ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Πότε μια σχέση σταματάει να είναι συντροφική και γίνεται ελεγκτική;

Ένα άτομο με ελεγκτική συμπεριφορά θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο

Ζωή Τουτουντζίδου

Όλο και περισσότερο ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι ο σύντροφος τους θέλει να ελέγχει τα πάντα, από τον ποιον θα μιλήσουν μέχρι και το τι θα πουν. Σίγουρα διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο σας έχουν έρθει στο μυαλό περιπτώσεις τέτοιων σχέσεων, γιατί η αλήθεια είναι παντού γύρω μας.

Αυτό το άτομο πιθανόν να ζητάει συνεχώς προσοχή ή να απαιτεί τον αποκλειστικό σας χρόνο, παρουσιάζοντας σύμφωνα με την ψυχολογία ελεγκτική συμπεριφορά, δηλαδή την ανάγκη να ελέγχει τα πάντα. Ως γεγονός, ένα άτομο με ελεγκτική συμπεριφορά θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, γιατί είναι αδιανόητα ανασφαλής, παύει να προσφέρει συντροφικότητα και γίνεται σχεδόν δογματικός όσον αφορά τις απόψεις του.

Ωστόσο μια ερώτηση που διερωτώνται σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται σε μία παρόμοια τοξική σχέση είναι το πότε ξεκίνησε να συμβαίνει αυτό; Και εγώ γιατί δεν το αντιλήφθηκα νωρίτερα;

photo by @John Schnobrich on Unsplash

Αρχικά ας αναλύσουμε τα σημάδια….

Ο καιρός περνά και η σχέση φαίνεται να μην προσαρμόζεται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις, αντίθετα προσαρμόζεις εσύ όλη σου τη ζωή πάνω στη σχέση. Σίγουρα κάποια στιγμή ο σύντροφος σου ζήτησε την αποκλειστική σου προσοχή, πιθανότατα εκφράζοντας τον έρωτα του σε εσένα και εσύ «έπεσες» στην παγίδα, δίχως να αναλογιστείς τις επιπτώσεις.

Όταν η σχέση γίνεται τοξική και εσύ δεν το κατάλαβες εγκαίρως…

Ας μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας έχει παρόρμηση, ταχύτητα, πάθος και όταν συμβούν αυτά ειδικά αν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλο, τότε νομίζουμε ότι βρήκαμε το άλλο μας μισό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούμε τα σημάδια και να «απενεργοποιούμε» τα καμπανάκια που μας δείχνουν ότι το άτομο που έχουμε δίπλα μας, μάς «ρουφάει» την ενέργεια. Γι'αυτό είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε για λίγο από το άτομο αυτό και να σκεφτούμε, είναι ειλικρινής η αγάπη του; Μου προσφέρει πραγματικά τα όσα χρειάζομαι; Είναι μία υγιής σχέση που εξελίσσεται και ωριμάζει;

Αν η ειλικρινής σου απάντηση είναι όχι, τότε πιθανότατα αυτό το άτομο να ασκεί συνειδητά αλλά και παθολογικά πίεση σε εσένα με σκοπό να σε ελέγχει και να σε χειραγωγεί.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση