ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ποια δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά

Τα δέντρα που μπορούμε να φυτέψουμε ως μέτρο πρόληψης

Μαρία Σάββα

Ο πλανήτης μας φαίνεται να εκπέμπει ένα απελπισμένο σήμα κινδύνου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, αλλά και χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιταλία και η Αυστραλία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης. Οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους μόνο στάχτη, καταστρέφοντας δάση, ζώα, ανθρώπους και περιουσίες.

Είναι καιρός να δράσουμε συλλογικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών. Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσής τους είναι η φύτευση δέντρων που είναι ανθεκτικά στη φωτιά.

Αν και τα περισσότερα δέντρα φαίνεται να καίγονται εύκολα, υπάρχουν ορισμένα είδη που αντιστέκονται καλύτερα στην φωτιά, καίγοντας με πιο αργό ρυθμό από άλλα. Με τη φύτευση αυτών των δέντρων ως αντιπυρική προστασία γύρω από τα σπίτια μας ή σε κρίσιμες περιοχές, μπορούμε να ελέγξουμε και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις πυρκαγιές, προστατεύοντας το περιβάλλον, τις περιουσίες μας και τις ζωές μας.

Ποια δέντρα λοιπόν είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά;

Ένα από αυτά είναι το κυπαρίσσι της Μεσογείου, το οποίο μπορεί να αντέξει έως και επτά φορές περισσότερο τη φωτιά σε σχέση με άλλα δέντρα προτού καεί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παχιά φύλλα του, που μοιάζουν με λέπια και διατηρούν εξαιρετικά καλά το νερό. Επίσης, τα πεσμένα φύλλα του κρατούν το νερό, προστατεύοντας τον χώρο γύρω από το δέντρο.

Άλλα ανθεκτικά στη φωτιά δέντρα περιλαμβάνουν τη μουριά, ιδιαίτερα τη λευκή μουριά, την ελιά, τον σαμπούκο, το κινέζικο φιστίκι, τη χαρουπιά, τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι, την καρυδιά, τη λεύκα, την οξιά, και οπωροφόρα δέντρα, όπως η μηλιά, η αχλαδιά, κ.ά.

Κοινό στοιχείο που καθιστά αυτά τα δέντρα πιο ανθεκτικά στη φωτιά είναι ότι είναι κυρίως φυλλοβόλα, δηλαδή δεν έχουν κώνους, όπως τα πεύκα. Τα φυλλοβόλα δέντρα τείνουν να έχουν πιο σαρκώδη και υδατικά φύλλα που διατηρούν καλά την υγρασία. Κάποια από αυτά, επίσης, έχουν παχύ φλοιό που παρέχει μόνωση στον κορμό από τη θερμότητα και τη φωτιά, ενώ τείνουν να μην έχουν κλαδιά κοντά στο έδαφος.

Τέλος, η βελανιδιά αξίζει αναφορά, καθώς είναι ανθεκτική στη φωτιά, διαθέτοντας εκτεταμένες ρίζες που συμβάλλουν στην υπόγεια υδροφορία και μπορεί να αναγεννηθεί γρήγορα μετά από μια πυρκαγιά, συνεισφέροντας έτσι στη φυσική ανακατασκευή μιας περιοχής.

Να σημειώσουμε πως θα ήταν καλό να συμβουλευτούμε τους γεωπόνους ή τους ειδικούς για το ποια δέντρα είναι πιο κατάλληλα για την περιοχή μας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυτά που αναπτύσσονται φυσικά σε ένα περιβάλλον μπορεί να είναι πιο προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές από τα εισαγόμενα είδη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS