ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Αυτές τις γιορτές ας προτιμήσουμε πιο «πράσινα» δώρα

Ιδέες ανά ηλικιακή κατηγορία

Δέσποινα Άσπρου

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει εδώ και μέρες και οι περισσότεροι έχουμε ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση του "τέλειου δώρου" για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και ενώ είναι απολύτως λογικό να θέλουμε με την κίνησή μας να προκαλέσουμε χαμόγελα ευτυχίας και ενθουσιασμού, καλό είναι να αποφύγουμε να βάλουμε "το δικό μας λιθαράκι" στην επιβάρυνση του πλανήτη.

Τα Χριστούγεννα, ως γνωστό, χαρακτηρίζονται ως «η γιορτή των σκουπιδιών», αφού οι κάδοι των πόλεων ξεχειλίζουν από πλαστικές συσκευασίες παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων, ενώ μεγάλες ποσότητες φαγητών και γλυκών καταλήγουν επίσης στους κάδους. Την ίδια στιγμή, η κατασκευή και η αποστολή δώρων προκαλεί τεράστιες εκπομπές αερίων. Βάση, μάλιστα έρευνας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι Αμερικανοί πετάνε περίπου 25% περισσότερα σκουπίδια από τις Ευχαριστίες έως την Πρωτοχρονιά, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου, προκαλώντας 25 εκατομμύρια επιπλέον τόνους απορριμμάτων.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη και χωρίς να θέλουμε να απαρνηθούμε την γοητεία της εποχής, με μερικούς τρόπους μπορούμε κάλλιστα να μεταμορφώσουμε τα Χριστούγεννα σε μια φιλικότερη προς το περιβάλλον γιορτή. Δείτε στην συνέχεια μερικά «πράσινα» δώρα που μπορείτε να κάνετε.

Αρχικά, καλό είναι πριν από κάθε αγορά να συλλογιστούμε το γενικότερο καλό και να αποφύγουμε αντικείμενα που λειτουργούν με μπαταρίες, καθώς εκτός ότι επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον από τα τοξικά χημικά που περιέχουν, δεν ανακυκλώνονται εύκολα.

Ιδιαίτερη έμφαση επιβάλλεται να δώσουμε και στο χαρτί περιτυλίγματος. Προτιμήστε ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος. Μια καλή ιδέα, άν έχετε παλιές εφημερίδες στο σπίτι, είναι να τις χρησιμοποιήσετε για το περιτύλιγμα. 

Μια γλυκιά ιδέα για δώρα ενηλίκων είναι οι second hand δημιουργίες που μπορείτε να βρείτε σε vintage καταστήματα, ενώ καλό είναι να δωρίσετε σε στέγες ή και σε γνωστούς σας που έχουν ανάγκη αντικείμενα που εσείς δεν χρειάζεστε. Εξίσου οικολογικές ιδέες είναι οι οδοντόβουρτσες από bamboo, ένα παγούρι οικολογικό από ανοξείδωτο ατσάλι, ένα lunchbox κατασκευασμένο από ανοιξείδωτο μεταλλικό ή από bamboo ή από σιλικόνη, ένα ξύλινο ρολόι ή και ξύλινα γυαλιά ηλίου.

Σχετικά με τα δώρα των παιδιών, αν και σίγουρα το ζήτημα αυτό είναι κάπως “ευαίσθητο” αφού οι μικροί μας φίλοι τέτοιες μέρες “παρασύρονται” από τα παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις και στις βιτρίνες των καταστημάτων, καλό είναι να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε μέσα από τα δώρα μας να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την οικολογική και περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Στους έφηβους για παράδειγμα, μπορούμε να χαρίσουμε ηχείο με ηλιακή φόρτιση, θήκη κινητού από φελό, ξύλινα ακουστικά, Skateboard από bamboo, make up set από bamboo, κάλτσες από ανακυκλωμένο βαμβάκι και οργανικά καλλυντικά.

Όμορφες ιδέες για βρέφη και νήπια είναι τα χειροποίητα παιχνίδια, τα σετ φαγητού από Bamboo, τα μποτάκια από οικολογικό δέρμα και το λουβερτάκι αγκαλιάς από 100% οικολογικό fleece.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση