ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Σπιτικός και υγιεινός γύρος κοτόπουλο

Αθηνά Λοϊζίδου

Ο γύρος φτιαγμένος με αυτό τον σπιτικό τρόπο αρέσει πολύ στα παιδιά μου, μιας και είμαι προσεκτική να βάζω μόνο ψαχνό φιλέτο κοτόπουλο, καθώς και μπαχαρικά που δεν είναι τόσο έντονα ώστε να ενοχλούν τα παιδιά. Μην σας φοβίζει ο περίεργος τρόπος με τον οποίο φτιάχνω τον γύρο. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε, γιατί υπόσχομαι ότι δεν θα αρέσει μόνο στα παιδιά αλλά και σε εσάς. Επίσης μην παραξενευτείτε με το κομμένο μήλο στα υλικά. Το έχω βάλει γιατί τα ζουμιά του μαλακώνουν το κοτόπουλο, προσθέτοντας συγχρόνως γλυκάδα.

Θα χρειαστούμε ένα μακρόστενο ταψί, loaf tin, διαστάσεων 26χ10 εκ.

Υλικά
6 μερίδες
800 γρ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε λωρίδες

Για τη μαρινάτα
70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
4 κουταλάκια πάπρικα
4 κουταλάκια σουμάκι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά ζάχαρη
½ ποτήρι φρέσκο δυόσμο
50 ml γάλα

Μείγμα για το τελείωμα του γύρου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σουμάκι
½ κουταλάκι αλάτι

Eκτέλεση
1. Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάτα κτυπώντας όλα τα υλικά της στο μπλέντερ. Τα κτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το μήλο εντελώς. Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε τη μαρινάτα μαζί με το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί από το προηγούμενο βράδυ.
2. Για να ψήσουμε τον γύρο, ακολουθούμε την εξής αυτοσχέδια τεχνική μου. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και το απλώνουμε μέσα σε ένα μακρόστενο ταψί (όπως αυτό στο οποίο φτιάχνουμε μακρόστενα κέικ). Πιέζουμε το αλουμινόχαρτο να εφαρμοστεί στο ταψί, αλλά αφήνουμε μπόλικο περιθώριο απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε μέσα στο έτοιμο ταψί το κοτόπουλο και κλείνουμε καλά με το αλουμινόχαρτο για να σφραγίσουμε το κοτόπουλο.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και
ψήνουμε το κοτόπουλο για 30 περίπου λεπτά.
3. Όταν περάσει ο χρόνος, αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ταψί και ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά, γιατί είναι πολύ ζεστό. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα σανίδι και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε κομματάκια όπως κόβουν τον γύρο.
4. Απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε μια λαμαρίνα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σουμάκι και το αλάτι. Απλώνουμε το κοτόπουλο στη λαμαρίνα και ψήνουμε στο grill για δυο με τρία λεπτά. Σερβίρουμε σε πίτες με σαλάτα, ταχίνι και γιαούρτι.

 

 

Κρέας: Τελευταία Ενημέρωση