ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Άγγελοι στις πύλες της κολάσεως

Η παιδική ηλικία δεν ειναι σε όλες τις περιπτώσεις συνόνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξέγνοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και εξαναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασιας για ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή.

Μπορει στα μάτια μας να μοιάζει ουτοπικό, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Πραγματικότητα την οποία βιώνουν πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περιπου τα 100 εκατομμύρια είναι κάτω των 14 ετών. Τα σκίπτρα στην παιδική εργασία κρατά η Ασία, οι χωρες του Ειρηνικού και η Αφρική. Στις χωρες αυτές, η παιδική εργασία ειναι μέρος της καθημερινότητας.

Αν ταξιδέψουμε ανά τον κόσμο, παντού θα δούμε παιδιά να εργάζονται ως μικροπωλητές στους δρόμους, ζητιάνοι στα φανάρια και υπηρέτες στα σπίτια. Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Ανήλικους εργαζομένους μπορεις να συναντήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους και κυρίως στους πιο επικίνδυνους.

Δεν είναι σίγουρα η πρωτη φορά που γίνεται λόγος στο ότι ανήλικα παιδιά εργάζονται σε ορυχεία και ανθυυγεινά εργαοστάσια, ρισκάροντας καθημερινά την ζωή τους. “Αόρατα” παιδιά επίσης, δουλευουν σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών ή αθλητικών ειδών, συχνά με την μορφη σκλαβιάς. Τον θλιβερό αυτό κατάλογο συμπληρώνουν τα χιλιάδες παιδιά - θύματα που προωθούνται στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου για να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα, είτε για εμπορία οργάνων. Η παιδική εργασία στη γεωργία συμβαδίζει πολύ συχνά με μορφές δουλοπαρικείας. Μερικά από τα παιδιά απάγονται και πωλούνται αργότερα ως σκλάβοι. Τραγικό και αδιανόητο ακόμη είναι το ότι ορισμένοι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μεσιτες και τα ανταλλάσουν με χρήματα. Εκτιμάται ότι η εμπορία παιδιών είναι μια “επιχειρηση” με ετήσιο τζίρο ένα δυσεκατομμύριο δολάρια.

Πέρα από αυτά που μόλις αναφέρθηκαν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήδη είναι γνωστά, υπάρχουν και αρκετά άλλα επαγγέλματα που απασχολούν παιδιά και συχνά τα καλύπτει ένα πέπλο σιωπής.

Δεν υπάρχει μάλλον άνθρωπος που να μπορεί να αντισταθεί στις σοκολάτες! Αυτό σίγουρα όλοι το ξέρουμε! Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε ειναι το ότι η διαδικασια παραγωγής της κόστισε την ζωή σε αρκετά παιδάκια.

Υπάρχει και κάτι το οποίο αποτελει τραγική ειρωνία για εμάς τους πολιτισμένους δυτικούς... Παιδιά 10,11 και 12 ετών μας ντύνουν. Συγκεκριμένα στο Μπαγκλαντές, αρκετά παιδιά, δουλεύουν πάνω από 20 ώρες και κοιμούνται μέσα στο εργοστάσιο ώστε να βγάλουν το επιθυμητο αποτέλεσμα . Σε περίπτωση που παραπονεθούν ή παρουσιάσουν χαμηλότερη απόδοση, οι υπεύθυνοι τα χτυπούν και τα κακομεταχειρίζονται. Την ίδια στιγμή τα εν λόγω εργοστάσια δεν πληρούν καν τις προδιαγραφές λειτουργίας τους.


Μαζι με τις άλλες μορφές εκμετάλλευσης παιδιών, στις μέρες μας ευδοκιμεί, περισσότερο από ποτέ, και μια άλλη μάστιγα που σχετίζεται με την παιδική εργασια, αλλά και την ξεπερνά: η πορνεία.

Τα στοιχεία που αφορούν την ύπαρξη ανήλικης εργασίας στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα είναι ελάχιστα, έως ανύπαρκτα. Προφανώς η ανήλικη εργασία στον τόπο μας δεν φτάνει για κανένα λόγο τα επίπεδα των προαναφερθέντων χωρών, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων αποτελεί από μόνη της ανησυχητική. Τα λίγα και μόνα στοιχεία που μπορείς να βρεις αφορούν αποκλειστικά τα τσιγανόπουλα, τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων... σαν αυτά να μην είναι καν παιδιά.

Ότι και να πούμε για την παιδική εργασία ειναι λίγο. Πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει το συντομότερο δυνατό να σταματήσει, καθώς ειναι αδιανόητο μικρά παιδιά να στερούνται την χαρά της ηλικίας τους και συχνά να πεθαινουν πριν καν την εφηβεία τους.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση