ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Αύριο το ροζ φεγγάρι

Από πού πήρε τη δελεαστική ονομασία του;

Πάρις Δημητριάδης

Η πανσέληνος του φετινού Απριλίου είναι γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι» και αναμένεται να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό αύριο, Σάββατο, 16 Απριλίου 2022.

Από πού πήρε το δελεαστικό όνομα «Ροζ Φεγγάρι»; Θα είναι πραγματικά ροζ;

Σύμφωνα με δημοσίευση στην Athens Voice, που αντλεί πληροφόρηση από το Almanac.com, το αυριανό φεγγάρι θα είναι η πρώτη πανσέληνος της ανοιξιάτικης περιόδου, η οποία ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και η Πασχαλινή Πανσέληνος —μια σημαντική Σελήνη για όσους γιορτάζουν το Πάσχα, αφού η ημερομηνία του Πάσχα εξαρτάται από την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου.

Το Πάσχα για τους Καθολικούς γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο του Πάσχα (δηλαδή την πρώτη Πανσέληνο της άνοιξης), που σημαίνει ότι φέτος θα γιορταστεί την Κυριακή 17 Απριλίου (μετά την Πανσέληνο το Σάββατο 16 Απριλίου).

Η δελεαστική ονομασία προήλθε από ένα ροζ αγριολούλουδο με το οποίο συνέδεαν τις πρώτες μέρες της άνοιξης οι ιθαγενείς της ανατολικής βόρειας Αμερικής. Πρόκειται για τη λεγόμενη Phlox subulata —που αποκαλείται και έρπουσα φλοξ ή βρύα phlox—που ονομαζόταν επίσης «ροζ βρύα».

Μια άλλη, μάλλον απλούστερη εκδοχή, υπαινίσσεται ότι η ονομασία προέρδχεται από τα ανοιξιάτικα λουλούδια που ονομάζονται φλόγες και που συνήθως ανθίζουν τις πρώτες μέρες του Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στο χρώμα ίσως να ήταν ορθότερο και ακριβέστερο να ειπωθεί πως περισσότερο σε πορτοκαλί θα μοιάζει παρά σε ροζ ωστόσο σίγουρα θα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όπως πάντοτε, καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τους σπάνιους χρωματισμούς της αυριανής πανσελήνου θα είναι το σούρουπο, αφού όσο βαθαίνει η νύχτα, το φεγγάρι θα αποκτά ως συνήθως το κλασικό του κιτρινωπό και λευκό χρώμα.

 

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση