ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Κι όμως, το 2020 δεν ήταν η χειρότερη χρονιά

Μπορεί να πιστεύεις πως το 2020 ήταν η πιο κακή χρονιά ever ωστόσο υπάρχει απόδειξη πως δεν ήταν

newsroom must

Όσο περίεργο και αν μάς ακούγεται, ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε ακόμη μια χρονιά: το 2020. Οι περισσότεροι, μάλιστα, στην σκέψη αυτή κλείνουν τα ματιά και εύχονται για μόνο ένα πράγμα: να μην έρθει ποτέ ξανά μια όμοια χρονιά.

Και ενώ σίγουρα συμμεριζόμαστε την επιθυμία αυτή καθώς αντιλαμβανόμαστε πως η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε μέσα στο 2020 και άλλαξε τα πάντα γύρω από την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που βλέπαμε τα πράγματα, παραδεχόμαστε πως δεν ήταν η χειρότερη χρονιά ever.

Ναι, το 2020 μάς έκανε να το μισήσουμε και πράγματι, έφερε τα πάνω κάτω. Την ίδια όμως στιγμή, είμαστε βέβαιοι πως στον καθένα ξεχωριστά χάρισε απίστευτα όμορφες στιγμές και παρά τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο που είχε ο covid-19 στην χρονιά, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο κακά... αφού στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν και χειρότερα. Δείτε στην συνέχεια μερικές χρονιές που αποδείχθηκαν χειρότερες στην ιστορία από το 2020.

Photo by Immo Wegmann on Unsplash

Οποιοδήποτε έτος του 1300: Κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα, η πανώλη και ο λοιμός σάρωσαν την Ευρώπη και όπως ανέφερε η Αμερικανίδα ιστορικός Barbara Tuchman "σε πέντε χρόνια, ο Μαύρος Θάνατος εξάλειψε περίπου το 30 έως 50 τοις εκατό του ευρωπαϊκού πληθυσμού". Να θυμίσουμε πως όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Στον καιρό της πανώλης" του Κωστή Π. Κώστα, η πανώλη είναι η επιδημική ασθένεια που άφησε τα βαθύτερα τραύματα στη συλλογική συνείδηση των ευρωπαϊκών πληθυσμών, από την εποχή της επιδημίας της "μαύρης πανούκλας" στον 14ο αιώνα. H αδυναμία κατανόησης του πολύπλοκου μηχανισμού μετάδοσής της, του οποίου βασικός κρίκος είναι τα έντομα και οι αρουραίοι, αύξανε τον τρόμο που προκαλούσε κάθε νέα εμφάνισή της και, καμιά φορά, πέρα από τις διαστάσεις που δικαιολογούσε ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων. Παρά όμως τις δυσκολίες που σημειώθηκαν τότε, οι άνθρωποι κατάφεραν να προσαρμοστούν.

Οποιοδήποτε έτος του 1800: Αν και ολόκληρος ο 19ος αιώνας ήταν αρκετά δύσκολο, σημαδεύτηκε από το 1854 και το ξέσπασμα της χολέρας που οδήγησε στο θάνατο το 5,5% των ανθρώπων στο Σικάγο. Φυσικά, η νόσος δεν ήταν κάτι σύντομο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του efsyn.gr, η ασθένεια είχε ξεκινήσει από τη Βεγγάζη της Ινδίας το 1839 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, πλήττοντας τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη αλλά και την αμερικανική ήπειρο, για να φτάσει, το 1854, στην Ελλάδα και την Τουρκία, από γαλλικά στρατεύματα που επέστρεφαν από τον πόλεμο της Κριμαίας.

Οποιοδήποτε έτος του 1900: Αν και σίγουρα ο 20ος αιώνας δεν ήταν κακός για όλους, σημειώθηκαν αρκετές θανατηφόρες πανδημίες γρίπης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 που έφεραν τα πάνω κάτω. Κατά κύριο λόγο, οι ασθένειες σχετίζονται με το το HIV / AIDS και μέχρι το 2019 εκτιμάται πως σκότωσαν 32,7 εκατομμύρια ζωές. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραλείψουμε και την εμφάνιση της ισπανικής γρίπης το 2018 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως αυτές δεν ήταν οι μόνες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα. Ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό είναι για να καταλάβουμε πως μπορεί η φετινή χρονιά να ήταν αρκετά δύσκολη, ωστόσο -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν φαίνεται να είναι η χειρότερη στην ιστορία του κόσμου. Το εμβόλιο είναι "εδώ" και υπόσχεται πως σε λίγο καιρό ο Covid-19 θα αποτελεί απλώς μια κακή ανάμνηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν και ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο θετικά - γνωρίζοντας πως στην ζωή υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από λίγες μέρες καραντίνας και την απαγόρευση μερικών εξόδων.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση