ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Κορωνοϊός: 5 tips για καθαρό αέρα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνετε για την μείωση του ιικού φορτίου εντός του σπιτιού

Σταύρη Φράγκου

Η βελτίωση του αερισμού στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι απαραίτητη για την προφύλαξη όλων.Τι πρέπει να κάνετε όμως για τη μείωση του ιικού φορτίου εντός του σπιτιού;
Αν και η παραμονή στο σπίτι μόνο με τα μέλη της οικίας είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει ο ιός SARS-CoV-2 εκτός του σπιτιού εάν ένας επισκέπτης πρέπει να σας επισκεφθεί, η βελτίωση του αερισμού (της ροής του αέρα) μπορεί να βοηθήσει να προλάβει τη συσσώρευση των ιικών σωματιδίων στον αέρα του σπιτιού. Ο καλός αερισμός, καθώς και τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων και η χρήση μασκών προσώπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αποτροπή της μετάδοσης της COVID-19 καθώς και ο έλεγχος με τεστ πριν δεχτήτε κάποιον στο σπίτι σας.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση του αερισμού στα σπίτια και σημαντικό είναι να ξέρετε ότι όσα περισσότερα μέτρα λαμβάνετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα καθαρίσετε τα ιικά σωματίδια από την οικία σας.

1. Φέρτε όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό αέρα στο σπίτι σας

Η μεταφορά φρέσκου, εξωτερικού αέρα στο σπίτι σας βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 στο εσωτερικό του σπιτιού. Εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα όσο μπορείτε για να φέρετε στο σπίτι φρέσκο αέρα. Αν δεν είναι εφικτό ακόμη και αν ανοίξετε ένα παράθυρο ελαφρώς μπορεί να βοηθήσει. Μην ανοίγετε παράθυρα και πόρτες εάν κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για εσάς ή άλλους όπως η παρουσία μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων ή υψηλά επίπεδα εξωτερικής ρύπανσης. Αν το άνοιγμα παραθύρων ή πορτων δεν είναι ασφαλές, χρησιμοποι΄ήστε μηχάνημα για φιλτραρίσμα αέρα και ανεμιστήρων μπάνιου και κουζίνας.

2. Φιλτράρετε τον αέρα στο σπίτι σας
Εάν το σπίτι σας διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού που διαθέτει φίλτρο, μπορείτε να κάνετε τα πιο κάτω για να βοηθήσετε στην παγίδευση σωματιδίων ιού. Σε σπίτια όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα μπορεί να ελεγχθεί από έναν θερμοστάτη, ρυθμίστε τον ανεμιστήρα στη θέση «ενεργοποιημένο» αντί για «αυτόματο» όταν έχετε επισκέπτες. Αυτό επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί συνεχώς, ακόμη και αν η θέρμανση ή ο κλιματισμός δεν είναι ενεργοποιημένος. Χρησιμοποιήστε πτυχωτά φίλτρα καθώς είναι πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα φίλτρα κυψελών και αλλάζετε το φίλτρο σας κάθε τρεις μήνες ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο και την κουζίνα σας

Οι ανεμιστήρες εξάτμισης πάνω από την εστία της κουζίνας και στο μπάνιο που απορροφούν αέρα από το εσωτερικό και εξαερίζονται έξω μπορούν να βοηθήσουν να μετακινήσετε τον αέρα έξω από το σπίτι. Παρόλο που ορισμένοι μπορεί να μην μετακινούν αέρα προς τα έξω, μπορούν ακόμα να βελτιώσουν τη ροή του αέρα και να αποτρέψουν τη συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού σε ένα μέρος. Κρατήστε τον ανεμιστήρα ενεργοποιημένο πάνω από την εστία και στο μπάνιο σας εάν έχετε επισκέπτες στο σπίτι σας και κλείστε τον μία ώρα μετά την αναχώρηση τους για να αφαιρέσετε σωματίδια ιών που ενδέχεται να βρίσκονται στον αέρα.

4. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα

Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο που φυσάει προς τα έξω. Έτσι θα απαλλαγείτε από σωματίδια ιών στο σπίτι σας φυσώντας αέρα έξω. Ακόμα και χωρίς ανοιχτό παράθυρο, οι ανεμιστήρες μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αέρα. Αν έχετε ανεμιστήρες οροφής χρησιμοποιήστε τους για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα στο σπίτι ανεξάρτητα από το εάν τα παράθυρα είναι ανοιχτά ή όχι.

5. Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών στο σπίτι σας και τον χρόνο που παραμένουν στην οικία σας

Όσο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας, και όσο περισσότερο παραμένουν, τόσο περισσότερα σωματίδια ιών μπορούν να συσσωρευτούν. Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών στο σπίτι σας και αν θα έχετε επισκέπτες προτιμήστε να συγκεντρωθείτε σε μεγαλύτερα δωμάτια ή χώρους όπου μπορείτε να μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Βεβαιωθείτε ότι όλοι φορούν μάσκα ενώ οι επισκέπτες βρίσκονται στο σπίτι σας και διατηρήστε τις επισκέψεις όσο το δυνατόν συντομότερες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση