

Μαρία Καραμάνου
Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της EBU, που φέτος στόχευαν στη διατήρηση μιας «ουδέτερης» Eurovision, η πολιτική έκανε ξανά την εμφάνισή της στη σκηνή του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με σημαίες της Παλαιστίνης να υψώνονται μέσα στην αρένα του St. Jakobshalle στη Βασιλεία, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της εκπροσώπου του Ισραήλ στον Β' Ημιτελικό.
what is really happening during Israel performance ! #Eurovision #Eurovision2025 #FreePalestine pic.twitter.com/LK4ymKuWVZ
— dim (@chxildd) May 15, 2025
Αν και φέτος αποφεύχθηκαν οι έντονες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν το 2024, οι εικόνες με τις παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια θεατών έγιναν viral στα social media μέσα σε λίγα λεπτά, αποδεικνύοντας ότι ο διαγωνισμός όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως αμιγώς μουσικός, παραμένει καθρέφτης της επικαιρότητας και των παγκόσμιων εντάσεων.
…anyway #Eurovision2025 #Eurovision pic.twitter.com/31SsvvxSYU
— sᴜᴘᴇʀ ᴛᴠ (@superTV247) May 15, 2025
Η EBU είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς φέτος ότι δεν θα γίνονταν ανεκτά πολιτικά σύμβολα, σημαίες ή μηνύματα από τις αποστολές και τους καλλιτέχνες, προσπαθώντας να περιορίσει τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών. Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις, το κοινό είχε τον δικό του τρόπο να σχολιάσει σιωπηλά αλλά ηχηρά.
Mentre si esibiva Israele#Eurovision2025 #Eurovision #ESCITA #ESC2025 pic.twitter.com/ZaKxS7I4cF
— Cinguetterai (@Cinguetterai) May 15, 2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που ύψωσαν τις σημαίες δεν απομακρύνθηκαν άμεσα, ενώ τα πλάνα από την τηλεοπτική μετάδοση απέφυγαν επιμελώς να τις δείξουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την πολιτική να «ξεγλιστρά» στις λάμψεις και τα φώτα της Eurovision. Από τις αποχωρήσεις και τους αποκλεισμούς, μέχρι τα μηνύματα στα τραγούδια και τα hashtags που κυκλοφορούν τις μέρες του διαγωνισμού, η διοργάνωση αποδεικνύει κάθε χρόνο πως – θέλοντας και μη – είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας πανευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός.