ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Κόκκινο midi φόρεμα, πουά καλσόν και kitty heels
 

Χριστούγεννα και χωρισμένοι γονείς: Πώς να μην επηρεάσει το διαζύγιο τα παιδιά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σωστό προγραμματισμό των γιορτών

Ζωή Τουτουντζίδου

Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και από παντού ''βομβαρδιζόμαστε'' με εικόνες από ευτυχισμένες οικογένειες γύρω από το γιορτινό τραπέζι να τρώνε και να πίνουν. Τέτοιες εικόνες φέρνουν προσδοκίες για τέλειες στιγμές που ακόμη και σε ακέραιες οικογένειες δημιουργούν άγχος και πίεση, πόσο μάλλον σε γονείς που είναι χωρισμένοι.  Ένα διαζύγιο, ακόμη και το πιο φιλικό, δεν είναι εύκολο για κανένα μέλος της οικογένειας. Το πιο σημαντικό όμως πράγμα για τους χωρισμένους γονείς είναι το να θυμούνται ότι οι γιορτές είναι περισσότερο για τα παιδιά , παρά για εκείνους.

Η απουσία των παιδιών τις γιορτές, ο προγραμματισμός και η διαχείριση των γιορτών γενικότερα μπορούν να προκαλέσουν άγχος και εντάσεις στην οικογένεια. Αυτό καθιστά σημαντικό τον σωστό προγραμματισμό ανάμεσα στους γονείς. Ουσιαστικά, είναι καθαρά στο χέρι των γονέων να μειώσουν την ένταση που υπάρχει, να διατηρήσουν μία «πολιτισμένη» στάση μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ευχάριστες αναμνήσεις για τα παιδιά και τους εαυτούς τους για τα επόμενα χρόνια, με τους εξής τρόπους. 

1. Μιλήστε με το παιδί

Δείξτε την αγάπη σας στα παιδιά σας με τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Είτε είναι η πρώτη χρονιά που θα περάσετε χωριστά τις γιορτές είτε όχι, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί για τα σχέδια σας και λάβετε την δική του γνώμη σχετικά με το πως θέλει να περάσει τις γιορτές.

2. Συνομιλία με τον άλλο γονέα

Σαν γονείς πρέπει να καθορίσετε από πριν ποιες μέρες θα περάσει το παιδί με τον καθένα. Κανονίστε αναλόγως το πρόγραμμα σας ώστε να μην επιβαρυνθεί το παιδί.

3. Ρωτήστε το παιδί

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχει ανάγκη το παιδί φέτος τις γιορτές. Από τις κοινωνικές συναναστροφές μέχρι το πρόγραμμα του.

4. Το δώρο

Είναι σύνηθες τα χωρισμένα ζευγάρια να αγοράζουν ξεχωριστά δώρα τις γιορτές. Αυτό είναι ξεκάθαρα δική σας επιλογή, ωστόσο σημαντικό είναι να μιλήσετε από πριν, για τις επιλογές που έχετε. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην ανταγωνίζονται για το ποιος πήρε το καλύτερο δώρο ή με ποιον πέρασε καλύτερα το παιδί γιατί αυτή η προσπάθεια γίνεται αντιληπτή και από το ίδιο.

5. Κοινές μέρες

Εάν έχετε επιτύχει μια καλή σχέση με τον πρώην σύντροφό σου μπορείτε να περάσετε μαζί μια από τις γιορτινές μέρες. Το καλύτερο θα ήταν να πάτε κάπου έξω για να διασκεδάσει το παιδί, π.χ. σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο.

6. Ενημερώστε τον άλλο γονέα για τις δραστηριότητες

Επικοινωνήστε με τον πρώην σύντροφο σας για τα σχέδια που έχετε κάνει με το παιδί, ενημερώστε τον σχετικά και ακόμα προτείνεται του δραστηριότητες με το παιδί. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στα σχέδια και τις δικές του ανάγκες, αυτό θα δώσει στο παιδί το μήνυμα ότι παρά το διαζύγιο συνεργάζεστε σαν γονείς και ενδιαφέρεστε από κοινού για αυτό.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση