ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Αλκοόλ και γιορτές: Τι πρέπει να προσέξουμε

Τα ύπουλα μυστικά που κρύβει το αλκοόλ για τον οργανισμό

newsroom must

H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα τη βίαιη και ανασφαλή συμπεριφορά. Η βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, ηπατικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Η ανοχή στο αλκοόλ είναι διαφορετική σε όλους, ωστόσο όσοι νιώθουν ότι μπορούν να πίνουν μεγάλες ποσότητες χωρίς να αισθάνονται την επίδραση του ποτού, εξακολουθούν να προκαλούν την ίδια βλάβη στο σώμα τους και να βρίσκονται στον ίδιο κίνδυνο.

Θερμίδες
Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και έτσι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ένα γραμμάριο παρέχει 7 θερμίδες (7 kcal), σε σύγκριση με 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους. Μια μονάδα περιέχει 8 γραμμάρια ή 10 ml αλκοόλ που παρέχει 56 kcal. Ωστόσο, άλλα συστατικά σε αλκοολούχα ποτά, όπως η ζάχαρη, η κρέμα και ο χυμός φρούτων, μπορούν να προσθέσουν περισσότερες θερμίδες.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να συμπεριλάβουν τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του οινοπνεύματος, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Είναι εύκολο για αυτές τις θερμίδες να προστίθενται γρήγορα και απαρατήρητες καθώς καταναλώνονται ως υγρά. Το αλκοόλ, επίσης, αποτελεί ένα διεγερτικό της όρεξης και μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής κατά τις ώρες γεύματος, αργά τη νύχτα και ακόμη την επόμενη μέρα.

Για να παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, χρειάζεται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει μια ποικιλία τροφίμων. Τα αλκοολούχα ποτά δεν έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, οπότε αν παρέχουν τις περισσότερες από τις θερμίδες στη διατροφή, υπάρχει κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων. Επομένως, πρέπει να αποθαρρύνεται η πρακτική της «εξοικονόμησης» θερμίδων από τα τρόφιμα για το αλκοόλ, δηλαδή το να πίνετε αντί να τρώτε για να αποφύγετε τη βάρυνση. Το αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα χάνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Όταν πίνετε, είναι καλή ιδέα να πιείτε νερό μεταξύ των ποτών σας και μετά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΙΩΣΕΤΕ
Αν θέλετε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

- Ορίστε στον εαυτό σας ένα όριο για το πόσο θα πιείτε σε μια νύχτα έξω ή να ορίσετε στον εαυτό σας έναν προϋπολογισμό για το πόσα χρήματα θα ξοδέψετε.
- Αφήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να γνωρίζουν ότι προσπαθείτε να μειώσετε, ώστε να μπορούν να σάς υποστηρίξουν.
- Πάντα προσπαθείτε να φάτε πριν αρχίσετε να πίνετε - φάτε πριν βγείτε έξω για το βράδυ ή καταναλώστε ένα γεύμα ενώ βρίσκεστε έξω.
- Μην πίνετε αλκοόλ εάν διψάσετε.
- Αποφύγετε τα αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, επειδή αυτά σάς κάνουν να διψάτε περισσότερο και να καταναλώσετε περισσότερο (καθώς και να έχετε υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι).
-  Πάντα να έχετε ένα ποτήρι νερό ή μπουκάλι νερό μαζί σας ή μια κανάτα νερού στο τραπέζι μαζί με το αλκοολούχο ποτό σας.
-  Σκεφτείτε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του ποτού σας - επιλέξτε μπίρες ή ποτά που περιέχουν λιγότερο αλκοόλ (θα έχουν χαμηλότερο ‘abv’).
- Πιείτε ένα ποτό αργά για να διαρκεί περισσότερο.
- Επιλέξτε μισό pint, μικρό κουτί, μικρό ποτήρι και μια μεζούρα ποτού.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση