ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Walter Isaacson: Ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια τη βιογραφία του Elon Musk

Ο πατέρας που τον κακοποιούσε, οι νταήδες που τον χτυπούσαν και πολλά άλλα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα που έχει σήμερα.

Μαρία Καραμάνου

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως η επίσημη βιογραφία του Elon Musk, την οποία συνέγραψε ο Walter Isaacson. Ο Walter αφιέρωσε δύο ολόκληρα χρόνια για να αναδείξει την συναρπαστική ιστορία του Musk, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και καινοτόμους πρωταγωνιστές της εποχής μας. Με ανατρεπτικό τρόπο, ο Musk παραβιάζοντας κανόνες, έχει διαμορφώσει την εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, εξερευνώντας το διάστημα από ιδιώτες και προωθώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, εξαγόρασε ακόμα και το Twitter.

Ο Walter Isaacson, γνωστός για τις βιογραφίες των Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Albert Einstein, και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων, επιστρέφει με μία αποκαλυπτική αφήγηση, γεμάτη εντυπωσιακές αναφορές για επιτυχίες και δυσκολίες. Αναρωτιέται αν οι δαίμονες που κινούν τον Musk είναι αυτοί που προωθούν την καινοτομία και την πρόοδο.

Κατά την παιδική του ηλικία στη Νότια Αφρική, ο Musk αντιμετώπισε συχνά περιστατικά βίας από νταήδες. Ένα συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, ξεχωρίζει, όπου ξεκίνησαν να του επιτίθενται με άγριο τρόπο στο κεφάλι, καταλήγοντας να παραμείνει μια εβδομάδα στο νοσοκομείο τραυματισμένος.

Όμως, οι σωματικές πληγές δεν μπορούσαν να συγκριθούν με τις συναισθηματικές που προήλθαν από την σχέση του με τον πατέρα του, έναν μηχανικό και οραματιστή. Η μνήμη του Musk περιγράφει την επίθεση αυτή ως ενδεικτική του πώς ο πατέρας του είχε δημιουργήσει ένα απαιτητικό και επίμονο κλίμα. Όταν ο Elon επέστρεψε στο σπίτι μετά το περιστατικό, ο πατέρας του ασκούσε κριτική και εξέφραζε αποτροπιασμό, αποδοκίμαζε το γεγονός. Ο ίδιος ο Elon αναφέρει πως, «Στεκόμουν για μία ώρα, ενώ μου φώναζε και με αποκαλούσε ηλίθιο και άχρηστο».

Ο πατέρας του άσκησε έναν καθοριστικό ρόλο στον ψυχισμό του Elon, διαμορφώνοντας την προσωπικότητά του. Η επίδραση αυτή τον οδήγησε να αναπτύξει έναν χαρακτήρα που συνδυάζει τη σκληρότητα με την ευαισθησία. Αυτός ο δυαδικός χαρακτήρας τον έκανε να είναι ένας άντρας με έντονη αντίθεση: από τη μία πλευρά, ήταν ανθεκτικός στον κίνδυνο, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ανοχή σε προκλήσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ευάλωτο "άντρα-παιδί". 

Στις αρχές του 2022, ένα χρόνος μετά την επιτυχημένη εκτόξευση 31 πυραύλων από τη SpaceX και την πώληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τη Tesla, ο Musk εξέφρασε τη θλίψη του για τον ρόλο που τον ωθούσε να προκαλεί δράματα. Αυτή η εσωτερική αναμέτρηση έρχεται σε αντίθεση με την επιφάνεια της επιτυχίας και της πλούσιας κατάστασής του, δημιουργώντας ένα σύνθετο και συναρπαστικό πορτρέτο του.

Ο Elon Musk μάλιστα δήλωσε, «Πρέπει να αλλάξω νοοτροπία, να μην είμαι συνεχώς σε λειτουργία αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ή, μάλλον, σε όλη μου τη ζωή».

Το σχόλιο που διατύπωσε ήταν επιθετικό και υπονοούσε κριτική, μη στοχεύοντας στην αποτελεσματική εκπλήρωση των υποσχέσεών του. Ενώ εξέφραζε δημόσια ότι θα τιμούσε τις υποχρεώσεις του, παράλληλα προχώρησε κρυφά σε επενδύσεις στις μετοχές του Twitter.

Η εμπειρία που είχε βιώσει όταν ήταν μικρός έχει αφήσει βαθιά το σημάδι της. Με το πέρασμα των χρόνων, όταν αισθανόταν απελπισμένος, θυμόταν αυτήν την εποχή. Αυτή η αναμνηστική εικόνα του διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις αποφάσεις του.

Για δύο χρόνια, ο Walter Isaacson ανέλαβε το ρόλο της σκιάς του Musk, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του. Με παρατήρηση, συνοδεία σε επιχειρηματικά σχέδια και συνεντεύξεις από εναλλακτικές πηγές, προσπαθούσε να κατανοήσει την πολύπλοκη προσωπικότητα του Musk.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS