ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: polka dot φόρεμα, sneakers και layered κολιέ
 

3 λόγοι για να τρώτε σοκολάτα

Βασικοί λόγοι που θα σας κάνουν να την απολαμβάνετε άφοβα… αλλά με μέτρο

Ριάνα Στυλιανού

Από μικρά παιδιά μας έβαζαν στο μυαλό πως η πολλή σοκολάτα βλάπτει, παχαίνει, χαλάει τα δόντια κτλ. Εν μέρη είναι αλήθεια αλλά μόνο όταν καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες. 

Γενικότερα η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία και βοηθά σε διάφορες λειτουργίες του σώματός μας. Οπόταν, την επόμενη φορά που θέλετε να φάτε ένα κομματάκι σοκολάτας, απολαύστε το άφοβα χωρίς να νιώσετε την παραμικρή τύψη.  

Αρχικά να πούμε τι περιέχει η σοκολάτα, αρχίζοντας από την μαύρη, που είναι και η πιο υγιεινή. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, βούτυρο και μικρότερη ποσότητα ζάχαρης σε σύγκριση με τα άλλα είδη σοκολάτας. Από την άλλη, η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο, κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη, ενώ παράλληλα περιέχει και λιπαρά. Όσον αφορά τώρα την λευκή σοκολάτα, η οποία δε συγκαταλέγεται στις σοκολάτες, για τον λόγο του ότι δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα, αποτελείτε από ζάχαρη, γάλα και λίπος το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του κακάο. Επίσης υπάρχει και η βιολογική σοκολάτα, η οποία θεωρείται προϊόν ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα. 

1. Η σοκολάτα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες είναι πολλοί περισσότερες στην σοκολάτα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Πανεπιστημίου Γέιλ, η μαύρη σοκολάτα παρέχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμα και από τα μούρα, τα οποία είναι γνωστά για αυτή την δράση. 

2. Η κατανάλωση της σοκολάτας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, εφόσον τα συστατικά που περιέχει προστατεύουν την καρδιά από την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης. Έτσι, κυρίως οι μαύρες σοκολάτες που είναι πλούσιες σε κακάο, ελαττώνουν την LDL και αυξάνουν την HDL, aka «καλή» χοληστερίνη. 

3. Η σοκολάτα τείνει να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, εφόσον η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχει διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πιστεύετε επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση