ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα

H σημαντικότητα του να καταναλώνουμε νερό

Ριάνα Στυλιανού

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης νερού θα πρέπει να υπολογίζεται εξατομικευμένα, όπως ακριβώς και η διατροφή μας γενικότερα. Γιατί; Γιατί οι καθημερινές ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και της δραστηριότητές του.

Ας ξεκινήσουμε από την κοινή βάση, η οποία είναι ότι πρέπει να πίνουμε αυξημένη ποσότητα νερού. Δυστυχώς πολλοί από εμάς αμελούμε την κατανάλωση νερού ή το θυμόμαστε κάπου εκεί το απόγευμα στη δουλειά, λίγο πριν επιστρέψουμε σπίτι και πίνουμε μαζεμένα τρία ποτήρια! Ωστόσο ακόμη και οι “τυπικοί”, που θέλουν να καταναλώνουν μία ορισμένη ποσότητα νερού ημερησίως, έχουν κάπως μπερδευτεί για το πως αυτή ορίζεται…

Πόσο νερό χρειάζομαι
- Καθημερινά χάνουμε αρκετό νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του εντέρου, ακόμη και της αναπνοής! Για να λειτουργήσει λοιπόν επαρκώς ο οργανισμός μας, χρειάζεται ν’ αναπληρώσει το “χαμένο νερό”. Η κατανάλωση τροφών και ποτών, πλούσιων σε νερό, βοηθούν σημαντικά.
- Τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια νερού μεταφράζονται σε 1, 9 λίτρα. Για τους άνδρες προτείνονται γενικά 13 φλιτζάνια, άρα 3 λίτρα ενώ για τις γυναίκες 9 φλιτζάνια, δηλαδή 2,2 λίτρα.
- Επί της ουσίας όμως η άσκηση, οι καθημερινές υποχρεώσεις, η κατάσταση της υγείας και το περιβάλλον που ζει ο καθένας από εμάς διαμορφώνει την πραγματική ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού θα πρέπει σίγουρα να ξεπερνάει τα περιβόητα “8 ποτήρια”.
- Αν ασκήστε συστηματικά, αυξήστε τα ποτήρια νερού κατά 1, 5 με 2,5. Ανάλογα με τον ιδρώτα, που “ρίχνετε” στο γυμναστήριο! Πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μεγαλύτερες μετά την ολοκλήρωσή της κατά την αποθεραπεία. Η άσκηση είναι ανάλογη του νερού. Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο περισσότερο νερό!

Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα
Κάθε λειτουργία στο σώμα μας σχετίζεται με το νερό. Ειδικά αν σκεφτούμε πως το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από αυτό. Ο "λευκός χρυσός", όπως κάποιοι αποκαλούν το νερό, υπάρχει σε κάθε χημική αντίδραση του σώματός μας. Το νερό είναι αυτό που καθαρίζει τα ζωτικά όργανα από τις τοξίνες και διευκολύνει τη λειτουργία τους, μεταφέρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και προσφέρει το απαιτούμενο υγρό περιβάλλον σε διάφορους ιστούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η αφυδάτωση σταματά- ή έστω παρεμποδίζει- τις λειτουργίες του οργανισμού και αν επιδεινωθεί, ο κίνδυνος για την υγεία του εκάστοτε ασθενούς μεγαλώνει.

Περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη κατανάλωση νερού
- Καθημερινή ή τακτική άσκηση: Ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να καταναλώνουμε νερό.
- Όταν έχουμε πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές ή κάποια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.
- Κατά την κύηση ή το θηλασμό, που η γυναίκα χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και πρέπει να παραμένει ενυδατωμένη.
- Σε υπερβολικά υγρό ή ξηρό κλίμα: Όταν για παράδειγμα ζεσταθούμε υπερβολικά, ιδρώνουμε και έτσι χάνουμε περισσότερο νερό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
υγεία  |  σώμα  |  νέρο  |  health  |  body  |  water  |  benefits

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση