ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jean παντελόνι, πουκάμισο και kitty heels
 

Πανδημικές σχέσεις: ο δρόμος προς την αλλαγή

Η ανάγκη για υπέρτατη απόλαυση πάντα θα βρίσκεται στο προσκήνιο, είτε το παραδεχόμαστε ανοιχτά είτε όχι

Δωριάνα Κυριάκου

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να αλλάξει η κατάσταση στην οποία ζούμε μέχρι και σήμερα, κυρίως αναφορικά με τις ερωτικές μας σχέσεις; Τα βήματα είναι απλά και εύκολα να κατανοηθούν. Αρχικά ο πρώτος μας στόχος θα είναι η κατανόηση του ότι ο/η σύντροφος είναι έτοιμος/-η να αντιμετωπίσει την αλλαγή με την ίδια θέληση όσο και εμείς. Σημαντικό και όχι αμελητέο, γιατί κάποιος που κάνει τη συνειδητή επιλογή της φυγής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παραιτείται, αλλά μάλλον το ότι επέλεξε να μη συνεχίσει να επενδύει σε μία κατάσταση που δεν τον ελκύει ερωτικά πια.

Δεύτερον, ιδανικά, θα πρέπει να κατανοηθούν οι προβληματικές περιοχές. Αυτό μπορεί να αφορά τη συχνότητα της σεξουαλικής συνεύρεσης, την ποιότητα, την ποσότητα ή ακόμη και την έννοια αυτή καθαυτή. Μόλις εντοπιστούν, μέσα από διάλογο και εποικοδομητική κριτική θα πρέπει να «κατηγοριοποιηθούν» σε εύκολα αντιμετωπίσιμες και σε αυτές που θέλουν περισσότερη δουλειά. Ας σημειωθεί ότι για να γίνει αποτελεσματική η επικοινωνία οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι ανοιχτοί προς την αλλαγή και έτοιμοι να επικοινωνήσουν, χωρίς ταμπού και χωρίς να αποδίδεται ευθύνη μόνο στο ένα άτομο. Τρίτον, μόλις αντιληφθούμε τις προβληματικές περιοχές, ήρθε η ώρα του «παιχνιδιού». Πειραματιστείτε άφοβα, μοιραστείτε με τον/τη σύντροφό σας τις πιο κρυφές σας φαντασιώσεις και γίνετε όσο πιο περιγραφικοί μπορείτε.

Συνήθως όταν βάζουμε συγκεκριμένα σενάρια και στόχους στο μυαλό μας είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθούμε τη βαρύτητά τους και να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε καινούργιες εμπειρίες, να προσδώσετε στη ζωή σας αδρεναλίνη, εκμεταλλευόμενοι και την υψηλή θερμοκρασία, κάνοντας μπάνιο σε μια παραλία γυμνιστών, μπαίνοντας μαζί στο ντουζ ή ακόμη παίζοντας με το λάστιχο στον κήπο. Τέταρτο βήμα είναι η δημιουργικότητα. Για να υπάρξει αλλαγή πρέπει όλα όσα κάνουμε να συνδέονται με κάτι καινούργιο, καινοτόμο, διαφορετικό ή ακόμη και κάτι το οποίο δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα πράττατε. Η σεξουαλική ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις φαντασιώσεις αλλά και με την επιστροφή στην «εφηβεία» όπου ουσιαστικά «νομιμοποιείται» το πιο παλιό χόμπι όλων των εποχών, η ερωτική συνεύρεση.

Στον έρωτα, στο σεξ και στην ηδονή όλα είναι θεμιτά και όλα «φυσιολογικά»

Το πέμπτο βήμα είναι η επαναπροσέγγιση της ρουτίνας. Αν και η συγκεκριμένη λέξη για πολλούς είναι αρνητικά φορτισμένη, για τις σταθερές ερωτικές σχέσεις είναι ο πρώτος σύμμαχος. Ο προγραμματισμός προσδίδει στο υπόλοιπο της ημέρας την ανυπομονησία του τι θα συμβεί στη συνέχεια. Δείτε το σαν μια πρόκληση «αντοχής», η οποία εγγυάται την παραγωγή των ερωτικών ορμονών, που στο τέλος θα εκραγούν σαν ηφαίστειο την κατάλληλη στιγμή, περνώντας τη σεξουαλική συνεύρεση σε άλλο επίπεδο. Έκτο και τελευταίο βήμα είναι η κατάκτηση της ισορροπίας. Όπως είπαμε και πριν, οι ερωτικές σχέσεις ως ζωντανός οργανισμός απαιτούν Ο έρωτας προσφέρει στους ανθρώπους τα πιο δυνατά συναισθήματα, «αναγκάζοντάς» τους να τον αποζητούν με μανία συνεχή δουλειά. Άρα στη δίνη της αυτοανακάλυψης και στον αγώνα της κατάκτησης της ηδονής (αν και το ρητό ορίζει ότι στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται), η ανάγκη για υπεροχή και υποταγή πρέπει να ισορροπούνται έτσι ώστε τα μέλη που ομαδοποιούνται να λαμβάνουν αντίστοιχη ευχαρίστηση.

Μιλήσαμε για την αρχή της ηδονής, μια έννοια με μεγάλη ιστορία, που τη διδασκόμαστε στην πραγματικότητα από μόνοι μας, δηλαδή βιολογικά, όμως η βάση της έγκειται στην πραγματικότητα του «υλικού» συναισθήματος. Αντιστοιχεί κυρίως (με βάση τη θεωρία) στην ηδονή- ευχαρίστηση που παίρνει το άτομο με διαφορετικούς τρόπους, από αντικείμενα, πρόσωπα, αισθήσεις και άλλα τόσα ερεθίσματα, που στο τέλος συντείνουν αποτελεσματικά στην «απελευθέρωση» του βαθιά ριζωμένου, σχεδόν πρωτόγονου «τέρατος» που κρύβουμε μέσα μας.

Η σημασία της εξέλιξης

Συμπερασματικά, αν κάποιος αναλογιστεί όλα όσα περιγράψαμε, καταλήγει σε δύο αποτελέσματα. Πρώτον, στη γενική παραδοχή ότι οι ερωτικές σχέσεις έχουν στην πραγματικότητα πληγεί από την υπερβολική «κλεισούρα» και τριβή, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να εκμηδενίζονται, αφήνοντας τα άτομα όμως έτοιμα για την αλλαγή στην ολότητα του προσωπικού «είναι», να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν σε καινούργιες σχέσεις.

Δεύτερον, το καλοκαίρι και οι καινούργιες συνθήκες μπορούν να βοηθήσουν όσους νιώθουν ακόμη ισχυρή τη συνεχή επένδυση στην υφιστάμενη σχέση τους, επαναπροσδιορίζοντας τις συνθήκες και τις ανάγκες τους έτσι ώστε να απολαύσουν τα θεμιτά αποτελέσματα. Τέλος, αν πρέπει να πάρετε μόνο ένα στοιχείο από αυτό το άρθρο, θα πρέπει να είναι ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ότι οι σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων μπορούν πάντα να εξελίσσονται, να μεγαλώνουν, να ανεβαίνουν σε άλλα επίπεδα, φτάνει να το θέλουμε. Η ανάγκη για υπέρτατη απόλαυση πάντα θα βρίσκεται στο προσκήνιο, είτε το παραδεχόμαστε ανοιχτά είτε όχι.

Ζήστε τη ζωή σας στο έπακρο, δοκιμάστε καινούργια πράγματα, γίνετε ένα με τον/ τη σύντροφό σας δημιουργώντας καινούργιες αναμνήσεις, εμπειρίες και φαντασιώσεις. Στον έρωτα, στο σεξ και στην ηδονή όλα είναι θεμιτά και όλα «φυσιολογικά». Το συναίσθημα και η λογική πολλές φορές θα συγκρούονται, γι’ αυτό κάποιες φορές το να ακούμε την καρδιά είναι ίσως πιο σημαντικό.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση