newsroom must
Ο γυναικείος οργασμός υπήρξε ανέκαθεν θέμα που προκαλούσε το ενδιαφέρον ερευνητών και θεραπευτών και αυτό γιατί πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα και για ένα μηχανισμό που δεν μας είναι απόλυτα γνωστός. Η χρησιμότητά του δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αφού δεν είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή όπως είναι η εκσπερμάτιση στον άνδρα, αν και κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι συσπάσεις της μήτρας κατά την διάρκεια του οργασμού βοηθούν τα σπερματοζωάρια να «ταξιδέψουν» γρηγορότερα προς τις σάλπιγγες και άρα ο οργασμός μάλλον δρα υποστηρικτικά ως προς την γονιμοποίηση. Η εξελικτική θεωρία από την άλλη, υποστηρίζει ότι ο γυναικείος οργασμός αναπτύχθηκε εξελικτικά ούτως ώστε η σεξουαλική συνεύρεση να είναι ευχάριστη και έτσι οι γυναίκες να αναζητούν συχνότερα το σεξ και να αυξάνονται οι πιθανότητες αναπαραγωγής.
1. Τι είναι ο οργασμός;
Ως οργασμός ορίζεταιη κορύφωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης, με απελευθέρωση της σεξουαλικής έντασης και ρυθμικές συσπάσεις των μυών του περινέου και των αναπαραγωγικών οργάνων της πυέλου. Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο από γυναίκα σε γυναίκα, όσο και για την ίδια γυναίκα σε διαφορετικές στιγμές. Η αίσθηση του οργασμού είναι τόσο μοναδική κάθε φορά, που η κάθε γυναίκα το περιγράφει διαφορετικά.
2. Πόσα «είδη» οργασμού υπάρχουν;
Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να επιτευχθεί κλειτοριδικά, μέσω δηλαδή του άμεσου ερεθισμού της κλειτορίδας (για παράδειγμα με το χέρι) ή κολπικά με την διείσδυση του πέους στον κόλπο. Κάποιες γυναίκες μπορούν να επιτύχουν την οργασμική τους κορύφωση και με τους δύο τρόπους, έχουν δηλαδή μεικτό οργασμό. Σύμφωνα με μελέτες, συναισθηματικά ο οργασμός είναι ένας.
3. Δεν έχω κολπικό οργασμό… έχω πρόβλημα;
Οι δύο διαφορετικοίτρόποι επίτευξης του οργασμού καθώς και οι διακυμάνσεις που παρουσιάζει, ευθύνονται για μία σειρά από μύθους και ένα ατελείωτο τούνελ παραπληροφόρησης που μέσα του παγιδεύονται αμφότεροι γυναίκες και άνδρες.Καταρχήν οι γυναίκες που δεν μπορούν να βιώσουν κολπικό οργασμό, αλλά κορυφώνουν κλειτοριδικά, συχνά πιστεύουν ότι δεν έχουν οργασμό. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο «κανονικός» οργασμός είναι μόνο ο κολπικός και ότι η γυναίκα που δεν μπορεί να τον κατακτήσει είναι «ανοργασμική» ή «προβληματική». Μέσα από αυτές τις σκέψεις η γυναίκα παγιδεύεται στον λαβύρινθο του άγχους και της ανασφάλειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφεθεί και να απολαύσει το ερωτικό παιχνίδι και την σεξουαλική επαφή. Άλλες φορές προσποιείται οργασμό προκειμένου να μην «εκτεθεί» στα μάτια του συντρόφου της, να μην χρειαστεί να δικαιολογηθεί και να μην τον απογοητεύσει. Μερικές φορές η γυναίκα το βιώνει ενοχικά θεωρώντας ότι φταίει εκείνη, ενώ άλλες φορές χρεώνει τον σύντροφό της που αδυνατεί να της προσφέρει την «υπέρτατη» ηδονή. Οι άνδρες από την πλευρά τους αναζητούν πολλές φορές πιεστικά τον κολπικό οργασμό, μεταφράζοντάς τον ως επιβεβαίωση του ανδρισμού τους και των ικανοτήτων τους ως εραστές.
4. Τι είναι η διαταραχή του οργασμού;
Η γυναικεία οργασμική διαταραχή (επίσης γνωστή ως αναστολή οργασμού ή ανοργασμία) αναφέρεται στην αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή της σεξουαλικής πράξης και να φτάσει στην κορύφωση τόσο με τον σύντροφό της κατά την σεξουαλική επαφή, όσο και μόνη της κατά την διάρκεια του αυνανισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλη την πορεία της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας, ή να παρουσιάζεται εκλεκτικά σε κάποιες περιόδους της ζωής της ή με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο. Περαιτέρω υπάρχουν γυναίκες που μπορούν να κορυφώσουν κατά τον αυνανισμό αλλά δυσκολεύονται ή αδυνατούν να φτάσουν σε οργασμό κατά την επαφή. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 25% του γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει εκλεκτική αναστολή του οργασμού κάποια στιγμή στη ζωή του. Συνοπτικά, αναφερόμαστε σε διαταραχή οργασμού σε περιπτώσεις όπου υπάρχει καθυστέρηση ή απουσία οργασμού, καθώς και μειωμένη ένταση οργασμού, σε βαθμό που να προκαλεί δυσφορία στην γυναίκα.
5. Τι ευθύνεται για την απουσία οργασμού;
Η διαταραχή οργασμού είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικής αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και έκφραση. Συχνά οφείλεται στην εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα και την εμφάνισή της. Μία γυναίκα ανασφαλής, αυτό-παρατηρητική, που δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη της δεν μπορεί και να αφεθεί κατά την διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.
Οι αυστηρές ηθικές αρχές που έχει και η πεποίθηση ότι η σεξουαλική απόλαυση είναι ανήθικη, αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα. Η κουλτούρα, η νοοτροπία, οι εγγραφές της σε σχέση με το σεξείναι επίσης καθοριστικής σημασίας, ενώ και ύπαρξη μια άλλης σεξουαλικής δυσλειτουργίας της ίδιας της γυναίκας ή του συντρόφου της είναι πιθανόν να επηρεάσει τον οργασμό της.
Μια σχέση που δεν προσφέρει στη γυναίκα συναισθηματική επαφή και ασφάλεια μπορεί να σχετίζεται με την δυσκολία ή απουσία οργασμικής κορύφωσης, ενώ ο οργασμός μπορεί να χαθεί σε στρεσογόνες ή ψυχοπιεστικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας όπως είναι το πένθος, η συγκρουσιακή σχέση με τον σύντροφο της ή το αυξημένο επαγγελματικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις η παρουσία ψυχικής νόσου όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές ευθύνονται για την κατάσταση. Τέλος, η σημασία και η αναγκαιότητα του οργασμού για να θεωρείται η γυναίκα «φυσιολογική» είναι τέτοια που την καθηλώνει σε μια αγχώδη αναζήτηση της οργασμικής της κορύφωσης, έχοντας τεράστιες προσδοκίες για την ηδονή που ο οργασμός θα πρέπει να της προσφέρει. Με τον τρόπο αυτό παγιδεύεται σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς ποτέ να καταφέρνει να φτάσει στον «ιδανικό» οργασμό. Έτσι αυξάνει κάθε φορά την απογοήτευση της και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ουσιαστική συμμετοχή της στη σεξουαλική πράξη και απόλαυση.
6. Υπάρχουν οργανικά αίτια για την διαταραχή οργασμού;
Παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι ορμονικές διαταραχές και οι φαρμακευτικές αγωγές που αφορούν τι παθήσεις αυτές συχνά αναστέλλουν τον γυναικείο οργασμό, όπως και κάποια ψυχιαρικά φάρμακα. Επίσης γυναικολογικές επεμβάσεις, η περίοδος της κλιμακτηρίου, η εμμηνόπαυση καθώς και η εγκυμοσύνη και η λοχεία ενδεχομένως να επηρεάσουν την ποιότητα του οργασμού. Η συνεννόηση με τον γυναικολόγο για ένα πλήρη οργανικό έλεγχο συστήνεται, προκειμένου να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια.Στις περιπτώσεις που η κατάσταση οφείλεται σε παρενέργεια φαρμάκων, χρειάζεται η γυναίκα να μιλήσει με τον γιατρό της προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να τροποποιηθεί η αγωγή, όπου αυτό είναι δυνατόν.
7. Πρέπει η γυναίκα να έχει πάντα οργασμό;
Η γυναίκα που συμμετέχει συναισθηματικά και ψυχικά στη σεξουαλική συνεύρεση, καταφέρνει να νιώσει απόλαυση, χωρίς ο οργασμός να είναι απαραίτητος ή καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της επαφής. Αν δεν φτάνει σε οργασμό κάθε φορά δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα και σίγουρα δεν την καθιστά δυσλειτουργική, εφόσον και η ίδια νιώθει ικανοποιημένη.
8. Πώς μπορώ να απολαμβάνω καλύτερα τον οργασμό μου;
Ο γυναικείος οργασμός ήταν και παραμένει ένας συναισθηματικά, είτε επιτυγχάνεται κολπικά είτε κλειτοριδικά. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών βιώνουν μόνο κλειτοριδικούς οργασμούς και αυτό είναι φυσιολογικό. Να θυμάστε ότι γυναίκα που «κυνηγά» τον οργασμό δεν πρόκειται ποτέ να τον φτάσει. Χαλαρώστε, λοιπόν, και απολαύστε την διαδρομή. Η διάρκεια και η επάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής. Μπορείτε να καθοδηγήσετε τον σύντροφό σας, να του πείτε τι σας ερεθίζει, να εκφράσετε τις επιθυμίες σας, να μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας. Ο οργασμός δεν είναι ο μόνος τρόπος απόλαυσης, αντιθέτως μάλιστα ολόκληρη η διάρκεια της επαφής μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Σημασία έχει και οι δύο σύντροφοι να ικανοποιούνται.
9. Υπάρχει θεραπεία για την διαταραχή γυναικείου οργασμού;
Όπως ισχύει σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, υπάρχουν θεραπευτικές απαντήσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επιμένει ή προκαλεί δυσφορία στη γυναίκα ή τον σύντροφό της θα είχε αξία να αναζητηθεί η βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας. Χρειάζεται αρχικά η διερεύνηση του προβλήματος και των παραγόντων που συμβάλλουν στην δημιουργία και την διατήρησή του. Ανάλογα με την αιτιολογία, προτείνεται και το θεραπευτικό πλάνο που καλύτερα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσετε…
Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
www.askitis-cy.com