ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει συνταγές για το τραπέζι της Κυριακής

Αθηνά Λοϊζίδου

Κις λορέν (quiche Lorraine)

Αν ξεχάσατε πόσο νόστιμο είναι το κις λορέν, ευχαρίστως να σας το θυμίσω! Ένα πλούσιο πιάτο που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός μπουφέ ή το πρώτο μέρος ενός επίσημου δείπνου ή ακόμα και ένα νοστιμότατο απογευματινό σνακ.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 45΄

Για 6-8 μερίδες

Θα χρειαστούμε ένα ταψί για τάρτες διαμέτρου 26 εκ.

Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
95 γρ. spry ή βούτυρο
80 ml νερό
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
4 αυγά
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές μουστάρδα
50 ml γάλα
1 ½ κουταλάκι ξηρό θυμάρι
1 κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι
150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε τετραγωνάκια
150 γρ. μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια
100 γρ. τριμμένο τυρί cheddar

Eκτέλεση
1. Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης στο food processor και κτυπάμε μέχρι η ζύμη να ενωθεί και να γίνει σαν μπάλα. Την τυ¬λίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομ¬μάτια μεμβράνης και την εφαρμόζουμε στο ταψί της τάρτας. Βάζουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο πάνω στην τάρτα για να την καλύψει και τοποθετούμε πάνω φασόλια ή baking beans. Αυτό το κάνουμε για να μην ψηλώσει η ζύμη της τάρτας. Ψήνουμε με το χαρτί για δεκαπέντε λεπτά, τη βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια ή τα baking beans.
4. Εντωμεταξύ, σ’ ένα μπολ κτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το γάλα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το ζαμπόν, το μπέικον και το τυρί. Αδειάζουμε το μείγμα στη μισοψημένη τάρτα και ψήνουμε για τριάντα λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το μείγμα. Βγάζουμε το κις λορέν από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώ¬σει λίγο. Το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Μακαρόνια πέννες με κοτόπουλο και τυριά (Τα μακαρόνια του Άγγελου)

Ένα καλοκαίρι ο γιος μου πήγε διακοπές με τους φίλους του στη Μύκονο και διέμεναν σε ξενώνα δίπλα από ένα ιταλικό εστιατόριο. Όταν επέστρεψε, μου περιέγραψε με νοσταλγία ένα πιάτο που είχε δοκιμάσει στο νησί και το οποίο τον ενθουσίασε. Θεώρησα πως ο ενθουσιασμός του οφει-λόταν στο ότι όταν το δοκίμασε ίσως να πεινούσε πολύ, σε σημείο που το χαρακτήρισε «θεϊκό». Έτσι, όταν μια μέρα με παρακάλεσε να του φτιάξω μακαρόνια, αποφάσισα να προσπαθήσω να ετοιμάσω τα συγκεκριμένα που του είχαν κάνει τόση εντύπωση. Του ζήτησα, λοιπόν, να μου πει κάποια από τα υλικά που αναγνώρισε. Αξιοποιώντας την πείρα μου στη μαγειρική, κατάφερα να πετύχω την πρωτότυπη γεύση που είχε δοκιμάσει.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 15΄

Για 4-5 μερίδες

Υλικά
1 κουτί (500 γρ.) μακαρόνια πέννες
Αρκετό αλατισμένο νερό για να ψήσουμε τα μακαρόνια

Για τη σος
300 γρ. φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 μέτρια μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
150 ml λευκό κρασί
150 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
100 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. σκληρό τριμμένο τυρί που έχετε στο σπίτι (για τη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα cheddar)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Eκτέλεση
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για ένα λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και τηγανί¬ζουμε για δύο λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
2. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τη κρέμα με τα αυγά, το αλάτι, το τσίλι και το τυρί κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε μα¬γειρεύοντας σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
3 Ανα¬κατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί μέχρι να λιώσει και τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό.
3. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο ζεματιστό νερό που κοχλάζει έντονα ψήνουμε τα μακαρόνια για 8-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο ψημένα τα θέλουμε. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη σος.
4 Σερ¬βίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Κορμός λευκής σοκολάτας με αποξηραμένα φρούτα

Ένα γλυκό που λατρεύω, μιας και περιέχει τα αγαπημένα μου υλικά συνδυασμένα με έναν εύκολο τρόπο.

Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί 28x10x5 εκ. στρωμένο με μεμβράνη, με μπόλικη να περισσεύει γύρω γύρω.

400 θερμίδες ανά 100 γρ.

Υλικά
350 γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
200 ml κρέμα γάλακτος
130 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε κομματάκια
130 γρ. σύκα αποξηραμένα
180 γρ. σταφίδες
200 γρ. μπισκότα μπτι μπερ ολικής άλεσης κομμένα στα 4
80 γρ. καρύδα

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
2. Ρίχνουμε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και εφαρμόζουμε καλά. Σκεπάζουμε το γλυκό με τη μεμβράνη που περισσεύει γύρω γύρω και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες για να πήξει καλά και να παγώσει.
4. Για να σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε σανίδι και το κόβουμε σε φέτες.

 

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο  www.athenarecipes.com

FOOD: Τελευταία Ενημέρωση