ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Θερμαντικό μπλουζάκι, wide-leg παντελόνι, μπόράκια και puffer σακάκι
 

Aρτηριακή πίεση: Όλοι οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται το χειμώνα

Ποιος μήνας χειροτερεύει την κατάσταση για τα άτομα με υπέρταση.

Μαρία Καραμάνου

Η πίεση του αίματος συνήθως αυξάνεται τον χειμώνα και μειώνεται το καλοκαίρι, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας αύξηση στην αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός χρειάζεται να ασκήσει περισσότερη πίεση για να μεταφέρει το αίμα μέσα από τα συσταλλόμενα αιμοφόρα αγγεία.

Μια νέα επιστημονική μελέτη έχει προειδοποιήσει ότι ο ψυχρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο φετινό επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών. Στην πραγματικότητα, η πίεση των ανθρώπων με υπέρταση αυξάνθηκε κατά μέχρι και 1,7 mmHg τον χειμώνα, σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άτομα με υπέρταση ή αυξημένες τιμές πίεσης αίματος κατά τη χειμερινή περίοδο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να βελτιώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις εποχιακές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση είναι μια κατάσταση που, αν δεν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία και να περιορίσει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά.

Ο κρύος καιρός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση επειδή όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα μας αντιδρά με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συστολή οδηγεί στην αύξηση της ποσότητας του αίματος που καταλήγει στον πυρήνα του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση προσπαθεί να διατηρήσει τη ροή του αίματος στα κύρια όργανα.

Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές, ιδίως για άτομα με υπάρχοντα προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας, καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματά τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Προηγούμενες έρευνες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχουν δείξει ότι το χειμώνα συνδέεται με αυξημένο αριθμό θανάτων από καρδιακές προσβολές και καρδιακές παθήσεις.

Αυτή η συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και θνησιμότητας δεν είναι ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι, δηλαδή περισσότερο επηρεαζόμενοι από αυτήν τη συσχέτιση, σε σύγκριση με τους νεότερους.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση