ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: hoodie, pleated midi φούστα και sneakers
 

Πόσο καιρό ζει ο Covid-19 στα προϊόντα μακιγιάζ και πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε

Ορισμένα καλλυντικά τα οποία αποτελούν πύλη για την αναπνευστική οδό και τα μάτια σας μπορούν ενδεχομένως να φέρουν τον ιό

Ριάνα Στυλιανού

Με την επαναλειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων και τις ψηλές θερμοκρασίες ίσως να είναι πιο εύκολο να αφεθούμε στην ιδέα πως ο ιός εξαφανίστηκε. Καθώς συνεχίζουμε όμως να ζούμε σε μια νέα καθημερινότητα οπού η πανδημία επηρέασε και άφησε το στίγμα της... τώρα όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να δώσουμε ζωτικής σημασίας σε όλα όσα αφορούν την υγιεινή μας και την προστασία μας από τον ιό. Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, τα παπούτσια και τα γυαλιά ηλίου που πρέπει να απολυμαίνουμε συχνά, σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται και τα προϊόντα μακιγιάζ. 

Πόσο ευαίσθητα είναι τα καλλυντικά στη μεταφορά του COVID-19;
Όπως εξήγησε ο δερματολόγος Δρ. Adam Mamelak, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αβέβαιη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να εξετάζουν πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο ιός στα καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, με βάση μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 έδειξε ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε πλαστικές επιφάνειες για έως και 72 ώρες.

Τα πλαστικά σωληνάρια μακιγιάζ, τα μπουκάλια και τα συμπαγή προϊόντα μπορούν να είναι ανησυχητικά για τη μετάδοση του ιού. Ο ιός θα μπορούσε να ζήσει σε αυτές τις πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για έως και τρεις ημέρες.

Δώστε περισσότερη προσοχή στα προϊόντα χειλιών
Ο προφανής λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε περισσότερο προσοχή στην καθαριότητα των κραγιόν και lip gloss σας είναι επειδή τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο στόμα, τη φυσική πύλη για την αναπνευστική σας οδό. Αυτό το γεγονός καθιστά την απολύμανσή τους να εκτελείται συχνά.

Τώρα, όσον αφορά το βάλσαμο για τα χείλη (lip balms), ο κίνδυνος μόλυνσης είναι επίσης ψηλός, καθώς η φόρμουλα διατηρείται σε ένα μικρό υγρό χώρο, επιτρέποντας στα σωματίδια να ζουν περισσότερο.

Να αντικαθιστάτε συχνά τα προϊόντα μακιγιάζ για τα μάτια
Όπως και το κραγιόν ,έτσι και τα προϊόντα ματιών διατρέχουν επίσης κίνδυνο μόλυνσης, καθώς αλληλοεπιδρούν απευθείας με την περιοχή των ματιών. Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει την οφθαλμική επιφάνεια μέσω του βλεννογόνου και των δακρύων.

Εάν μεταφέρετε μαζί σας καλλυντικά στην τσάντα σας, συνιστάται να τα απολυμαίνετε καθημερινά και να τα αντικαθιστάτε κάθε έξι εβδομάδες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, είναι να αφήνετε τα καλλυντικά σας στο σπίτι εάν είναι δυνατόν ή να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό χεριών πριν και μετά την χρήση των προϊόντων σας δημόσια.

Πετάξτε τα προϊόντα σας εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό
Εάν ήσασταν φορείς ή υποφέρατε από συμπτώματα του COVID-19, τότε πρέπει να πετάξετε όλα τα καλλυντικά που είχατε χρησιμοποιήσει εκείνη την περίοδο. Αυτό είναι απαραίτητο εφόσον τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορεί να έχουν περάσει από τα χέρια ή το πρόσωπό σας στα προϊόντα σας, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να συνεχίσουν να διαδίδουν τον ιό σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ξανά.

Απολυμάνετε τα προϊόντα σας καθημερινά
Εάν έχετε αναρρώσει πλήρως από το COVID-19 και θέλετε να εξασκήσετε καλύτερες συνήθειες υγιεινής στο μέλλον, σας συμβουλεύουμε να αφιερώσετε χρόνο και να απολυμάνετε τα προϊόντα σας καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Διασφαλίστε πως η καθαριότητα της εξωτερικής επιφάνειας των προϊόντων σας γίνεται σχολαστικά με αντισηπτικά μαντιλάκια, σπίρτο κτλ. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές συρτάρι.

Πλύνετε προσεκτικά τα πινέλα και τα σφουγγάρια μακιγιάζ σας
Παρόλο που η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συμβουλεύει τον καθαρισμό πινέλων μακιγιάζ κάθε επτά έως 10 ημέρες, ο δερματολόγος από το διοικητικό συμβούλιο Δρ Joshua Zeichner συμβούλεψε να πλένετε τα πινέλα σας αμέσως μετά τη χρήση τους, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση. Δεν χρειάζετε να επενδύσετε σε ακριβά καθαριστικά για μακιγιάζ εφόσον το απλό σαπούνι και το νερό μπορούν εύκολα να κάνουν τη δουλειά.

Δώστε προσοχή στο πώς και πού φοράτε μακιγιάζ
Δεδομένου ότι η χρήση προστατευτικών μασκών είναι απαραίτητη αυτές της μέρες, το μακιγιάζ, δυστυχώς, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν φοράτε μάσκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη δουλειά κτλ, ελαχιστοποιήστε τη χρήση του foundation και του κραγιόν, γιατί αυτά στην τελική θα τριφτούν εύκολα πάνω στη μάσκα σας. Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ ματιών, εφαρμόστε τα προϊόντα σας στο σπίτι, ώστε να μην χρειάζεται να τα φέρετε μαζί σας.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η χρήση των setting spray δεν θα βοηθήσει καθόλου την κατάσταση καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σας. Με τη χρήση του spray και στην συνέχεια την κάλυψη της περιοχής με μάσκα μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα ακμής και ερεθισμένου του δέρματος.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση