ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: nude tailored παντελόνι, πουκάμισο και μπαλαρίνες
 

Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στο Netflix για το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε

Σε τρία επεισόδια διερευνώνται διεξοδικά τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών

Πάρις Δημητριάδης

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαρτίου του 2014 και η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών αναχωρούσε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, για να εκτελέσει μια κατα τ’ άλλα αδιάφορη πτήση ρουτίνας, με προορισμό το αεροδρόμιο του Πεκίνο στην Κίνα. Λίγα μόνο λεπτά μετά την απογείωση, το μοιραίο αεροσκάφος εξαφανίζεται απ’ τις οθόνες των ραντάρ και μέχρι σήμερα, αγνοείται. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά, μαζί με το αεροσκάφος εξακολουθούν να αγνοούνται οι 239 επιβάτες και τα 12 άτομα προσωπικό.

Μέσω συνεντεύξεων με μέλη οικογενειών, επιστήμονες και δημοσιογράφους, στο docuseries παραγωγής RAW γίνεται μια φιλότιμη και επισταμένη απόπειρα να δοθεί λίγο φως, σε μια ιστορία γεμάτη σκοτάδι, αδιέξοδα, συνωμοσιολογία και απροθυμία εκ μέρους των Αρχών να μιλήσουν ανοιχτά για ένα θέμα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αιώνα που διανύουμε. Με τίτλο «ΜΗ370: The Plane that Disappeared» το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων που προβάλλεται εδώ και λίγες μέρες στην πλατφόρμα του Netflix αναπαριστά μέσα από σοκαριστικό αρχειακό υλικό τη δραματική βραδιά της εξαφάνισης, αναλύοντας τα τρία επικρατέστερα υποθετικά σενάρια για την τύχη του τραγικού αεροσκάφους. 

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, τα τρία επικρατέστερα σενάρια αφορούν σε ενδεχόμενη ενοχή του πιλότου, σε αεροπειρατεία και σε πιθανή κατάρριψη του αεροσκάφους από ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, με βάση το πρώτο σενάριο και πρώτο επεισόδιο της τριλογίας, ο πιλότος του αεροσκάφους μπορεί τελικά να φέρει την αποκλειστική ευθύνη, ως ένα παρανοημένο άτομο που είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει και να παρασύρει μαζί του στον θάνατο διακόσιες τόσες ψυχές. Το σενάριο αυτό βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι στο σπίτι που έμενε ο πιλότος έχει βρεθεί εξομοιωτής πτήσεων, που δείχνει μια προσομοίωση πτήσης με μια πορεία ενός αεροσκάφους που πέφτει στον ωκεανό και που εκλαμβάνεται ως η πιθανή πορεία του εξαφανισμένου αεροπλάνου. Η φυσιολογική συμπεριφορά του πιλότου πριν από την πτήση καθώς και η ανάγκη για την εκπόνηση ενός άρτια ολοκληρωμένου σχεδίου, που είναι σχεδόν αδύνατο να επισυμβεί από ένα άτομο μόνο και που συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των υπόλοιπων μελών του πληρώματος από το πιλοτήριο καθώς και το κλείσιμο όλων των συστημάτων επικοινωνίας κάνουν το σενάριο αυτό απομακρυσμένο. Τίποτα ωστόσο δεν αποκλείεται μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Σύμφωνα με την αεροπειρατεία, που είναι το δεύτερο πιθανό σενάριο, οι έρευνες επικεντρώνονται προς Ρωσία μεριά και πρόκειται για μια θεωρία που προωθείται κυρίως από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Jeff Wise, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα. Το σενάριο συνδέεται με τον πόλεμο της Κριμαίας και υπαινίσσεται την εμπλοκή τριών ατόμων ρωσικής καταγωγής, που ίσως να πήραν την πτήση υπό τον έλεγχό τους με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις για τη βασιμότητα της εν λόγω εικασίας στηρίζονται στην τεχνική διάσταση του ζητήματος, καθώς θεωρείται πανδύσκολο να ελεγχθούν από αεροπειρατές τόσο περίπλοκα συστήματα όπως οι διαστημικοί δορυφόροι.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που παρουσιάζεται στο τρίτο επεισόδιο της τριλογίας έχει επίσης πολιτικές προεκτάσεις, όμως αυτή τη φορά οι υποψίες φεύγουν από τη Ρωσία και κινούνται προς την κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα. Συγκεκριμένα, το σενάριο αφορά στην πιθανή κατάρριψη του αεροσκάφους από στρατιωτικές ένοπλες δυνάμεις Αμερικανών, οι οποίες εκείνη την περίοδο φέρεται να έκαναν γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα. Με βάση αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε μετά από άρνηση του πιλότου να προσγειωθεί ένεκα ζητημάτων που σχετίζονται με τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης. Η θεωρία αυτή αναπτύσσεται από τον Γάλλο δημοσιογράφο, Florence de Changy, ο οποίος εργάζεται ως ανταποκριτής της Le Monde στην νοτιοανατολική Ασία. Μια παρόμοια εικασία έχει διατυπωθεί και από Γάλλο επιχειρηματία, του οποίου η σύζυγος και τα δύο ανήλικά του παιδιά βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Guardian για το ντοκιμαντέρ, παρά τη λεπτή γραμμή μεταξύ εικασίας, συνομωσίας και πραγματικότητας που αναπόφευκτα αγγίζει και τις τρεις θεωρίες, τουλάχιστον οι άνθρωποι που εμπλέκονται στις έρευνες είναι άτομα που είναι βαθιά αναμεμειγμένα στην σκοτεινή αυτή ιστορία από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Άνθρωποι που αμφισβητούν επίσημα αφηγήματα και που έχουν διερευνήσει εις βάθος το ζήτημα, προσπαθώντας να ενώσουν τα διάσπαρτα κομμάτια ενός απίστευτα δυσεπίλυτου παζλ και που προβάλλουν εύλογα ερωτήματα τα οποία η πραγματικότητα είναι πως δεν έχουν απαντηθεί πειστικά ποτέ μέχρι σήμερα».

Δείτε το τρέιλερ:

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση