ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Striped midi φόρεμα και cow boy boots
 

Έξοδος στη φύση: Πόσο αγχολυτικό είναι

Τι μας προσφέρει η φύση ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα

Ριάνα Στυλιανού

H ανθρωπότητα προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας, με ολόκληρο τον πλανήτη να βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες. Το διάστημα ανάμεσα στο πρώτο lockdown με το δεύτερο μας έκανε σχεδόν όλους να στραφούμε στη φύση για ένα break από την καθημερινότητά μας. Κακά τα ψέματα, με το κλείσιμο των κέντρων εστιάσεις δεν είχαμε και άλλη επιλογή από το να αποδράσουμε στη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Αυτό μας έκανε να την αγαπήσουμε και να βρούμε μια διαφορετική ψυχική ηρεμία, που ίσως παλαιότερα να μην τη βιώναμε σχεδόν καθόλου.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επισκέπτονταν τις “viral” τοποθεσίες της Κύπρου, τα αξιοθέατα, τις παραλίες του νησιού μας για πικ νικ με τη παρέα, αλλά και τα ορεινά χωρία για ορειβασία και περπάτημα, χωρίς να αφήσουν πίσω τα “ίχνη” τους. Πέραν των όμορφων φωτογραφιών που βλέπαμε στα social media με τους περισσότερους χρήστες να επισκέπτονται τα ιδιά μέρη, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά δεν εκτιμήσαμε τη φύση.

Η φύση είναι αναμφίβολα ένα δωρεάν και φυσικό «φάρμακο» για το στρες

Η άλλη όψη της φύσης που παραμένει κρυφή από τα μάτια του κόσμου και δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε, έχει ως με αποτέλεσμα να μη μαθαίνουμε ποτέ από τα λάθη μας. Η άσχημη όψη του περιβάλλοντος, δηλαδή οι πλαστικές συσκευασίες που πετάμε, τα one-use cups από τον καφέ μας, τα αποτσίγαρα και πολλά άλλα, είναι σκουπίδια που αυξήθηκαν κατά πολύ το τελευταίο διάστημα.

@5forplanet - Τα Τεισιά της Μαδαρής

@plasticfreecyprusofficial - Κρίτου Τέρα

Ακόμα και τώρα που βιώνουμε το δεύτερο lockdown και έχουμε μόνο δύο μηνύματα για να διακινούμαστε, το ένα σίγουρα το χρησιμοποιούμε για μια βόλτα στη φύση, την εξόρμηση δηλαδή που έχει ανάγκη το σώμα αλλά και το μυαλό μας για να αποδράσει. Ωστόσο είναι σημαντικό να σεβόμαστε το περιβάλλον και να εκτιμήσουμε όλα αυτά που μας προσφέρει ανιδιοτελώς.

Γνωρίζουμε πως περνώντας χρόνο στη φύση μειώνετε το στρες που βιώνουμε αυτή τη περίοδο αλλά και γενικότερα. Εφόσον απαγορεύεται η διακίνηση σε άλλη επαρχία, εκτός και αν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος, οι περισσότεροι αρχίσαμε να υιοθετούμε νέα hoobies που να συμπεριλαμβάνουν τη ποδηλασία και το περπάτημα/ τροχάδην στα γραμμικά πάρκα. Επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης και νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων παιδιών.

@timswaanphotography

Η φύση, πέραν του να ξεκουράζει το μάτι, έχει τη μεγαλύτερη αγχολυτική ιδιότητα. Η μείωση της κορτιζόλης - της ορμόνης που προκαλεί το άγχος, καθορίζεται από το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Έρευνες έδειξαν πώς 20 έως 30 λεπτά καθιστοί ή περπατώντας σε ένα χώρο που φέρνει μία αίσθηση φύσης, μπορεί να μειώσει δραστικά το στρες.

Η φύση είναι αναμφίβολα ένα δωρεάν και φυσικό «φάρμακο» για το στρες, το οποίο εμποδίζει μια σειρά φυσικών αποκρίσεων που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τις ορμόνες και το «εσωτερικό ρολόι» μας. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις. Έτσι, καλό θα ήταν να κρατήσουμε τις συνήθεις που μας φέρνουν κοντά στο φυσικό πεδίου του νησιού μας, έχοντας πάντα σεβασμό προς το περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
nature  |  lockdown  |  health  |  human  |  respect  |  φύση  |  άνθρωπος  |  ζωή  |  υγεία  |  καραντίνα  |  κωρονοϊός

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση