

Μαρία Καραμάνου
Η Eurovision 2025 μπορεί να υπόσχεται glitter, φωνές και εντυπωσιακές σκηνικές παρουσίες, όμως το φετινό της αφήγημα έχει έντονο πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Μετά τις παλαιστινιακές σημαίες που εμφανίστηκαν στο κοινό την ώρα της εμφάνισης του Ισραήλ, ένα ακόμα πιο καυτό θέμα προκαλεί αντιδράσεις: η απαγόρευση της σημαίας του Pride από τους επίσημους χώρους της διοργάνωσης.
Η απόφαση της ΕBU να επιτρέψει μόνο εθνικές σημαίες σε σκηνές όπως το Green Room, η Eurovision Village, το Turquoise Carpet και η Κεντρική Σκηνή, έχει ήδη φέρει έντονο προβληματισμό ειδικά στους φαν της διοργάνωσης που την έχουν συνδέσει με την έντονη υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας εδώ και δεκαετίες.
Non-binary Eurovision winner Nemo condemns Pride flag ban https://t.co/Kh7XcCoRCb pic.twitter.com/5s32gIyNyY
— PinkNews (@PinkNews) May 15, 2025
Πρώτος που εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά του ήταν ο Nemo, περσινός νικητής και ένας από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους της queer ταυτότητας στο θεσμό. Το non-binary άτομο από την Ελβετία που θριάμβευσε με το τραγούδι «The Code» δήλωσε πως η νέα πολιτική της EBU δεν είναι απλώς περιοριστική, αλλά και «υποκριτική».
«Δεν γίνεται να λες πως είσαι η πιο queer διοργάνωση της Ευρώπης και ταυτόχρονα να απαγορεύεις τις σημαίες του Pride», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «PinkNews», προσθέτοντας πως αν ο περσινός κανόνας ίσχυε τότε, ίσως να μην είχε μπορέσει να σηκώσει τη non-binary σημαία του στη σκηνή, μια συμβολική πράξη που ενθουσίασε κοινό και φανς σε όλη την Ευρώπη.
Η EBU από την πλευρά της υπεραμύνεται της απόφασης, λέγοντας ότι η απαγόρευση έχει σκοπό να διασφαλίσει ένα «ουδέτερο περιβάλλον» και να αποφευχθούν πολιτικές ή κοινωνικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται: είναι η Pride σημαία πολιτικό σύμβολο ή απλώς ανθρώπινη ταυτότητα;
If you ever thought current Eurovision wasn't run by zion!sts. They've banned the pride flag in order to stop contestants showing solidarity with Palestine.
— IrishPopeye (@Irishpopeye) May 14, 2025
All zi0nists are facists
B0ycott Eurovision #NoPrideInGenocidehttps://t.co/C5s0G69j7l
Οι αντιδράσεις στα social media είναι καταιγιστικές, με χρήστες να κάνουν λόγο για στροφή προς μια αποστειρωμένη και «ασφαλή» Eurovision, που όμως απομακρύνεται από τις αξίες της συμπερίληψης που την καθιέρωσαν ως αγαπημένο θεσμό της LGBTQ+ κοινότητας.
Το θέμα έχει πάρει φωτιά και στα TikTok, Instagram και X (Twitter), με δεκάδες παλαιότερους συμμετέχοντες, influencers και μέλη της queer κοινότητας να τοποθετούνται κατά της απόφασης. Φωνές όπως οι Systur από την Ισλανδία, που το 2022 είχαν σηκώσει τη σημαία των τρανς χωρίς συνέπειες, επανέρχονται στη συζήτηση, θέτοντας το ερώτημα: Πού χαράσσεται η γραμμή ανάμεσα στην πολιτική και στην ταυτότητα;
Καθώς πλησιάζει ο μεγάλος τελικός του Σαββάτου 17 Μαΐου, όλοι περιμένουν να δουν πώς – και αν – θα εφαρμοστεί στην πράξη η απαγόρευση. Η EBU δεν έχει αποσαφηνίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους συμμετέχοντες που ενδέχεται να παραβούν τον κανονισμό.