατί τα στούντιο δεν περίμεναν μεγάλα κέρδη όπως και να 'χει. Το ''Lovebirds'' είναι μια ρομαντική κωμωδία περιπέτειας, με την Issa Rae και τον Kumail Nanjiani. Οι υπεύθυνοι της Paramount περίμεναν μια έτρια πορεία στους κινηματογράφους, μετά από περιορισμένη προώθηση. Αντιθέτως, στο Netflix άρεσε το ότι πρωταγωνιστές ήταν δύο αρκετά γνωστοί κωμικοί ηθοποιοί. Η πλατφόρμα βγάζει κέρδος από τις συνδρομές, δεν θα ανησυχούσε για πωλήσεις στο box office. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα πλήρωσε το Netflix για την ταινία, αλλά δημοσιεύματα θέλουν την Paramount να πήρε τουλάχιστον τα $16 εκατομμύρια του budget. 

Η άλλη επιλογή είναι οι πλατφόρμες με video-on-demand, από τις οποίες τα στούντιο έχουν μεγαλύτερο κέρδος από τις ενοικιάσεις, όπως έγινε με το ''Trolls World Tour'' τον περασμενο Απρίλιο, και όπως πρόκειται να γίνει με το ''King of Staten Island'' τέλη του Ιούνη. Η τρίτη επιλογή είναι τα στούντιο παραγωγής να προωθήσουν τις ταινίες τους στις δικές τους πλατφόρμες streaming. Τακτική που ακολούθησε η Disney με τις ταινίες ''Hamilton'' και ''Artemis Fowl'' στο Disney Plus.  

Στην πραγματικότητα, απλά βλέπουμε αλλαγές που ξεκίνησαν πριν καιρό, να γίνονται πιο τακτικά. Η πανδημία ανάγκασε τα στούντιο να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους και όταν περάσει η κρίση αυτή, πιθανότατα να βλέπουμε τις μικρότερες ταινίες να προβάλλονται εξ αρχής σε πλατφόρμες αφήνοντας χώρο στις μεγάλες αίθουσες για blockbusters και ταινίες της Marvel. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση