ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό ψωμί

Πλεόν οι επιλογές σε ψωμιά είναι τόσες πολλές που πολύς κόσμος δεν ξέρει ποιες είναι οι καλύτερες.

newsroom must

Πολύς κόσμος πέφτει στην παγίδα να θεωρεί πως όποιο ψωμί έχει φτιαχτεί από σκουρόχρωμο αλεύρι ή ολικής αλέσεως είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε ποιο είδος ψωμιού είναι καλύτερο για την υγεία είναι να κοιτάξετε τη διατροφική ετικέτα. Τα συστατικά εμφανίζονται σε φθίνουσα σειρά με βάση την ποσότητα που υπάρχουν στη ζύμη. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο συστατικό της λίστας είναι το περισσότερο. Ως εκ τούτου, το πρώτο συστατικό στο ψωμί ολικής αλέσεως πρέπει να είναι αλεύρι ολικής αλέσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ
Αναζητήστε ψωμιά που περιέχουν τα ακόλουθα:
Αλεύρι ολικής αλέσεως: Αυτό πρέπει να αναφέρεται ως το πρώτο συστατικό, με περιορισμένα τα υπόλοιπα άλλα συστατικά. Το πρώτο συστατικό πρέπει να είναι κάποιο είδος αλευριού ολικής αλέσεως. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ολόκληρο το σιτάρι ολικής αλέσεως και ολόκληρη τη βρώμη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ολόκληροι κόκκοι, που περιέχουν και τα τρία μέρη του κόκκου. Ως εκ τούτου έχουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορεί να μην βρείτε σε ένα προϊόν όπως το άσπρο ψωμί.
Φυτικές ίνες: Αναζητήστε τουλάχιστον 3-4 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε φέτα ψωμιού. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ολόκληρο το σιτάρι ολικής αλέσεως και ολόκληρη τη βρώμη. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή σας. Σας κρατάνε χορτάτους για αρκετό διάστημα, βοηθούν την εντερική λειτουργία και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Θα πρέπει να στοχεύετε σε 25 γραμμάρια φυτικών ινών στη συνολική διατροφή σας κάθε ημέρα.
Λίγο αλάτι: Το ψωμί αποτελεί πηγή αλατιού (νάτριο), επομένως συγκρίνετε τις μάρκες και επιλέξτε ψωμιά με τη λιγότερη ποσότητα σε αλάτι, ιδανικά λιγότερο από 1γρ ανά 100γρ.
Χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.

ΠΟΛΎΣΠΟΡΟ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΈΝΟ Ή ΟΛΙΚΉΣ ΑΛΈΣΕΩΣ;
Πολύσπορο: Αυτός ο τύπος ψωμιού περιέχει περισσότερους από έναν κόκκους (π.χ. σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι) και δεν σημαίνει απαραίτητα ολόκληρο τον σπόρο. Υψηλό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ή το ολικής αλέσεως ψωμί, αλλά βεβαιωθείτε ότι περιέχει τουλάχιστον 51% ολόκληρους σπόρους.
Εμπλουτισμένο: Πρόκειται συνήθως για ψωμιά λευκού ή ολικής αλέσεως που έχουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα (όπως σίδηρο ή βιταμίνες Β) που αυξάνουν τη θρεπτική τους αξία. Συνήθως όμως περιέχουν υψηλές ποσότητες λευκού αλευριού αντί ολικής αλέσεως.
Ολικής αλέσεως: Αυτό το είδος ψωμιού εκτός από το ενδοσπέρμιο, περιλαμβάνει το πίτουρο και το φύτρο, γι’ αυτό και περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ το λευκό ψωμί δεν περιέχει το πίτουρο και το φύτρο, άρα είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι καλές επιλογές φυτικών ινών εάν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (τουλάχιστον 4 γραμμάρια φυτικών ινών σε κάθε μερίδα). Αναζητήστε ψωμιά που περιέχουν αλεύρι ολικής αλέσεως ή 100% αλεύρι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι το ψωμί δεν περιέχει λευκό αλεύρι. Ο κατάλογος συστατικών δεν πρέπει να περιλαμβάνει αλεύρι σίτου, εμπλουτισμένο λευκασμένο αλεύρι, αλεύρι αλεύκαστου σίτου, αλεύρι σίτου πολλαπλών κόκκων. Ακριβώς επειδή το ψωμί είναι καφέ και έχει τη λέξη σιτάρι στη συσκευασία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μια υγιεινή, πλούσια σε φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως επιλογή.

Διατροφικό Τip
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα ψωμί υψηλής διατροφικής αξίας είναι να το φτιάξετε μόνοι σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά του. Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές για σπιτικά ψωμιά, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο!

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση