Στον δρόμο προς την Ορόκλινη δεν μπορούσα παρά να σκέφτομαι πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που εργάζονται κοντά στη θάλασσα. Ο Στέλιος επαλήθευσε με τον πιο έκδηλο τρόπο τη διαπίστωσή μου. Μιλώντας για το windsurfing μού θύμισε πόσο σημαντικό είναι να ασχολείται κανείς με αυτό που πραγματικά αγαπά. Ο Στέλιος, το κύμα και ο άνεμος: τρία αξεδιάλυτα στοιχεία σε ένα υπαρξιακό δέσιμο,
μια μικρή έκρηξη ευτυχίας. Η ταυτότητά του…
του Ανδρέα Μαλάη
Φωτογραφίες: Χρυσόστομος Ιωσηφίδης / @eggpumpkin
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το windsurfing;
Λοιπόν, ο πατέρας μου ασχολούνταν με το άθλημα προτού καν γεννηθώ κι αυτό με έβαλε στα πράγματα.
Κληρονομικό κατά κάποιο τρόπο…
Ναι, ακριβώς! Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ιστιοπλοϊκού ομίλου Λευκωσίας. Ξεκίνησα από παιδί, πήγαινα αρχικά περίπατο με τον πατέρα μου πάνω στη σανίδα και σιγά – σιγά πήρα το πρώτο windsurfing στα έξι μου κι έκτοτε έγινε λατρεία.
Πότε αποφάσισες ότι αυτό ήθελες να ακολουθήσεις και επαγγελματικά;
Δεν το αποφάσισα. Πρώτα έρχεται το windsurfing, μετά ο Στέλιος και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν κάνω windsurfing δεν είμαι εγώ, δεν είμαι ο εαυτός μου, για να στο θέσω αλλιώς.
Τι αρετές έχει το συγκεκριμένο άθλημα; Τι δεξιότητες αναπτύσσει κανείς όταν ασχολείται μ’ αυτό;
Είναι άθλημα που όταν το ασκείς βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα και παλεύεις με δύο στοιχεία της φύσης, τον αέρα και το νερό. Είναι ένα ατομικό άθλημα, οπότε την ώρα που ασχολείσαι μ’ αυτό χαλαρώνεις εντελώς, είσαι εσύ και ο εξοπλισμός σου και η αφοσίωση αυτή είναι ακριβώς το στοιχείο που σε χαλαρώνει. Από την άλλη, είναι κι ένα άθλημα που απαιτεί τεχνική. Χρειάζεται τεχνική για να πας σωστά εκεί που πρέπει. Δεν ασχολούμαι μόνο με το πήγαινε – έλα, αλλά και με free style, wave, jump, τούμπες και διάφορα άλλα που μού χαρίζουν την ικανοποίηση που χρειάζομαι.
Πώς ερμηνεύεις το γεγονός πως στην Κύπρο τέτοιο είδους αθλήματα δεν είναι διαδεδομένα;
Μα γενικά τα extreme sports δεν είναι διαδεδομένα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν προωθεί καθόλου αυτό το κομμάτι του αθλητισμού. Οι Κύπριοι είναι κολλημένοι στο ποδόσφαιρο, ενώ βρισκόμαστε σε ένα νησί κι αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το πιο βασικό μας φυσικό στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία επένδυση σε water sports, και δεν αναφέρομαι στα τετριμμένα που θα συναντήσει κανείς στις τουριστικές παραλίες (banana κ.λπ.). Υπάρχει μια πληθώρα άλλων αθλημάτων που περνούν απαρατήρητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν είκοσι διαφορετικές κατηγορίες ιστιοπλοΐας κι άλλα τόσα αθλήματα και είναι κρίμα να βρίσκονται στην αφάνεια. Είναι κρίμα οι συμπατριώτες μας να ζουν κοντά σε τέτοιους ομίλους και να μη δοκιμάζουν ποτέ αυτά τα αθλήματα.
Είναι θέμα κουλτούρας;
Σαφώς! Το έχω πει ξανά. Είμαστε ένα νησί χωρίς νησιώτες. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεχνάμε τη θάλασσα, περιμένοντας τον χειμώνα, ενώ η «ωραία» θάλασσα του τόπου μας είναι τον χειμώνα. Είναι ακριβώς τότε που πρέπει να βγούμε έξω για να εκτιμήσουμε τη φυσική ομορφιά του νησιού μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα κι εδώ είναι που πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση, να στηρίξει τους ομίλους οικονομικά, καθώς ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός και οι σχετικοί όμιλοι είναι μη κερδοσκοπικοί. Αντιλαμβάνεσαι πως όποια κινητικότητα παρατηρείται οφείλεται σε συνδρομές και διάφορα μηδαμινά κονδύλια και είναι κρίμα, γιατί οι περισσότεροι μπορεί να ξεκινούν και να ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα μέχρι την ηλικία του στρατού ή του πανεπιστημίου, οπότε και το εγκαταλείπουν οριστικά.
Θεωρείς ότι με τον τρόπο σου προωθείς αυτό το κομμάτι του αθλητισμού;
Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ. Το προωθώ κι επειδή το αγαπώ δεν δέχομαι να έρθει κάποιος που δεν θα τα καταφέρει από την πρώτη φορά. Δουλεύω σε ατομικό επίπεδο κι έχω ως στόχο μου να βλέπω κάθε άτομο διαφορετικά, να το προσεγγίσω όπως κρίνω καλύτερα για να έχει με τη σειρά του μια μοναδική επαφή με το άθλημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πηγάζει, φυσικά, από την αγάπη μου για το άθλημα. Θα δείτε ότι στις πλειστες σχολές απλώς σού μαθαίνουν τα βασικά και σε αφήνουν μόνο… με τα κύματα. Αντίθετα, βλέπω κάθε άτομο ξεχωριστά και, είτε το έχει κάποιος είτε όχι, εγώ θα το παλέψω μαζί του και θα τα καταφέρουμε.
Το γεγονός ότι δεν ασχολείσαι αποκλειστικά ως αθλητής με το windsurfing αλλά έχεις περάσει και στο κομμάτι της διδασκαλίας, τι σού προσφέρει;
Είμαι ερωτευμένος με το άθλημα αυτό. Θα στο θέσω διαφορετικά: από παιδί δέχθηκα «μπούλινγκ» ως ο τρελός που πηγαίνει θάλασσα τον χειμώνα. Μεγαλώνοντας, όμως, άρχισα να συναντώ στον δρόμο παλιούς γνωστούς μου που με θεωρούν πλέον πολύ τυχερό που είχα ανακαλύψει από νωρίς τη μαγεία αυτής της ενασχόλησης. Μπορεί, λοιπόν, να είμαι όλη τη μέρα στον ήλιο, αλλά μού αρέσει και το απολαμβάνω στο έπακρο με τον κάθε μαθητή, με χαλαρώνει. Δίνω όλη μου την ενέργεια, χωρίς καμία ψυχολογική πίεση.
Έχει ηλικία το συγκεκριμένο άθλημα;
Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός. Έχω μαθητές από πέντε χρόνων μέχρι και εβδομήντα πέντε. Είναι τέτοιο το άθλημα που σού δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ πού θα το οδηγήσεις. Μπορεί να το επιλέξεις για τον περίπατό σου, μια στιγμή χαλάρωσης ή να το εξελίξεις σε χαλαρούς ρυθμούς και να ανεβάσεις ταχύτητα κ.ο.κ. Επαφίεται στον καθένα ανάλογα με την επιθυμία του. Μπορείς να το κάνεις μεν εντατικά, αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς, να μην προσπαθέις να πιάσεις ταχύτητα με το πλανάρισμα κ.λπ.
Επικρατεί η αντίληψη πως τα water sports είναι… καλοκαιρινά αθλήματα.
Αν μιλάμε καθαρά για την Κύπρο, λίγες είναι οι μέρες που δεν μπορείς να μπεις στη θάλασσα λόγω κρύου. Σίγουρα, όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το windsurfing έχει κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Με την κατάλληλη στολή δεν σε επηρεάζει κάτι τέτοιο και το νερό στην Κύπρο τον χειμώνα μπορώ να σού πω ότι είναι πολλές φορές πιο ζεστό από το καλοκαίρι.
Άρα θα σε συναντήσουμε στην παραλία ολόχρονα;
Ναι, κατά τη διάρκεια των έξι καλοκαιρινών μηνών θα με βρείτε στις παραλίες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αναζητώ τα κύματα και τον άνεμο, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.
Βλέποντας στο εξωτερικό τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται τα water sports, ποιο είναι το όραμά σου για την πορεία του αθλήματος στην Κύπρο;
Θα επανέλθω στο θέμα παιδείας και κουλτούρας. Εάν οι γονείς ενδιαφέρονται με τον αθλητισμό, θα στείλουν το παιδί τους να μάθει έστω κάποιο σπορ. Ο αθλητισμός δεν είναι απλώς η διάπλαση του σώματος, είναι και μια πνευματική διαδικασία, σού δίνει βάσεις για όλη σου τη ζωή. Ειδικά στα αθλήματα που απαιτούν τεχνική, εάν δεν ακολουθείς τους άγραφους κανονισμούς, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Αναγκάζεσαι έτσι να μπεις σε ένα καλούπι που σε βοηθά, φυσικά, και σε άλλες πτυχές της ζωής σου. Επειδή ασχολούμαι με παιδιά, παρατηρώ διδάσκοντάς τα πως όσα παιδιά έχουν προηγουμένως τριβή με κάποιο άθλημα, οποιασδήποτε φύσης, έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν ευκολότερα όσα έχω να τούς πω. Αυτό ως εισαγωγή, για να σού πω ότι η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα είναι θέμα παιδείας. Θα ήθελα, λοιπόν, να δω την κυβέρνηση να διαφημίζει τα αθλήματα που μπορεί κανείς να κάνει στην Κύπρο, να παρέχει περισσότερες άδειες για water sports, κι όχι μόνο για jet ski, τροχούς κ.λπ.
Μπορεί το windsurfing να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για αθλητικό τουρισμό;
Εννοείται! Δεν θα σε πάω μακριά. Υπάρχει ξενοδοχείο στην περιοχή του Μαζωτού, το οποίο φιλοξενεί αθλητές για διάφορα αθλήματα και είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στον αθλητικό τουρισμό. Παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ώστε ο κάθε αθλητής να μπορεί να επισκευάζει τον εξοπλισμό του, είτε πρόκειται για ποδήλατα, σανίδες κ.λπ. Στην Κύπρο, δυστυχώς, θεωρούμε πως οι τουρίστες το μόνο που θέλουν είναι χαλάρωση και φαγοπότι. Είναι μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει τρομερή απήχηση.
Πού δραστηριοποιείσαι;
Βρίσκομαι στην Ορόκλινη, στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Λευκωσίας και η σχολή μου ονομάζεται «Αll you can surf». Οι επισκέπτες μπορούν να μάς συναντήσουν καθημερινά στην παραλία από το πρωί στις εννέα μέχρι αργά το απόγευμα, εκτός από Δευτέρα.