ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Διατροφή και Συμπεριφορά παιδιών

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Καθημερινά ακούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Η άποψη που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την χρησιμότητα ενός σωστού και μελετημένου προγράμματος διατροφής είναι πως μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην συμπεριφορά αλλά και γενικότερα στον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε γονέας είναι πως μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ενδέχεται να επηρεάσει θετικά την συμπεριφορά ενός παιδιού.

Για να μπορείτε να ελπίζετε σε αποτελέσματα το παιδί σας θα πρέπει να μπει σε ένα σωστό πλαίσιο διατροφής και σίγουρα θα χρειαστεί η επιμονή και υπομονή σας. Αρχικά το παιδί θα πρέπει να μάθει να τρώει τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας καθώς και κάποια ενδιάμεσα. Επίσης σημαντικό είναι να προσλαμβάνει 5 μερίδες φρούτων την ημέρα (μια μερίδα αντιστοιχεί με το μέγεθος της παλάμης του). Ακόμη μια ουσία που οι ειδικοί συστήνουν να παρουσιάζεται σε κάθε γεύμα της ημέρας, αν είναι δυνατό, είναι οι υδατάνθρακες. Η πρόσληψη ασβεστίου είναι επίσης επιθυμητή και καλό θα ήταν το παιδί σας να γίνεται αποδέκτης τροφών ασβεστίου, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί 3 φορές την ημέρα. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες και σίδηρο πρέπει κάποια φάση της ημέρας να τρέφεται με κρέας, ψάρι, πουλερικά ή όσπρια ώστε να αυξήσει τα επίπεδα των συγκεκριμένων ουσιών στον οργανισμό του. Τέλος, καλό θα ήταν να περιορίσετε ή ακόμα και αν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφεύγει τροφές οι οποίες περιέχουν ψηλές ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών όπως γλυκά, σοκολάτες, πατατάκια και αναψυκτικά αφού αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην γενικότερη συμπεριφορά. Φυσικά για να μπορέσει το παιδί σας να φτάσει σε ένα στάδιο αποδοχής των πιο πάνω δεν θα πρέπει να νιώσει ότι του τα επιβάλετε αφού κάτι τέτοιο πιθανότατα να δημιουργήσει αμυντικούς μηχανισμούς όσον αφορά τις συγκεκριμένες τροφές.

Έχοντας ξεκαθαρίσει το γενικό πλαίσιο θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποιες πιο ειδικές κατηγορίες. Μια από αυτές είναι και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν 2 φορές την εβδομάδα με την πιο κύρια πηγή να είναι τα ψάρια όπως πέστροφα και σολομό. Η συγκεκριμένη ουσία συναντάται και στο μητρικό γάλα, σε κάποιους ξηρούς καρπούς, σε συγκριμένα σκουρόχρωμα λαχανικά και σε άλλα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά δεν είναι σε τόσο ψηλές ποσότητες όσο αυτές του ψαριού. Τελευταία, αρκετές έρευνες ασχολούνται κατά πόσο συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να βελτιώσουν την συγκέντρωση των παιδιών καθώς και μαθησιακά προβλήματα όπως την δυσλεξία. Αν και δεν έχουν καταλήξει ακόμα κάπου οι μελέτες φαίνεται να συμφωνούν στην χρησιμότητα τους αλλά καλό θα ήταν να περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που ένας γονιός αποφασίσει να αγοράσει τα συγκεκριμένα συμπληρώματα πρέπει να κοιτάξει αν είναι κατάλληλα για την ηλικία και την υγεία του παιδιού και αν τα επίπεδα βιταμίνης Α είναι τα επιθυμητά. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως θα πρέπει να περάσουν 3 μήνες καθημερινής πρόσληψης πριν προκύψουν οποιαδήποτε αποτελέσματα αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι.

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο βοηθητικά μπορεί να είναι τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Αν ένα παιδί ακολουθεί ένα σωστό ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής τότε δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη αφού προσλαμβάνει όσες ουσίες χρειάζεται. Φυσικά, ειδικοί συνιστούν καθημερινά συμπληρώματα βιταμινών Α, Β και Γ για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αφού η πρόσληψη των συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να μην είναι αρκετή σε αυτή την ηλικία. Επίσης συχνό φαινόμενο σε μικρές ηλικίες είναι και ο χαμηλός σίδηρος που ενδέχεται να προκαλέσει έλλειψη συγκέντρωσης και διάθεσης αφού το παιδί κουράζεται πιο εύκολα. Για καλύτερη αντιμετώπιση συνιστάται πιο συχνή κατανάλωση τροφών που έχουν αρκετές ποσότητες σιδήρου όπως κρέας, ψάρι, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά και ξηρά φρούτα. Τέλος, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και ένα γιατρό για αιματολογικές εξετάσεις και αν κριθεί αναγκαίο να υπάρξει και πρόσληψη σιδήρου μέσω κάποιου συμπληρώματος.

Μέσα από τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο πως διατροφή και ψυχολογική διάθεση και συμπεριφορά ενός παιδιού είναι στενά συνδεδεμένα. Ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ενδέχεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού σας. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη κάποια χάπια ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να έχει άμεσα αποτελέσματα αρκετές μελέτες συμφωνούν πως ακολουθώντας τα σωστά διατροφικά βήματα ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί ακόμη και σε σημείο που μπορεί να καταπολεμήσει μαθησιακά προβλήματα. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως χρειάζεται η συμβολή των γονιών που πρέπει να εμπλουτίσουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους χωρίς όμως αυτό να νιώσει ότι του επιβάλλουν να κάνει κάτι ενάντια στην θέληση του.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση