ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Βερεγγάρια, η Ιστορία, ο Μύθος

Μια αναδρομή στο ιστορικό ξενοδοχείο που σημάδεψε την τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της Κύπρου.

Μαρία Καραμάνου

 

 

Photo By Η Μηχανή του Χρόνου - Αποκόμματα εφημερίδων για το Βερεγγάρια.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο 

όπου η πόρτα του ξενοδοχείου Βερεγγάρια ανοίγει αργά, με ένα τρίξιμο του ξύλου που ηχεί σαν απάντηση στον αέρα της εποχής. Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και ο ήλιος λάμπει πάνω από το νησί. Οι επισκέπτες τυλίγονται στα αρώματα των ανθισμένων λουλουδιών που στολίζουν την είσοδο, καθώς εισέρχονται στον μαγικό κόσμο του Βερεγγάρια.

Photo By All About Limassol City Guide - Η θέα του ξενοδοχείου με το ξενοδοχείο να υψώνεται στο βάθος.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έναν πανέμορφο λόφο, με θέα το πράσινο που χάνεται στον ορίζοντα. Οι τοίχοι του, φτιαγμένοι από πέτρα της περιοχής, αντικρίζουν τον χρόνο με υπερηφάνεια, καθώς στέκονται αναλλοίωτοι εδώ και αιώνες. Το όνομα του Βερεγγάρια είναι χαραγμένο στη μνήμη του νησιού, σαν μια αιωνόβια ιστορία που συνεχίζει να ζει.

Photo By Η Μηχανή του Χρόνου - Ο Ιωάννης Κόκκαλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Στοιχεία από τον παρελθόν φαίνονται να ζωντανεύουν στους διαδρόμους. Είναι σαν να ακούς τα βήματα των διασήμων καλλιτεχνών που περπάτησαν στο ψηλό αίθριο, καθώς αντηχούσε μουσική. Τα τοίχοι περιγράφουν την επική παρουσία των βασιλιάδων που πέρασαν τις διακοπές τους σε αυτήν την παραδεισένια θέση, κάτω από τα σκιερά πυκνά πεύκα.

Photo By @schwenzo On Instagram - Η κεντρική είσοδος του ξενοδοχείου.

Η μαγεία του Βερεγγάρια δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν. Σήμερα, οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να έρχονται και οι θρύλοι περί του ξενοδοχείου συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον. Το όνομά του συνδέεται στενά με τον τόπο, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για το σύνολο του νησιού. Στους διαδρόμους του έχουν περπατήσει διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής και τα δωμάτιά του έχουν φιλοξενήσει πολλούς βασιλιάδες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. 

Photo By Cyprus Hotel Association - Οι κάτοικοι και οι εργάτες κατά τη διάρκεια που χτιζόταν το ξενοδοχείο.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους και φέρει μια μοναδική ιστορία. Αρχικός ιδιοκτήτης του καταλύματος ήταν ο Ιωάννης Κόκκαλος, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 1900 στον Πρόδρομο και το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke.

Photo By Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης - Η πλαΐνη όψη του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια που χτιζόταν.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ήταν ένα πολυτελές κατάλυμα για την εποχή κατασκευής του και φιλοξένησε την αφρόκρεμα της Κύπρου και των γύρω περιοχών. Το όνομά του προήλθε από τη βασίλισσα Βερεγγάρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Η ιστορία του αυτού του βασιλικού ζεύγους συνδέθηκε με την περιοχή, καθώς υποτίθεται ότι επισκέφθηκαν τον Πρόδρομο μετά τον γάμο τους.

Photo By Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης - Οι εργάτες και οι υπεύθυνοι μέσα στα κτίσματα του Βερεγγάρια.

Το ξενοδοχείο αυτό καταχωρήθηκε ως το "ξενοδοχείο των βασιλιάδων", όπου πολλοί βασιλιάδες συχνά το επισκέπτονταν για τις διακοπές τους. Ορισμένοι από τους πιο διάσημους επισκέπτες του περιλαμβάνουν τον Βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, τον Πρόεδρο Μακάριο, τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, τον τότε Άγγλο κυβερνήτη του νησιού και πολλούς άλλους, όπως αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο των επισκεπτών.

Photo By All About Limassol City Guide - Η μπροστινή όψη του Βερεγγάρια.

Το ξενοδοχείο απέκτησε φήμη για την εξαιρετική φιλοξενία του, καθώς και για την κυπριακή και γαλλική κουζίνα του. Ήταν επίσης γνωστό για τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν εκεί. Κτίστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, όπως λέγεται, επέλεξε το όνομα αυτό για να κερδίσει την έγκριση των βρετανικών αρχών και να λάβει άδεια λειτουργίας για το κατάλυμα. 

Photo By All About Limassol City Guide - Η εσωτερική αυλή με τη διάσημη πισίνα.

Σε αυτήν την περίοδο, οι Βρετανοί δεν ευνοούσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα των Κυπρίων. Παρά τη φήμη που απέκτησε, το ξενοδοχείο δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών του και σταδιακά έχασε την αίγλη του. Το 1984, κλείστηκε ύστερα από την αναστολή της άδειας λειτουργίας του από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Photo By Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης - Ο εσωτερικός διάδρομος του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927, αλλά αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, σαν να ήταν προαισθηματικές προειδοποιήσεις για τη μελλοντική ανεπιτυχία του. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής, τα έργα διακόπηκαν λόγω έλλειψης σιδήρου, προκαλώντας ρωγμές στους τοίχους του κτιρίου και οδηγώντας στην αναγκαία αποδιάρθρωση και επανέναρξη της κατασκευής έναν χρόνο αργότερα. Ολοκληρώθηκε τελικά το 1931.

Photo By Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης - Η τραπεζαρία του ξενοδοχείου.

Το κτίριο είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα για την εποχή και την τοποθεσία του, καθώς κτίστηκε με πέτρα από την περιοχή και διαθέτει εκτενείς και πολυσύνθετους χώρους. Κατά καιρούς, υπήρχαν φήμες ότι ίσως το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργούσε, και άλλες φήμες ανέφεραν ότι θα μετατρεπόταν σε ξενοδοχείο-καζίνο.

Photo By Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης - Κοντινή εικόνα του εσωτερικού με το τζάκι και τις πολυθρόνες.

Η επαναστατική ανάπτυξη του ιστορικού ορεινού θερέτρου της Κύπρου, του παλαιότερα λαμπερού "Στολιδιού του Προδρόμου," το Ξενοδοχείου Βερεγγάρια, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση των επείγουσων εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης, από την γνωστή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, bbf. Αυτή η φιλόδοξη ανάπτυξη στοχεύει στο να ανακτήσει το ξενοδοχείο την παλιά του αίγλη, δημιουργώντας μια αρμονική γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Ο στόχος είναι να επαναφέρει το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια ως ένα αξιοσημείωτο σημείο αναφοράς και πραγματικό κόσμημα του Προδρόμου.

Photo By @photo_shoot_travel On Instagram - Η εναέρια όψη όλου του καταλύματος.

Η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση βρίσκεται υπό εξέλιξη, αναμένοντας να ολοκληρωθεί αρχικά το 2024. Ταυτόχρονα, η συμβουλευτική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες της, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2026.

Photo By @photo_shoot_travel On Instagram - Πρόσφατη εικόνα του ξενοδοχείου.

Οι πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου έχουν σχεδιαστεί με προσοχή για να δημιουργήσουν μια ζεστή και κομψή ατμόσφαιρα που θα καλύψει κάθε ανάγκη των επισκεπτών. Παρέχουν όλες τις ανέσεις που αναμένει κανείς από ένα σύγχρονο ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια απρόσκοπτη θέα στο πλούσιο δάσος με τα αρωματικά πεύκα και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Αυτό το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον εκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση και μπορεί να απολαυστεί από οποιοδήποτε σημείο του ξενοδοχείου βρίσκονται οι επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Berengaria.bbf.com 

Ακολουθούν όλες οι φωτογραφίες από την ιστορία στου ξενοδοχείου, μέχρι σήμερα:

Photo By @callmevincruz On Instagram - Το εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Photo By @eliana2904 On Instagram - Η ερειπωμένη εξωτερική αυλή.

Photo By @simon.bogdanov On Instagram - Πρόσφατη φωτογραφία της ερειπωμένης αυλής του ξενοδοχείου.

Photo By @mcpaphiti On Instagram - Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τη βασίλισσα Berengaria Of Navarra της δυναστείας Jiménez.

Photo By Η Μηχανή του Χρόνου Phanes Tzavaras - Το Βερεγγάρια όπως φαίνεται από μακριά το έτος 1953.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS