ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Ριγέ jumpsuit, κοντομάνικο μπλουζάκι και loafers
 

«NPC livestream»: Το TikTok trend που βοηθά του χρήστες να κερδίσουν χρήματα

7 χιλιάδες δολάρια για μερικές φράσεις

Μαρία Σάββα

Αν δεν τα έχετε δει ακόμα, τα βίντεο είναι παντού και με ένα απλό scroll στο TikTok σίγουρα θα πέσετε πάνω σε τουλάχιστο 1-2 NPC livestreams. Μια δημιουργός περιεχομένου με μακριά, ίσια μαλλιά κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας της, συνδυάζοντας γρήγορα ανόητες φράσεις, ξανά και ξανά με την ίδια χαρούμενη έκφραση και τόνο, λέγοντας τις ίδιες φράσεις ξανά ξανά χωρίς να φαίνεται να κουράζατε ούτε λεπτό.

Η τάση ονομάζεται «NPC streaming» – πήρε το όνομά της από τους χαρακτήρες που βλέπουμε στα βιντεοπαιχνίδια που επαναλαμβάνουν αδέξια προ-προγραμματισμένες φράσεις και κινήσεις. Το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπό του συγκεκριμένου trend είναι η Pinkydoll, μια δημιουργός περιεχομένου από το Μόντρεαλ της οποίας τα κλιπ «ice-cream so good» έγιναν viral τις τελευταίες βδομάδεσ. Αυτές οι φράσεις είναι στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις της σε πραγματικό χρόνο στα δώρα από τους χιλιάδες θεατές της, οι οποίοι στέλνουν ψηφιακά χωνάκια παγωτού, τριαντάφυλλα, ντόνατς και καρδιές, τα οποία εμφανίζονται ως γραφικά κινουμένων σχεδίων στην οθόνη. Τα δώρα αξίζουν από μισό σεντ έως μερικά δολάρια. Σε μια ολόκληρη μέρα ροής NPC, η Pinkydoll λέει ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 7.000 δολάρια… απίστευτο όμως αληθινό.

Ανοίξτε τώρα το TikTok και θα βρείτε πολλούς μιμητές και παρωδίες, καθένας από τους οποίους κάνει με τον δικό του τρόπο τις εκφράσεις για το κάθε δώρο που παίρνει. Μία κωμικός βάζει ένα παιδικό αυτοκόλλητο στο πρόσωπό της κάθε φορά που κάποιος της στέλνει ένα δώρο, έως ότου το πρόσωπό της καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σε ένα από τα lives της βγήκε εκτός χαρακτήρα και εξήγησε: «Πρέπει να πάω το παιδί μου στον οδοντίατρο και είναι πολύ ακριβό, εντάξει;»

Στο πιο βασικό του επίπεδο, η ροή NPC είναι ένα είδος αστείου. Οποιοσδήποτε έπαιζε βιντεοπαιχνίδια σίγουρα θα έπαιρνε την αναφορά: «Κάνουν ακριβώς οπώς συμπεριφέρονται τα NPC στα βιντεοπαιχνίδια, όλους τους κανόνες συνομιλίας των NPC και στη συνέχεια το μιμούνται», λέει. Stephanie Rennick, φιλόσοφος του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης που έχει σπουδάσει διαλόγους βιντεοπαιχνιδιών. Οι NPC «δεν συμπεριφέρονται όπως οι απλοί άνθρωποι, δεν προσβάλλονται αν τους κάνεις να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Δεν περιμένουν από εσάς να συνεργαστείτε στη συζήτηση».

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η ιδέα των NPCs εισέρχεται στον κύριο πολιτιστικό λόγο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, οι ακροδεξιοί χρήστες του Διαδικτύου άρχισαν να αναφέρονται στους φιλελεύθερους ως «NPCs». Η ιδέα έχει γίνει επίσης δημοφιλής μεταξύ των πιστών στη θεωρία ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση – όπως ο Elon Musk, ο οποίος έγραψε στο Twitter τον περασμένο Δεκέμβριο: «Αν δεν πιστεύεις ότι υπάρχει τουλάχιστον μια μικρή πιθανότητα να είσαι NPC… τότε είσαι NPC.

Αλλά οι streamers του NPC δεν προωθούν ρητά ένα πολιτικό μήνυμα ή μια θεωρία συνωμοσίας. Αν μη τι άλλο, απλώς μεταφέρουν ένα είδος διαδικτυακής απόδοσης που οι ερωτικοί εργαζόμενοι ακονίζουν εδώ και χρόνια, λέει η Christine Tran, διδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον τομέα της κουλτούρας του Διαδικτύου και της ψηφιακής εργασίας.

«Πιστεύω ότι ένας streamer NPC μπορεί να γίνει κατανοητός ως η εγγονή των μέσων ενημέρωσης των «e-girls» influencers που κατοικούσαν στο Twitch και το TikTok στις αρχές του 2020», λέει. «Αυτοί είναι επίσης δημιουργοί που αυτοσεξουαλοποιούνται που δημιούργησαν τους ακόλουθούς τους συνδυάζοντας την αισθητική της κουλτούρας των cam girls».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
TikTok  |  trends  |  news  |  lifestyle  |  gossip  |  NPC livestream

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση