ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: bodycon φόρεμα, denim σακάκι και πέδιλα
 

Sex Drive: Πόσο επηρεάζεται από τον θυμό;

Πως όμως μπορεί ένα τόσο έντονα αρνητικά φορτισμένο συναίσθημα να συνδέεται με την σεξουαλική σχέση;

Από τα πιο δυνατά συναισθήματα, ο θυμός μπορεί να είναι και καταλυτικός παράγοντας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε γενικά πολλές καταστάσεις στην ζωή μας. Είναι δεδομένο ότι ο θυμός χωρίζεται σε 2 μεγάλες βασικές διαδικασίες, την έκφραση και την καταστολή. Όταν το συναίσθημα εκφράζεται είναι λογικό να αναμένουμε πολλές εσωτερικές αλλαγές αλλά και εξωτερικές επιρροές. Από την άλλη όταν καταστέλλεται, με αντίστοιχο τρόπο απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειας του ατόμου, που αναπόφευκτα θα πρέπει να διοχετευτεί κάπου.

Πως όμως μπορεί ένα τόσο έντονα αρνητικά φορτισμένο συναίσθημα να συνδέεται με την σεξουαλική σχέση;

Με τον πιο απλό τρόπο, όσο έντονο είναι στον αρνητισμό του σαν συναίσθημα, τόσο έντονο μπορεί να μετατραπεί σε ηδονικό συναίσθημα. Η διοχέτευση του θυμού σε κάτι θετικό είναι η καλύτερη ‘λύση’ για το σώμα.

Όσο αφορά την ψυχή, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Όχι απαραίτητα μόνο για την πολυπλοκότητά της αλλά και για την πρακτική υπόσταση. Μιλήσαμε πολλές φορές για την Ενσυναίσθηση και το πόσο μεγάλη αξία έχει σε όλα όσα πράττουμε – κοινωνικά στην ζωή μας.
Τώρα είναι η ώρα να επιστρατευτεί.

Σκεφτείτε το με άλλο τρόπο, ο θυμός είναι μια ενστικτώδης πολλές φορές αυτόματη αντίδραση σε ερεθίσματα τα οποία προκαλούν τοξικότητα και αναγκάζει το μυαλό να μπει σε λειτουργία – πάλης ή φυγής. Ταυτόσημα στοιχεία μπορεί να θεωρηθούν ότι ανταποκρίνονται και στην σεξουαλική πράξη, με το άτομο να κάνει μια ‘αυτόματη’ επιλογή του αν θα προχωρήσει σε συνεύρεση ή όχι.

Όταν λοιπόν, βρισκόμαστε σε μια τόσο συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουμε μία ‘υποσυνείδητη’ επιλογή. Το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την λίμπιντο, εναπόκεινται στην ερμηνεία που του δίνουμε.

Άρα συμπερασματικά είναι ένα σταυροδρόμι επιλογών, όπως και τα περισσότερα πράγματα στην ανθρώπινη Ψυχολογία. Ή θα προχωρήσει με έκρηξη, είτε αρνητική είτε θετική, ή θα προχωρήσει με καταστολή όλων των προαναφερόμενων συναισθηματικών επιλογών.

Ωστόσο, όταν τα άτομα επιλέγουν την καταστολή, θα πρέπει να αντιλαμβάνονται και της συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο στο υποσυνείδητο όσο και στο συνειδητό. Μια ενδεχόμενη ‘παύση’ ή ακόμη και καταπίεση του συναισθήματος μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε μια μετέπειτα έκρηξη, σε πιο μεγάλο βαθμό απ’ ότι θα ήταν στην αρχή.

Για αυτόν τον λόγο, η επιστήμη πάντα θα συνιστά την ισορροπία, όταν μάθουμε να αναγνωρίσουμε τα πράγματα που μας θυμώνουν, ιδιαίτερα όσον αφορά την σχέση μας με τα πιο κοντινά μας άτομα, όπως τον/την/το σύντροφό μας, τότε θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε την ενέργεια στην αντιμετώπισή του. Από την άλλη αν ο θυμός μετατραπεί σε λίμπιντο, τότε η σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην ‘υγιή’ έκφραση του συναισθήματος, καταστέλλοντας την αδρεναλίνη, καθαρίζοντας το μυαλό και βοηθώντας το άτομο να επανέλθει στα ‘φυσιολογικά επίπεδα’.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση