ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: tailored maxi φούστα και αμάνικο ζιβάγκο
 

Σεξισμός και πολιτική: 4 Κύπριες πολιτικοί παίρνουν θέση

Μπορεί από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, να υπήρξαν πολλές γυναίκες που όχι απλώς ανέπτυξαν πολιτική δράση αλλά ανέλαβαν και άσκησαν εξουσία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ικανότητα δεν είναι θέμα φύλου, ωστόσο η πολιτική ήταν για πολλά χρόνια ένα «άβατο μονοπάτι» για τις γυναίκες και αυτό δεν είναι μυστικό.  

Παρά την πάροδο των χρόνων και παρά το γεγονός πως σήμερα, τα πράγματα σαφώς και είναι καλύτερα, οι γυναίκες παραμένουν στην μειονότητα της πολιτικής ζωής. Οι αριθμοί άλλωστε –δυστυχώς- μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανδρών και γυναικών, η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ.  

Θα πάμε λίγο πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1981, όταν η Ρήνα Κατσελλή εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκλογή της, ήταν από μόνη της επαναστατική για την μικρή κοινωνία της Κύπρου και σηματοδοτούσε μια νέα εποχή - μια εποχή που οι γυναίκες είχαν "επίσημα" πλέον θέση στα πολιτικά δρώμενα. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περιμέναμε. 38 περίπου χρόνια μετά, η παρουσία των γυναικών στην πολιτική εξακολουθεί να είναι πράγματι μειωμένη συγκριτικά με αυτή των αντρών. To 2014 ωστόσο, προς "έκπληξή" μας είδαμε τις περισσότερες γυναίκες στην βουλή. Το μοτίβο όμως δεν ακολούθησε την αντιστοιχία και η παρουσία των γυναικών στην βουλή και γενικότερα στην πολιτική, τα επόμενα χρόνια ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Εν έτει 2019 και μετά από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, 36% του συνόλου των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών είναι γυναίκες. Σαφώς ο αριθμός είναι καλός –συγκριτικά με το παρελθόν- αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητικός. 

Αν λάβουμε υπόψιν μας τα ποσοστά και την μειωμένη παρουσία των γυναικών στην πολιτική, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως ο σεξισμός δεν είναι όρος άγνωστος γι’ αυτές. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή είναι απλώς ένα εύκολο συμπέρασμα;  

Με αφορμή αυτό, αλλά και την πρόσφατη παραίτηση της Katie Hill από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι είχαν διαρρεύσει στα social media εικόνες της σε προσωπικές στιγμές, εμείς ζητήσαμε από 4 γυναίκες της πολιτικής σκηνής της Κύπρου να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους στην πολιτική. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Χριστοφίδου μας απαντούν σε 5 ερωτήσεις και μας αποκαλύπτουν αν οι γυναίκες και η πολιτική είναι μια δύσκολη εξίσωση και αν ο σεξισμός είναι ένα υπαρκτό στοιχείο στην πολιτική σκηνή του νησιού μας. 

Αννίτα Δημητρίου

1.Γυναίκες και Πολιτική: Τελικά είναι μια δύσκολη εξίσωση;
Δεν θα έπρεπε να ήταν θέμα δύσκολης εξίσωσης αλλά μιας απαραίτητης εξίσωσης για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και δίκαια ο θεσμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ (σύμφωνα με έκθεση του EIGE) όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανδρών και γυναικών. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία πρέπει να εκπροσωπείται στο σύνολο της και εδώ είναι και η δική μας ευθύνη να προωθήσουμε τις απαραίτητες πολιτικές που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Πιστεύετε πως οι γυναίκες στην πολιτική σκηνή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άνδρες;
Δεν θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άνδρες! Σίγουρα σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα αλλά ωστόσο έχω την εντύπωση ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τις γυναίκες για να αποδεικνύουν καθημερινά ότι αξίζουν και είναι αναγκαίο να βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να ξεπεραστούν στερεότυπα που βρίσκονται καλά ριζωμένα εδώ και χρόνια στην κυπριακή κοινωνία και πραγματικότητα.

3.Ως γυναίκες στον κόσμο της πολιτικής, έχετε ποτέ σας βιώσει κάποιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης;
Ας μην μένουμε πάντα σε αυτή την ερώτηση. Όλες οι γυναίκες θεωρώ κατά την διάρκεια της ζωής τους έχουν βιώσει κάποιο περιστατικό σεξισμού, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης και για αυτό έχει θεσπιστεί και μια πιο αυστηρή νομοθεσία γύρω από αυτά τα ζητήματα, υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στρατηγικής και ενημέρωσης και χρειάζεται κάθε άτομο να αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό. Οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν εμπίπτει σε αυτά τα πλαίσια του απόλυτου σεβασμού είναι και απόλυτα καταδικαστέα.

4.Ο ρόλος σας στα πολιτικά δρώμενα επηρεάζει τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα; Αν ναι, με ποιο τρόπο;
Μα φυσικά και ναι αφού πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τρόπος προβολής και ενημέρωσης θέσεων και πολιτικών αλλά και ανταλλαγής απόψεων με τους πολίτες. Προσωπικά χρησιμοποιώ στον μέγιστο δυνατόν βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτιμώ ιδιαίτερα κάθε άποψη/σχόλιο ή και κριτική που μου δίνει την ευκαιρία να έχω μια πιο αντικειμενική άποψη για κάθε άποψη και αλληλοτροφοδότηση με τους πολίτες.

5.Έχετε ποτέ σας δεχτεί σεξιστικά μηνύματα στα κοινωνικά και όχι μόνο δίκτυα, που να σχετίζονται με τον ρόλο σας στην πολιτική;
Η απάντηση είναι καταφατική. Πολλές φορές έχω δεχτεί σεξιστικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα ειδικά για τον ρόλο μου στην πολιτική και αυτό είναι προφανώς απαράδεκτο. Δέχομαι απόλυτα την κριτική και είναι θεμιτή και χρήσιμη ειδικά στον χώρο που βρίσκομαι αλλά θεωρώ απαράδεκτο να κρίνομαι αρνητικά ή/και σεξιστικά για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις θέσεις μου, τις απόψεις μου, τις προτάσεις μου ακόμα και αν κάποιος/α διαφωνεί με αυτά.

 

Σάβια Ορφανίδου

1.Γυναίκες και πολιτική: Τελικά μια δύσκολη εξίσωση;
Δύσκολη εξίσωση για την καθεμιά και τον καθένα που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε με τη μεγάλη, πολλές φορές δικαιολογημένη, απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς. Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση και η δυσκολία δεν έγκειται στο γεγονός ότι είσαι γυναίκα πολιτικός, αλλά στο ότι το να είσαι πολιτικός χρειάζεται υπομονή, επιμονή, τόλμη και γερό στομάχι για να μπορεί κάποιος να αγωνίζεται καθημερινά να αλλάξει πράγματα και νοοτροπίες προς όφελος του τόπου και των πολιτών. Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται γυναίκες πολιτικούς, αλλά σίγουρα έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας και στερεοτύπων. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της κάθε γυναίκας γι’ αυτό που θέλει να πετύχει, αλλά και στο όραμα της νέας γενιάς για μια κοινωνία απαλλαγμένη από έμφυλες διακρίσεις.

2.Πιστεύετε πως οι γυναίκες στην πολιτική σκηνή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άντρες;
Όχι, δεν θεωρώ ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Σίγουρα, δεν εθελοτυφλώ όσον αφορά τις πραγματικότητες στην Κύπρο και αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε ως προς την υποεκπροσώπηση των γυναικών, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών και σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχουμε όμως κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια μέσα από τις προσπάθειες οργανωμένων συνόλων, από την πίεση που ασκούν οι γυναικείες οργανώσεις, την εισαγωγή θετικών μέτρων όπως οι ποσοστώσεις, αλλά και την υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα και τις νομοθετικές αλλαγές. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται πλέον με την πολιτική, να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με αξιώσεις και με το έργο και τις γνώσεις τους να κερδίζουν τα εύσημα σε όλους τους χώρους. Πίστευα και θα πιστεύω πάντα στη δύναμη του κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, να μπορεί να προχωρεί στη ζωή και να πετυχαίνει τους στόχους του.

3.Ως γυναίκες στον κόσμο της πολιτικής, έχετε ποτέ σας βιώσει κάποιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης;
Προσωπικά ποτέ. Όμως, επειδή το όλο θέμα το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό, ιδιαίτερα όταν ασκείται εκφοβισμός στο θύμα για να μην μιλήσει, υποστηρίζω σταθερά την όποια προσπάθεια γίνεται σε θεσμικό επίπεδο για την εφαρμογή του κώδικα πρακτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στη δημόσια υπηρεσία και την υιοθέτησή του και στον ιδιωτικό τομέα.

4.Ο ρόλος στα πολιτικά δρώμενα επηρεάζει τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα; Αν, ναι με ποιο τρόπο;
Ναι επηρεάζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιώ τα κοινωνικά δίκτυα για να περάσω τα δικά μου πολιτικά μηνύματα και τις προσωπικές μου πεποιθήσεις για το τι συμβαίνει γύρω μας, καθώς επίσης και για να αφουγκραστώ τις ανησυχίες του κόσμου, τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμούμε, απ’ όποιο μέσο και εάν προέρχονται. Το οξυγόνο του κάθε πολιτικού είναι οι ίδιοι οι πολίτες και η καθημερινή επαφή μαζί τους, κάτι που προσπαθώ να εφαρμόζω συστηματικά και μεθοδικά. Πιστεύω ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή δύναμη της εποχής μας, και όταν χρησιμοποιείται σωστά, σε φέρνει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες. Αυτή η αλληλεπίδραση, όταν αξιοποιηθεί ορθά, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία γενικότερα.

5.Έχετε ποτέ σας δεχτεί σεξιστικά μηνύματα στα κοινωνικά και όχι μόνο δίκτυα, που να σχετίζονται με τον ρόλο σας στην πολιτική;
Αρκετές φορές όλοι μπορεί να γίναμε δέκτες μηνυμάτων με απρεπές περιεχόμενο, και όχι μόνο σεξιστικού τύπου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο ευνοείται από τον απρόσωπο και εικονικό χαρακτήρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν τον δράστη να νιώθει πιο ασφαλής στο να στείλει απρεπή μηνύματα. Και βεβαίως τέτοιες πράξεις είναι κατακριτέες σε όποιον και εάν απευθύνονται. Όμως οφείλω να πω και κάτι άλλο. Όταν είσαι στην πολιτική και όταν θέτεις τον εαυτό σου καθημερινώς στην κρίση των πολιτών, θα πρέπει να έχεις γερό στομάχι και γερά νεύρα για να ανέχεσαι πράγματα που ενδεχομένως να μην τα ανεχόσουν διαφορετικά.

Ευανθία Σάββα

1.Γυναίκες και πολιτική: Τελικά μια δύσκολη εξίσωση;
Η πολιτική είναι μια δύσκολη «εξίσωση» γενικότερα, δεν είναι θέμα ανδρών και γυναικών. Αυτό που διαφοροποιεί το ρόλο των γυναικών σε αυτή την «εξίσωση» είναι ότι ακόμα σαν κοινωνία δεν έχουμε ξεπεράσει πατριαρχικές αντιλήψεις και νοοτροπίες για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Αυτό φάνηκε και από τις επιλογές του Προέδρου στο τελευταίο ανασχηματισμό αλλά και διαχρονικά στην παρούσα κυβέρνηση, όπου η παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα είναι «πενιχρή».

2.Πιστεύετε πως οι γυναίκες στην πολιτική σκηνή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άντρες;
Πιστεύω ότι σαν κοινωνία δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που να θεωρείται η γυναίκα απόλυτα ισότιμο μέλος της. Οι γυναίκες τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην εργασία αν αναλογιστούμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

3.Ως γυναίκες στον κόσμο της πολιτικής, έχετε ποτέ σας βιώσει κάποιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης;
Όχι

4.Ο ρόλος σας στα πολιτικά δρώμενα επηρεάζει τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα; Αν, ναι με ποιο τρόπο;
Ως ενεργός πολίτης, όπως ο κάθε ενεργός πολίτης, οι αναρτήσεις μου επηρεάζονται με ότι συμβαίνει γύρω μας. Ως πολιτικός μπορώ να πω ότι πολλά θέματα που με απασχολούν σαν βουλεύτρια επηρεάζουν τη θεματική των αναρτήσεων μου και είναι λογικό νομίζω.

5.Έχετε ποτέ σας δεχτεί σεξιστικά μηνύματα στα κοινωνικά και όχι μόνο δίκτυα, που να σχετίζονται με τον ρόλο σας στην πολιτική;
Όχι αν και μου έχουν μεταφερθεί από τρίτους κάποιες φορές υποτιμητικά σχόλια για το πρόσωπο μου στα όρια του σεξισμού.

Κατερίνα Χριστοφίδου

1.Γυναίκες και πολιτική: Τελικά μια δύσκολη εξίσωση;
Το μεγάλο ζήτημα της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών ανέλιξης, δεν είναι πρόβλημα μόνο στην πολιτική αλλά στην ευρύτερη κοινωνία και σε πολλά επαγγέλματα. Απόδειξη αυτού είναι η ψαλίδα της τάξεως του 14% στην αμοιβή. Δηλαδή γυναίκες που κάνουν την ίδια δουλειά με ένα άνδρα πληρώνονται 14% λιγότερο, με μεταγενέστερο αντίκτυπο και στο ύψος της σύνταξης. Το κλειδί βρίσκεται στην εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Και σε αυτό το θέμα ως πολιτεία έχουμε αποτύχει. Δυστυχώς δεν ετέθη ως προτεραιότητα με αποτέλεσμα ούτε υποδομές, ούτε κίνητρα ούτε αποτελεσματικοί σχεδιασμοί υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπώς η δύσκολη εξίσωση δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική.

2.Πιστεύετε πως οι γυναίκες στην πολιτική σκηνή έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άντρες;
Δυστυχώς υπάρχουν σύγχρονα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Που αποδεικνύουν δηλαδή ότι τα στερεότυπα «κάνουν πάρτι» εις βάρος της ισότητας. Όπως και σε άλλους χώρους έτσι και την πολιτική, σε ό,τι αφορά την εισδοχή έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανισότητα των ευκαιριών ανέλιξης της γυναίκας και κατάκτησης θέσεων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Θα θυμάστε πολύ πρόσφατα την αναφορά πρώην βουλευτή για τα κουμπιά αλλά και την αναφορά κυβερνητικού αξιωματούχου που μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι μια γυναίκα στο Υπουργικό, είναι αρκετή για να εκπροσωπήσει τις υπόλοιπες.

3.Ως γυναίκες στον κόσμο της πολιτικής, έχετε ποτέ σας βιώσει κάποιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης;
Στην πολιτική βρίσκομαι μόνο λίγους μήνες ενώ τα τελευταία 25 χρόνια είχα δραστηριοποιηθεί έντονα στο χώρο της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Ήμουν μάλλον από τις τυχερές και όχι δεν έχω βιώσει τέτοιο περιστατικό ούτε στον έναν ούτε στον άλλο χώρο.

4.Ο ρόλος σας στα πολιτικά δρώμενα επηρεάζει τις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα; Αν, ναι με ποιο τρόπο;
Δεν θεωρώ ότι η πολιτική έχει διαφοροποιήσει τη δράση μου στα κοινωνικά δίκτυα. Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις οι οποίες εκφράζουν προσωπικές μου απόψεις, απλά φροντίζω να το καθιστώ ξεκάθαρο. Κάποιες αναρτήσεις αφορούν την ιδιότητα μου ως αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου, κάποιες αφορούν προσωπικές απόψεις για ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς η γενική μου θεώρηση για αυτό τον τρόπο επικοινωνίας, είναι πως δεν πρέπει να μετατρέπουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μέσα κοινωνικής εκτόνωσης. Όπως λέμε “Face your problems, don’t facebook them”!

5.Έχετε ποτέ σας δεχτεί σεξιστικά μηνύματα στα κοινωνικά και όχι μόνο δίκτυα, που να σχετίζονται με τον ρόλο σας στην πολιτική;
Στην πολιτική μέχρι στιγμής όχι. Απλά κάτι το οποίο με είχε ενοχλήσει στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας, όχι ως σεξιστικό αλλά ως ένδειξη ότι τα στερεότυπα καλά κρατούν, είναι πως ενώ υπήρχαν και άνδρες υποψήφιοι, μπαμπάδες ανηλίκων παιδιών, μόνο σε μένα υποβαλλόταν η ερώτηση, καλά εάν εκλεγείς τι θα κάνεις με τα παιδιά; Δεν άκουσα να υποβάλλουν αυτή την ερώτηση σε κανένα άνδρα που βρέθηκε ως γονιός στην ίδια θέση μαζί μου. Αυτό δυστυχώς φανερώνει τη γύμνια ενός συστήματος που ρίχνει όλο το βάρος της γονικής υποχρέωσης στις γυναίκες και που την ίδια ώρα δεν κάνει τίποτα για να εξισορροπήσει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψιν όσα λέχθηκαν από τις τέσσερις γυναίκες που βρίσκονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας -ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής ιδεολογίας- είναι ξεκάθαρο πως ο σεξισμός δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα στενά όρια της πολιτικής, αλλά αντίθετα -δυστυχώς- αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας μας.Το γεγονός όμως πως όσο περνούν τα χρόνια, τα δεδομένα αλλάζουν και η ισότητα αποκτά μεγαλύτερο έδαφος μας κάνει επιτέλους να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ.

Κλείνοντας, η Αννίτα Δημητρίου αναφέρει πως « ‘Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες’. Οι αριθμοί εκπροσώπησης χρειάζεται να βελτιωθούν, οι πολιτικές και δομές χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, απαιτείται να εισαχθούν πλέον νομοθετικές ρυθμίσεις ποσοστώσεων που να διασφαλίζουν ότι δεν χρειαστούμε άλλα 200 χρόνια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επίπεδα ίσης και δημοκρατικής εκπροσώπησης του συνόλου της κοινωνίας μας». Από πλευράς της η Σάβια Ορφανίδου τονίζει πως ως γυναίκα πιστεύει στην δύναμη της γυναίκας. Η ίδια αναφέρει: «Πιστεύω στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων και στην παροχή ίσων και δίκαιων ευκαιριών ανέλιξης, άλλωστε αυτοί είναι τομείς πολιτικής που θα προσπαθήσω να αναδείξω μέσα από τη δράση μου. Σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν χωρούν έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις και να μην ξεχνάμε ότι η ίση εκπροσώπηση είναι δείγμα ορθής δημοκρατίας και αξιοκρατίας, κάτι που οφείλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά». «Η διεκδίκηση μιας πραγματικής ισότιμης κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, χωρίς διακρίσεις, είναι υπόθεση όλων μας, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε σύγχρονοι ευρωπαίοι πολίτες. Μόνο με την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών, που είναι υπόθεση όλων και ανδρών και γυναικών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε οπισθοδρομικές αντιλήψεις που δυστυχώς ακόμα υπάρχουν διάχυτες στην κοινωνία μας», τονίζει η Ευανθία Σάββα . Λέγοντας πως «είναι σημαντικό να τεθεί ως προτεραιότητα η αποτελεσματική εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, γιατί μέσα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής τότε μπαίνουν σωστές βάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στα θέματα ισότητας των φύλων» και προσθέτοντας πως «απόδειξη, ότι η πολιτεία δεν έκανε αρκετά, είναι η θλιβερή 20η θέση στην οποία μας κατατάσσουν οι στατιστικές, ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε σχέση με τα θέματα ισότητας των φύλων», η Κατερίνα Χριστοφίδου στέλνει το δικό της μήνυμα.

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS