ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Σελήνη: Το ρώσικο διαστημόπλοιο που στάλθηκε συνετρίβη με τη Σελήνη

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Μαρία Καραμάνου

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 υπέστη ατύχημα και συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos. Το διαστημικό όχημα είχε αποστολή να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, με σκοπό να εξετάσει την πιθανή παρουσία παγωμένου νερού.

Προηγουμένως, η Roskosmos ανέφερε ότι είχε παρατηρηθεί μία ανωμαλία στην κατάσταση του Luna-25, και σήμερα επιβεβαίωσε τη συντριβή του. Σύμφωνα με την υπηρεσία, το διαστημόπλοιο εξέτισε μία μη προβλέψιμη πορεία και τελικά συγκρούστηκε με την επιφάνεια της Σελήνης, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί.

Αυτό το ατύχημα αποτελεί μία απώλεια για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, καθώς το Luna-25 είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιήσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποτυχία αυτής της σημαντικής αποστολής υπογραμμίζει την αδυναμία της Ρωσίας να διατηρήσει τη θέση της ως ηγετική δύναμη στον τομέα των διαστημικών εξερευνήσεων, μετά από τις επιτυχημένες επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα είχε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, όπως την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σπούτνικ 1, το 1957, και το ταξίδι του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961.

Μετά το Luna-24 το 1976, η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει καμία αποστολή στο διάστημα για πολλές δεκαετίες. Η Luna-25 θα αντιπροσωπεύσει την πρώτη προσπάθεια της Ρωσίας να εξερευνήσει ξανά το διάστημα από το Luna-24. Προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 21 Αυγούστου, το Luna-25 είχε στόχο να ανακαλύψει παγωμένο νερό στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ανεπιτυχία αυτής της αποστολής αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική διαστημική βιομηχανία στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον ρόλο της στην παγκόσμια διαστημική εξερεύνηση.

Η Ρωσία βρίσκεται σε αντίπαλο ρόλο με την Ινδία, την οποία ανταγωνίζεται στο πεδίο των διαστημικών εξερευνήσεων. Το διαστημόπλοιο της Ινδίας, το Chandrayaan-3, αναμένεται να πραγματοποιήσει μία αποστολή προσεδάφισης στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτήν την εβδομάδα. Παράλληλα, η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από δύο άλλες σημαντικές χώρες, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που και οι δύο είναι αφοσιωμένες στο να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους στον τομέα των διαστημικών αποστολών.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS