ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Δερμάτινο μαύρο παντελόνι, λευκό T-shirt, leather puffer jacket και sneakers
 

Τι είναι η νόσος της αφασίας που διαγνώστηκε ο Bruce Willis;

Ποια είναι η αιτία της νόσου;

Ζωή Τουτουντζίδου

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι ο ταλαντούχος ηθοποιός του Hollywood, Bruce Willis διαγνώστηκε με την εγκεφαλική διαταραχή η οποία ονομάζεται αφασία.

Την ανακοίνωση έκανε η οικογένεια του μέσω ανάρτησης στο Instagram, ενημερώνοντας τους χιλιάδες θαυμαστές του για το δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Διαβάστε εδώ: Διαγνώστηκε με αφασία και αποσύρεται από την υποκριτική

Τι είναι όμως η αφασία και ποια η αιτία της νόσου;

Σύμφωνα με το DSM-5, το κλινικό εγχειρίδιο ψυχολογίας, η αφασία είναι μια διαταραχή που προκύπτει από βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα, όπου για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

Η αφασία εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργά, ως αποτέλεσμα ενός όγκου στον εγκέφαλο ή μιας προοδευτικής νευρολογικής νόσου.

Η διαταραχή αυτή βλάπτει την έκφραση και την κατανόηση της γλώσσας καθώς και την ανάγνωση και τη γραφή, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με διαταραχές του λόγου, όπως δυσαρθρία ή απραξία του λόγου, οι οποίες επίσης προκύπτουν από εγκεφαλική βλάβη.

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της νόσου, που πλήττουν δυο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, η «αφασία κατά Wernicke», που αποτελεί και το συνηθέστερο τύπο ευφραδούς αφασίας και η μη ευφραδή αφασία ή «αφασία κατά Broca».

Πώς γίνεται η διάγνωση της αφασίας;

Η αφασία κυρίως αναγνωρίζεται μέσα από μια σειρά εξετάσεων με την χρήση μαγνητικού τομογράφου πριν ή μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανάλογος της περίπτωση του ασθενούς.

Τι προβλήματα προκαλεί στην καθημερινότητα του ασθενή;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αφασία δεν είναι ασθένεια αλλά μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούν γλωσσικές και νοητικές διαταραχές στα άτομα που την έχουν. Ένα άτομο με αφασία συχνά μιλάει με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις που δεν έχουν νόημα, ενώ συνήθως αντικαθιστά μια λέξη με μια άλλη ή έναν ήχο με άλλον. Ουσιαστικά αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην ομιλία και κατ’ επέκταση στην έκφραση.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση