ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Με προβληματισμό η πρεμιέρα για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία

Επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι εκπαιδευτικοί - Ακόμη αναμένουν... εγκυκλίους

Της Άντρης Θρασυβούλου

Με προβληματισμό επιστρέφουν το πρωί της Τρίτης (1/9) στις σχολικές αίθουσες οι εκπαιδευτικοί παγκύπρια. Παρόλο που ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σε διαβεβαιώσεις στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (31/8) με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς ότι όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κυριαρχεί ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ», ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, δεν προκύπτει ικανοποίηση από τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση. Κι αυτό καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χαραλάμπους οι θέσεις της ΠΟΕΔ δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν. «Καλύτερη λύση θα ήταν η μείωση των μαθητών στην τάξη που θα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς ταυτόχρονα, την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, την τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά και το εκπαιδευτικό κομμάτι ώστε να τους προσφερθεί καλύτερη εκπαίδευση ενώ ήταν ευκαιρία να καλυφθούν οποιαδήποτε κενά της προηγούμενης χρονιάς», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους. Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας, η ΠΟΕΔ επανέλαβε τη θέση της τονίζοντας ότι υπό τις υφιστάμενες κλιματολογικές συνθήκες είναι σχεδόν ακατόρθωτο το μέτρο να λειτουργήσει ενώ αναμένεται να προκύψουν προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε ότι η οργάνωση δεν είναι ικανοποιημένη καθώς αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

«Υποβάλαμε αρκετά ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των μέτρων, ενώ θέσαμε το θέμα για το τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα. Ο Υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα σταλούν εγκύκλιοι στα σχολεία και για τα εργαστηριακά μαθήματα αλλά και τη φυσική αγωγή. Ακόμη δεν έχουν σταλεί», τόνισε ο κ. Χατζησάββας.

Υπ. Παιδείας: Λειτουργούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι φέτος τα σχολεία λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. «Χρειάζεται επομένως κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας. Οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι προσαρμοσμένες σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι όλα τα σχολεία τα ίδια και δεν έχουν όλα την ίδια πυκνότητα μαθητών. Είναι λίγα τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών και σε πολλά μπορεί να εξασφαλισθούν οι πρόνοιες υγειονομικής προστασίας χωρίς προσαρμογές», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο είναι προετοιμασμένο και για το ενδεχόμενο να προκύψουν δυσμενείς υγειονομικές εξελίξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθεί αναστολή της φοίτησης, μερική ή ολική, με διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης. Ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων που περιλαμβάνει αναβάθμιση της σύνδεσης των σχολείων στο Διαδίκτυο και των εσωτερικών ασύρματων δικτύων, με συνολικές πάγιες δαπάνες περίπου 300 χιλ. ευρώ και πρόσθετη ετήσια δαπάνη περίπου 100 χιλ. ευρώ.

Τα πρωτάκια στο μικροσκόπιο συζήτησης

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνάντησης των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων με τον Υπουργό Παιδείας τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα που αφορά τα παιδιά τα οποία θα πάνε για πρώτη χρονιά στο σχολείο, στην Α' τάξη του Δημοτικού. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, η είσοδος γονέων/κηδεμόνων ή/και άλλων προσώπων εντός του σχολείου απαγορεύεται αυστηρά. Ωστόσο, ειδικότερα σε ότι αφορά στην πρώτη ημέρα της προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου συζητείται το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους γονείς των μαθητών της Α' Δημοτικού να συνοδεύσουν τα παιδιά στις τάξεις τους τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Εάν κάτι τέτοιο τελικά αποφασιστεί θα σταλούν ειδικές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να είναι ενήμεροι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Υπενθυμίζεται ότι για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων η χρήση μάσκας είναι προαιρετική ενώ για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι θα προσέλθουν την Παρασκευή στα σχολεία, είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με το σχετικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τη Μέση Εκπαίδευση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις αίθουσες διδασκαλίας και στους κλειστούς χώρους του σχολείου. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων είναι προαιρετική, δεδομένου
ότι τηρείται η φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τοποθετούνται τα ενωμένα θρανία στα σχολεία

Στη Λευκωσία έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται τα ενωμένα θρανία στα σχολεία. Στις υπόλοιπες πόλεις, η τοποθέτηση ξεκινά από την Τρίτη (1/9). Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας τα δημοτικά σχολεία τα οποία υποδέχονται τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου έχουν προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, η τοποθέτηση των θρανίων θα γίνει σε συνεννόηση με τον διευθυντή του κάθε σχολείου. «Θα τελειώνει μία μία σχολική μονάδα ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολική τάξη», σημείωνει ο κ. Έλληνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κόστος υπολογίζεται γύρω στις 350 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά αναμένεται να τοποθετηθούν 31800 ενωμένα θρανία, 13800 για τη Μέση Εκπαίδευση και 18 χιλιάδες για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τη Δευτέρα οι Σχολικές Εφορείες προκήρυξαν σε πρώτη φάση, προσφορές για την αγορά δύο χιλιάδων μονών θρανίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. «Εάν βολευτούμε με τα ενωμένα θρανία πιθανόν να μην χρειαστούν άλλα μονά θρανία», τόνισε ο κ. Έλληνας.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X