ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Δεν θέλουμε να μετράμε πια νεκρές», το σύνθημα τους.

Μαρία Καραμάνου

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο 25 Νοεμβρίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, ενώνοντας τις φωνές τους για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Απαιτούσαν από τα κράτη να λάβουν ενεργά και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η 25η Νοεμβρίου σηματοδοτείται ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το 1999, αφιερωμένη στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίγιο το 1960.

Στη Μαδρίτη, περίπου 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Σεβίλη. Η Ισπανία θεωρείται πρωτοπόρος στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που ψήφισε νόμο το 2004 καταδικάζοντας συγκεκριμένα τη γυναικοκτονία. Οι διαδηλώσεις αποτελούν έναν δυναμικό τρόπο έκφρασης αγανάκτησης και απαιτήσεων για αλλαγές που αφορούν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η Μαέλ Λενουάρ της φεμινιστικής συλλογικότητας «Nous toutes» (Εμείς όλες) τόνισε πως, «Προστατεύστε τις κόρες σας, εκπαιδεύστε τους γιους σας. Η υποχώρηση δεν είναι συναίνεση. Όταν βγαίνω έξω θέλω να είμαι ελεύθερη, όχι γενναία. Δεν θέλουμε να μετράμε πια νεκρές» και έτσι έγραφαν και στα πανό τους στη Γαλλία. 

Ο αριθμός των γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν στη Γαλλία το 2022 και η αυξημένη ανησυχία για την αύξηση αυτού του αριθμού το 2023 αντικατοπτρίζουν το βάρος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών. Οι φεμινιστικές οργανώσεις ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και εξάλειψης της βίας.

Στην Ιταλία, η κοινωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει κρίσιμη στιγμή μετά τον φόνο της Τζούλια Κετσέτιν. Η αυξημένη συμμετοχή σε πορείες αποτελεί ένδειξη της κοινωνικής αντίδρασης και της ανάγκης αλλαγής σε πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές που θα προστατεύουν καλύτερα τις γυναίκες από τη βία. Οι φόνοι γυναικών αναδεικνύουν την ανάγκη για ευρύτερη συζήτηση και εφαρμογή πολιτικών που θα προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία, θα ενισχύσουν τα κυρώσεις για τους δράστες, και θα προωθήσουν την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση στην κοινωνία.

Οι συγκεντρώσεις κατά της βίας κατά των γυναικών στη Λατινική Αμερική αποδεικνύουν το ευρύ φάσμα ανησυχιών που υφίστανται σε αυτήν την περιοχή σχετικά με την ανάγκη προστασίας των γυναικών από τη βία. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών το 2022, όπως καταγράφηκε από τον ΟΗΕ, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος σε αυτήν την περιοχή. Στην Αργεντινή, η ανησυχία για τα δικαιώματα των γυναικών ενισχύθηκε με την εκλογή του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, που έχει εκφράσει αμφισβήτηση προς τις πολιτικές φύλου και τις αμβλώσεις.

Στη Βραζιλία, ο συμβολισμός των παπουτσιών στην παραλία Κοπακαμπάνα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον αριθμό των γυναικοκτονιών που σημειώθηκαν το 2022. Η εμφανής αντίδραση της κοινότητας και η συμβολική προβολή των ονομάτων των γυναικών προκαλούν επίσης ευαισθησία και προβολή σε ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση προσοχή και δράση.

Η συγκέντρωση 500 γυναικών στη Σισλί της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα ισχυρό σήμα αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι συμβολικοί στίχοι και τα συνθήματα όπως «Δεν θα μείνουμε σιωπηλές» και «Οι γυναίκες ενωμένες κατά της βίας του ανδρικού κράτους» αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα των γυναικών να καταγγείλουν και να αντισταθούν στην αδικία.

Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2021 είχε προκαλέσει ανησυχίες και διαμαρτυρίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η σύμβαση αποτελεί σημαντικό μέσο για την προστασία των γυναικών από τη βία. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αποχώρηση δεν επηρεάζει τη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών αναγνωρίζει τη συνέχιση της ανάγκης για προστασία και ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανεξαρτήτως των εθνικών αποφάσεων.

Η επίκριση της σεξιστικής βίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και τον πάπα Φραγκίσκο αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν αυτήν την μάστιγα. Ο Biden επεσήμανε τον δυσανάλογο αντίκτυπο της σεξιστικής βίας σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και επισήμανε τον διασυνδετικό χαρακτήρα του προβλήματος, ενώ ο πάπας Φραγκίσκο χαρακτήρισε τη βία κατά των γυναικών ως «τοξικό αγριόχορτο» που πρέπει να εξαλειφθεί από τη ρίζα.

Οι δηλώσεις τους υπογραμμίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης για την αλλαγή πολιτιστικών και κοινωνικών νόρμων που επιτρέπουν την εξάπλωση της σεξιστικής βίας. Η τονισμένη ανάγκη για εκπαίδευση που θα τοποθετεί την αξιοπρέπεια του ατόμου στο επίκεντρο αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και τη δημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτουν το σοβαρό πρόβλημα της γυναικοκτονίας και της σωματικής ή σεξουαλικής βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Κάθε ημέρα, 82 γυναικοκτονίες πραγματοποιούνται από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Επιπλέον, το 31% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η αναλογία των φόνων γυναικών και κοριτσιών που διαπράττονται από μέλη του στενού τους περιβάλλοντος (οικογένεια, πρώην ή νυν σύντροφος) είναι ανησυχητικά υψηλή, καθώς ανέρχεται στο 56%.

Σε σύγκριση με τους άνδρες και τα αγόρια, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 11%, δείχνει ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις εντός του οικογενειακού ή στενού κοινωνικού τους κύκλου. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν κίνητρο για περαιτέρω δράση και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας και στήριξης των γυναικών που βιώνουν τη βία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS