ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Βάρη και μετά αερόβιο; ή το αντίθετο;

Διαβάστε το Βιογραφικό της Κρίστης Παναγιώτου

Όπως βέβαια έχουμε πει πολλές φορές, τίποτα στο fitness δεν απόλυτο. Παρόλο λοιπόν που δεν υπάρχει μαγική συνταγή στη σειρά τους, μερικά πράγματα φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα από άλλα. Το πιο σωστό είναι να τα κάνεις διαφορετικές μέρες ώστε να προκαλούνται στο σώμα οι μέγιστες δυνατές προσαρμογές από το καθένα.

Με το καθημερινό πιεσμένο πρόγραμμα όλων 1 ώρα προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι !

Το κλειδί, όμως, είναι να αποφασίσεις πού θα ρίξεις τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με βάση το στόχο σου. Αν θέλεις δηλαδή να αδυνατίσεις ή να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, το πρόγραμμά σου στα βάρη πρέπει να είναι σχετικά σύντομο και βατό έτσι ώστε να μην απορροφήσει όλη τη δύναμη και την ενέργεια που πρέπει να αφιερώσεις στο αερόβιο κομμάτι (αν σε αυτή τη περίπτωση έκανες πρώτα την αερόβια, μετά θα ήσουν πολύ κουρασμένη για να μπορέσεις να συνεχίσεις με βάρη). Αντίστοιχα, αν στόχος σου είναι η μυϊκή τόνωση, τότε πρέπει όλη την ενέργειά σου να την χρησιμοποιήσεις στα βάρη και με όση δύναμη έχεις μετά να κάνεις την αερόβιά σου.
Πότε κάνουμε το αερόβιο πριν τα βάρη:

• Όταν σκοπός μας είναι να κάψουμε λίπος τότε χρειαζόμαστε ένα δυνατό και απερίσπαστο κομμάτι αερόβιας προπόνησης με ξεκούραστα πόδια που να αντέχουν .Συμφέρει λοιπόν να εκτελέσουμε πρώτα το αερόβιο κομμάτι της προπόνησης. Μάλιστα αν δεν είναι διαλειμματική τότε θα μείνει και αρκετή ενέργεια για να βγάλουμε άνετα το πρόγραμμα με τα βάρη. Στην περίπτωση λοιπόν, που μεγαλύτερη βάση δίνετε στην βελτίωση της αερόβιας ικανότητας σας, να προτιμάτε πρώτα την αερόβια άσκηση και μετά τα βάρη.
Πότε κάνουμε το αερόβιο μετά τα βάρη :

•  αν σκοπός σας είναι η αύξηση όγκου, τότε να προτιμάτε πρώτα τα βάρη, όπου θα είσαστε ξεκούραστοι και θα μπορείτε να σηκώνεται μεγάλα φορτία. Οπότε οι αποθήκες γλυκογόνου σας είναι γεμάτες και μπορείτε να αποδώσετε τα μέγιστα στη προπόνηση με αντιστάσεις. Αν όμως μιλάμε για μέτριας έντασης αερόβια άσκηση τότε δεν βλέπω το λόγο να μην προηγηθεί. Αυτή η άσκηση δεν θα μας στραγγίσει ενεργειακά και δεν θα κάψει πάνω από το 20-25% του γλυκογόνου μας.

Συμπερασματικά λοιπόν, καλό είναι οι ασκήσεις με αντιστάσεις και η αερόβια να γίνονται διαφορετικές μέρες, αλλά στην περίπτωση που δεν υπάρχει ο χρόνος για κάτι τέτοιο, μπορείτε να κάνετε το πρόγραμμα σας ανάλογα με το στόχο που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.

Το σημαντικό είναι να μην παραλείπετε το αερόβιο κομμάτι από την προπόνηση σας είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση