ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit, graphic tee και sneakers
 

Χωρισμός… Ποια είναι τα βήματα της επόμενης μέρας;

Όποιες και αν είναι οι σκέψεις, ο χωρισμός είναι αναμφισβήτητα μία διαδικασία προσαρμογής, αφού κάποιος φεύγει από τη ζωή σου.

Οι χωρισμοί είναι συνήθως δύσκολοι. Μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις χαμένος και μόνος, ακόμα και αν εσύ είσαι αυτός που έβαλε τέλος στη σχέση. Κάποιες φορές, όμως, είναι απαραίτητος. Ίσως να αισθάνεσαι προδομένος, ή ότι ο/η σύντροφος πληγώθηκε, ή να αναρωτιέσαι αν πήρες, εν τέλει, τη σωστή απόφαση.Όποιες και αν είναι οι σκέψεις, ο χωρισμός είναι αναμφισβήτητα μία διαδικασία προσαρμογής, αφού κάποιος φεύγει από τη ζωή σου και εσύ μπορεί να μη θυμάσαι καν πώς είναι να ζεις χωρίς αυτόν. Οι συνήθειες απορρυθμίζονται και η προσαρμογή στο καινούριο φαντάζει βουνό. Πάρε μία ανάσα και θυμήσου πως η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη από αυτή που ζεις!

Οριοθέτησε την πραγματικότητα του χωρισμού
Το «πηγαινέλα» είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που χωρίζουν. Κάποιος από τα μέλη του ζευγαριού ίσως ζητήσει χρόνο, ενώ εκείνος που αναμένει νιώθει ένταση, είναι αβέβαιος, κάτι που στο τέλος εκδηλώνεται με θυμό. Ο οίκτος είναι ένα βασικό στοιχείο αυτού του σημείου. Σκέψεις όπως: “δεν θέλω να τον αφήσω μόνο του, είναι τόσο λυπημένος”, συμβάλλουν στην τραγικοποίηση μιας κατάστασης, που σίγουρα δεν μοιάζει καθόλου με την αρχή της σχέσης. Ο οίκτος είναι ο αργός θάνατος της σχέσης… Η συναισθηματική έλξη χάνεται, μένει η συνήθεια κι εσύ ξαναπροσπαθείς, χωρίς τελικά κανένα νόημα. Ο χωρισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός και αποφασιστικός, διότι η ενοχή και ο οίκτος είναι επώδυνα συναισθήματα για την επόμενη μέρα και των δύο. Όταν η πόρτα κλείσει καλύτερα να μην γυρίσεις πίσω. Για κάποιο λόγο, άλλωστε, δεν ξεκίνησες να φύγεις?

Αν είναι γονιός, προστάτεψε το παιδί σου
Το παιδί πρέπει να ξέρει την αλήθεια, χωρίς όμως να κατηγορήσεις τον άλλο γονιό. Είναι σημαντικό να γνωρίζει, πάντα με προστασία και αγάπη την πραγματικότητα χωρίς απαραίτητα να εξηγήσεις όλα τα αίτια που οδήγησαν στο χωρισμό. Εγγυήσου ότι θα είσαι πάντα δίπλα του, πάντα στο ρόλο σου ως γονέας, παρά τις νέες συνθήκες που θα ακολουθήσουν.

Βρες τον εαυτό σου
Το διάστημα που θα κληθείς να μείνεις μόνος/η σου είναι η καλύτερη στιγμή, για να εστιάσεις στον εαυτό σου, επαναπροσδιορίζοντας αξίες και εστιάζοντας σε σένα και μόνο σε σένα. Μπορεί να ακούγεται μοναχικό ως μονοπάτι, αλλά έχει και μία γεύση απελευθέρωσης. Πλέον, είσαι εσύ εκείνος που αποφασίζει για τις επιλογές του. Είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που μπορείς να βρεις νέα χόμπι και επιτέλους να αρχίσεις να παρατηρείς τι συμβαίνει γύρω σου.

Έλα ξανά σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σου
Το να ξεπεράσεις μία σχέση είναι πολύ πιο δύσκολο, όταν κάθεσαι μόνος σου και αναλύεις τα πράγματα. Στις δύσκολες στιγμές η υποστήριξη και το μοίρασμα είναι συστατικά που βοηθούν τα δύσκολα συναισθήματα. Επίσης, μία σχέση απαιτεί επένδυση χρόνου στον άλλο. Αυτό το διάστημα, το πιο πιθανό είναι να αποκόπηκες κάπως από τις παρέες. Να η ευκαιρία, λοιπόν, όχι μόνο να συσφίξεις τις σχέσεις σου αλλά να θυμηθείς πως ακόμα και μία βόλτα με συντροφιά, η ένταξη και η σύνδεση θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ικανοποίηση και ασφάλεια. Mη λες όχι σε καμία πρόσκληση για έξοδο, δραστηριότητα ή εκδρομή. Οι φίλοι είναι εκείνοι με τους οποίους θα μπορέσεις να δεις τα θετικά σημεία αυτής της περιόδου της ζωής σου!

Επεξεργάσου το χωρισμό πριν μπεις σε νέα σχέση
Τα αρνητικά συναισθήματα , όταν κάνεις πως δεν υπάρχουν παίρνουν δύναμη. Μεγαλώνουν κι ας μην το καταλαβαίνεις. Σίγουρα, «ο έρωτας με έρωτα περνάει», αρκεί όμως αυτό να γίνεται με επίγνωση και όχι σαν ένα παυσίπονο στον πονοκέφαλο. Όταν ξέρεις τι θες, έχοντας βιώσει και τις αρνητικές εκφάνσεις ενός χωρισμού τότε σίγουρα η επόμενη επιλογή θα είναι συνειδητή και όμορφη. Όποιος και αν πήρε την απόφαση, άλλωστε, ο χωρισμός είναι μία απώλεια. Έλα σε επαφή με τα συναισθήματα σου, οι συμβουλές όπως: «μείνε δυνατός και μην στενοχωριέσαι» να το ξέρεις, δεν πιάνουν! Αποδέξου την κατάσταση και τότε η αλλαγή στην ερωτική σου ζωή θα έρθει αβίαστα…

Εάν αγωνίζεσαι να συμβιβαστείς με το χωρισμό, είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσεις ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις πιο γρήγορα. Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειρισθείς τις προκλήσεις ενός χωρισμού και να εξοικειωθείς με τη νέα αυτή πραγματικότητα. Αν λοιπόν αναζητάς απεγνωσμένα, τον/ την πρώην σου, ένας εξειδικευμένος θεραπευτής είναι εκείνος που μπορεί να σου δείξει το δρόμο, για να αντιμετωπίσεις τυχόν συναισθήματα λύπης, ενοχής ή μοναξιάς.

Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι, για να κάνεις πράγματα που αγαπάς και γιατί όχι? Να δοκιμάσεις καινούρια… Το τέλος της σχέσης έχει δημιουργήσει χώρο στη ζωή σου, που τώρα μπορείς να τον γεμίσεις με συναρπαστικές νέες αρχές. Μείνε ανοιχτός σε αυτές τις εμπειρίες!

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555 
www.askitis-cy.com 
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Everton Vila on Unsplash

Η δυναμική της σχέσης

Δύο πρόσωπα που είναι σύντροφοι στη ζωή, εραστές την νύχτα και δημιουργοί μιας καινούργιας ...
 |  LOVE