ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi denim φούστα με halterneck top και slingback shoes
 

Ψυχολογία: 4 παλέτες χρωμάτων που πρέπει να δοκιμάσετε στον χώρο σας

Η ψυχολογία μας δείχνει ποια χρώματα μπορούν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που νιώθουμε.

Μαρία Καραμάνου

Όταν πρέπει να αποφασίσουμε ποια χρώματα θα επιλέξουμε για τους τοίχους του σπιτιού μας, πολλοί από εμάς τείνουν προς το λευκό. Ωστόσο, υπάρχει μια ψυχολογία που κρύβεται πίσω από τις συγκεκριμένες επιλογές χρωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί στην ψυχολογία των χρωμάτων διερεύνησαν τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στα χρώματα και ανακάλυψαν ότι η φωτεινότητα του χρώματος (η τονική του αξία, δηλαδή η διαφορά φωτεινότητας από το ανοιχτό στο σκούρο) είναι εξίσου σημαντική με το χρώμα καθαυτό. Η φωτεινότητα του χρώματος και ο βαθμός κορεσμού έχουν ίσο αντίκτυπο με την απόχρωση κατά την εσωτερική διακόσμηση.

Συνεπώς, η επιλογή χρώματος για ένα δωμάτιο αντιπροσωπεύει μόνο το ένα μέρος της διαδικασίας - πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον συγκεκριμένο τόνο του χρώματος. Για παράδειγμα, ένα βαθύ, ζωηρό κόκκινο μπορεί να προκαλέσει δραματική αίσθηση, ενώ ένα απαλό, ροζ χρώμα μπορεί να προσδώσει περισσότερη φιλικότητα. Επιπλέον, ο συνδυασμός διάφορων χρωματικών τόνων είναι ακόμη πιο σημαντικός για τη δημιουργία των κατάλληλων συναισθηματικών αντιδράσεων.

Σκούρο καφέ της άμμου και φωτεινοί λευκοί τόνοι

Για να δημιουργήσετε έναν χώρο που ευνοεί τη συγκέντρωση και τη μελέτη, μπορείτε να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερα χρώματα και να τα αναδείξετε με ιδιαίτερο τρόπο. Ένας από τους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι να επιλέξετε ένα φωτεινό, τολμηρό λευκό και να το συνδυάσετε με ένα βαθύ, γήινο καφέ χρώμα όπως το χρώμα της άμμου.

Τα ουδέτερα χρώματα περιλαμβάνουν το λευκό, το υπόλευκο, το μπεζ, το κρεμ και διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Αυτά τα χρώματα είναι γενικά γνωστά για την χαλαρωτική τους επίδραση. Αν, όμως, επιλέξετε ένα έντονο λευκό και το συνδυάσετε με ένα σκούρο χρώμα άμμου, το λευκό αποκτά μια δυναμική διάσταση που διατηρεί παράλληλα τη ροή με τους άλλους ουδέτερους χώρους του σπιτιού.

Σε πιο δραστήριους χώρους, το καθαρό λευκό αποτελεί μια σταθερή βάση που διατηρεί την αίσθηση ηρεμίας μεταξύ των χώρων. Καθώς μετακινείστε από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο, η ενέργεια μεταβάλλεται, αλλά τα ουδέτερα χρώματα λειτουργούν ως στοιχείο σταθερότητας που σας συντροφεύει.

Μια δημοφιλής προσέγγιση είναι να προσθέσετε χρώμα στον χώρο με τον τρόπο που διακοσμείτε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω αξεσουάρ, ριχτάρια, επίπλων και άλλων στοιχείων που θα προσθέσουν την απαραίτητη δόση χρώματος σε διάφορα σημεία του χώρου.

Ανοιχτό ροζ ή κοραλί και τιρκουάζ τόνοι

Παρά τις διαφορές τους, αυτές οι δύο οικογένειες χρωμάτων αρμόζουν αρμονικά μαζί. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είνι να συνδυάσουμε το κοράλλι με το τιρκουάζ για να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα που ξυπνά διακριτικά την αίσθηση αναζωογόνησης. Ενώ το κοράλλι προσφέρει ζωντάνια και ενέργεια, το τιρκουάζ φέρνει την ηρεμία και την καταπράσινη αίσθηση των φυσικών χρωμάτων. Επιπλέον, οι αποχρώσεις του πράσινου λειτουργούν εξαιρετικά αν υπάρχουν πολλά φυτά σε εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας έναν σύνδεσμο μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, οι αποχρώσεις της μέντας διατηρούν το χώρο ανάλαφρο και διαυγές. Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ενέργεια, μπορείτε να συνδυάσετε τη μέντα με γκρι, λευκά ή ακόμα και ροδακινί και κοραλί αποχρώσεις. Από την άποψη της αίσθησης, οι δροσεροί τόνοι προσφέρουν χαλάρωση, ενώ οι ζεστοί τόνοι δίνουν δυναμική και ενεργοποίηση. 

Λιλά και εκρού τόνοι

Για να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο με ηρεμία, αλλά χωρίς να αποπνέει βαρεμάρα, μπορείτε να επιλέξετε μια συνδυασμένη παλέτα από λιλά και εκρού. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να φαίνεται τολμηρή, καθώς το λιλά και άλλες δροσερές αποχρώσεις προκαλούν μια αίσθηση χαλάρωσης. Και το λιλά και το υπόλευκο έχουν υποτόνους που μετατρέπονται σε πιο ζεστές αντηχήσεις, αλλά συνολικά, και οι δύο αυτές αποχρώσεις παραμένουν δροσερές σε σχέση με χρώματα όπως το ροζ. Οι τόνοι του μπλε ή του πράσινου θα ήταν υπερβολικά χαλαρωτικοί.

Πορτοκαλί-κόκκινοι και ανθρακί-γκρι τόνοι

Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε την κοινωνικότητα και την επικοινωνία όταν κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο, μια επιλογή χρωμάτων που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό είναι ο συνδυασμός του ανθρακί γκρι. Το ανθρακί γκρι δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση, χωρίς ωστόσο τη δραματικότητα του μαύρου.

Τα ζεστά χρώματα, όπως το πορτοκαλοκόκκινο, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν την προσοχή και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία. Μια έρευνα που μελέτησε τον ρόλο των χρωμάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα ανέφερε ότι τα πορτοκαλοκόκκινα και τα ζεστά χρώματα (αντίθετα με τα ψυχρά μπλε και πράσινα) ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εμπλακούν περισσότερο σε διάλογο και αλληλεπίδραση.

Ένα υπόγειο μπαρ με κυρίως γκρι ανθρακί τοίχους μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό για αυτόν τον χώρο. Οι πιο τολμηροί τόνοι γκρι και άλλα ουδέτερα χρώματα μπορούν να ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή ενός κοινωνικού γεγονότος. Αντίστοιχα, το πορτοκαλοκόκκινο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή αντί για το συμβατικό κόκκινο, καθώς μπορεί να αποφευχθούν αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Το κόκκινο συνήθως συνδέεται με συναισθήματα όπως θυμός, φόβος και ζήλια, ενώ το πορτοκαλί μπορεί να εισάγει μια αίσθηση ουδετερότητας και εξισορρόπησης στην έντονη παρουσία του κόκκινου.

DECO: Τελευταία Ενημέρωση