ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: knit from head to toe σε απλό ροζ και ankle boots με ασημί λεπτομέρειες
 

''Ναι'' η Ελλάδα στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η πολύωρη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέδειξε αναταράξεις στη συγκυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι κυβερνητικοί εταίροι ΑΝΕΛ καταψήφισαν –«τραυματισμένοι», καθώς υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών τους– το σχέδιο νόμου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ρωγμών στη δικομματική πλειοψηφία, ενώ την ίδια ώρα σειρά βουλευτών πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιούμενοι από την κεντρική γραμμή του κόμματος, δήλωναν πως θα υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοθέτημα.

Με αυτά ως «φόντο» πολιτικής ρευστότητας εντός Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με σύντομη παρέμβασή του, που προκάλεσε αίσθηση, έκανε λόγο για την ανάγκη «συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων στον καθημερινό διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και φασισμού που απειλεί να μολύνει την κοινωνία». Η τοποθέτηση αυτή προσέλαβε αμέσως ιδιαίτερη βαρύτητα στον απόηχο της διπλής εξέλιξης: από τη μια η καταψήφιση των ΑΝΕΛ και από την άλλη η στήριξη του νομοθετήματος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Στήριξη η οποία καθιστούσε σαφές ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν κινδύνευε με απόρριψη από το ελληνικό Κοινοβούλιο: απλώς η στήριξή του κατέστη δυνατή, χάριν όχι στην κυβερνώσα αλλά σε άλλης συνθέσεως πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα έδειχνε σημάδια κρίσης: ενώ η ηγεσία του κόμματος, όπως εκφραζόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ι. Βρούτση και τον εισηγητή Χαρ. Αθανασίου, καθιστούσε σαφές πως δεν ικανοποιείται από τις κυβερνητικές απαντήσεις στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγές σε κρίσιμες διατάξεις (κυρίως για να αποκλείεται ρητά η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια), και κατ’ επέκταση θα το καταψήφιζαν, σειρά κορυφαίων στελεχών τόνιζαν ευθέως ότι υπερψηφίζουν. Μεταξύ αυτών ήταν ο διεκδικητής της ηγεσίας της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Ολγα Κεφαλογιάννη. Ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε ύστερα από αυτές τις διαφοροποιήσεις είναι ότι επί αρκετή ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μετείχαν σε έκτακτες άτυπες συσκέψεις για να ξεπεραστεί το εμφανές πρόβλημα.

Στο περιθώριο αυτών των διαφοροποιήσεων καταγράφηκαν και προσωπικές συγκρούσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από κάθε όριο. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις των συγκρούσεων Γ. Αμυρά (Ποτάμι) – Κ. Κατσίκη (ΑΝΕΛ) και Χρ. Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) – Γ. Λαμπρούλη (ΚΚΕ), που αντήλλαξαν βαριές κουβέντες. Από τη συζήτηση δεν έλειψε, όπως αναμενόταν, και ο ακραίος λόγος των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

«Ασχετες» διατάξεις

Κριτική ασκήθηκε, τέλος, και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν και πάλι συμπεριληφθεί πολλές άσχετες με το σύμφωνο συμβίωσης διατάξεις. «Είναι ένα όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, άσχετες, ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Πηγή: Kathimerini.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση