ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

6 + 1 τρόποι για να εντοπίζεις τα fake news

Ο κορωνοϊός κατάφερε, εκτός από πολλά αλλά, να μας φέρει αντιμέτωπους με πληθώρα ψευδών ειδήσεων

Δέσποινα Άσπρου

Όπως και σε κάθε περίοδο κρίσης, έτσι και τώρα, τα fake news αποκτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος και καταφέρνουν να σπείρουν τον πανικό και να οδηγήσουν πληθώρα ανθρώπων σε λανθασμένες εντυπώσεις.

Οι ψευδείς ειδήσεις -όπως ονομάζονται στα ελληνικά- σαφώς δεν είναι κάτι το καινούριο, ωστόσο, σήμερα, καθώς όλοι μας αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την πανδημία που μας άλλαξε την ζωή και διαπιστώνοντας πως μέρα με την μέρα "γράφονται" και ακούγονται πράγματα χωρίς κανένα ίχνος αλήθειας, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα θέμα για να σας πούμε πώς μπορείτε να ανακαλύψετε τα fake news και να αποφύγετε να γίνετε θύματά τους.


Photo by Markus Winkler on Unsplash

1.Έλεγξε την πηγή: Η πηγή της ενημέρωσής σου είναι η αρχή του παντός. Επέλεξε γνωστά sites, τα οποία σε κάποιο σημείο της σελίδας τους έχουν στοιχεία επικοινωνίας - ασχέτως της χώρας προέλευσής τους. Παράλληλα, καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου πως τα έγκυρα κείμενα ενός site, έχουν πάντα το όνομα τους συντάκτη και τις πηγές του.

2.Μην κρίνεις από την εμφάνιση: Όσο ωραίες φωτογραφίες και design αν έχει ένα site, δεν σημαίνει ότι είναι έγκυρο. Δώσε νόημα σε όσα γράφονται εκεί και στην περίπτωση που διαπιστώσεις εξωφρενικά συμπεράσματα μέσω εικασιών, εγκατέλειψε το αμέσως.

3.Δώσε έμφαση στο url: Αν δεις ένα κείμενο που φαίνεται να είναι από κάποιο γνωστό και σοβαρό ειδησεογραφικό site, ωστόσο το url δεν είναι το γνωστό - τότε πρέπει να ξέρεις πως η σελίδα είναι σίγουρα fake.

4.Κάνε έρευνα: Αν τύχει να διαβάσεις κάτι για το οποίο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, πριν το ενσωματώσεις, κάνε έρευνα και διαπίστωσε αν γράφτηκε και από άλλα sites. Αν δεν υπάρχει, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι απλώς μια ψευδής είδηση.

5.Συντακτικά λάθη: Well, και οι δημοσιογράφοι άνθρωποι είναι και πιθανώς να κάνουν κάποιο ορθογραφικό στην προσπάθειά τους να μεταδώσουν πρώτοι μια είδηση. Αυτό σαφώς δεν τους τιμά, αλλά είναι ανθρώπινο - και το λέω εκ πείρας. Αν όμως δεις σε ένα κείμενο δεκάδες ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, λανθασμένα σημεία στίξης και πέντε θαυμαστικά στο τέλος μιας πρότασης, καλό είναι να αντιληφθείς πως όσα λέγονται στο κείμενο που διαβάζεις δεν προέρχονται από έγκυρη πηγή.

6.Αναφορές: Αν ένα άρθρο εμπεριέχει κάποια επιστημονικά τεκμήρια -όπως για παράδειγμα συμπεράσματα γιατρών και δεν αναφέρει το όνομα των ειδικών, τότε κάθε άλλο παρά την πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν.

7.Απέφυγε τα blogs: Μπορεί τα blogs να περιέχουν ωραίες και καλογραμμένες ιστορίες, ωστόσο στις πλείστες των περιπτώσεων δεν είναι τα ιδανικά για ενημέρωση.


Photo by Dai KE on Unsplash

Με πληροφορίες από cosmotesmartliving.gr

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση