ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: denim skirt, πουκάμισο και μπότες western
 

Τι ακριβώς είναι το FTD που έχει ο Bruce Willis και ποια τα βασικά του συμπτώματα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Η οικογένεια του Bruce Willis πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε ότι η κατάσταση του ηθοποιού έχει εξελιχθεί σε μετωποκροταφική άνοια, γνωστή και ως FTD. Συγκεκριμένα, η σύζυγος του Bruce, Emma, η πρώην σύζυγος, Demi Moore, και οι κόρες του, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel και Evelyn, μοιράστηκαν μια κοινή δήλωση την Πέμπτη σχετικά με την πρόσφατη διάγνωση που έχουν αναφέρει ως «μια δύσκολη ασθένεια», τι ακριβώς όμως είναι αυτή η ασθένεια και πώς μπορεί κανείς να καταλάβει αν βρίσκεται στα αρχικά στάδιά της.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Αρχικά να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν, οι ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια (FTD) συχνά είχαν εσφαλμένη διάγνωση με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή νόσο του Αλτσχάιμερ. Επειδή ορισμένες περιπτώσεις FTD εξακολουθούν να αναγνωρίζονται εσφαλμένα, οι γιατροί στο UCSF Center for Memory and Aging λένε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ασθενής, αλλά πιστεύουν ότι η FTD είναι η πιο κοινή άνοια που διαγιγνώσκεται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών και είναι τόσο συχνή όσο η νόσος του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Τα πρώιμα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσωπικότητα ή στη διάθεση, όπως κατάθλιψη και απόσυρση, μερικές φορές εμμονική συμπεριφορά και γλωσσικές δυσκολίες. Πολλοί ασθενείς χάνουν τις αναστολές τους και εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Καθώς η FTD εξελίσσεται, επηρεάζει τις νοητικές ικανότητες, επηρεάζοντας τη μνήμη και άλλες λειτουργίες που είναι πιο συχνές στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες άνοιες. Στο Αλτσχάιμερ, ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης. Με FTD, η ασυνήθιστη ή αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς και η απώλεια λόγου ή γλώσσας είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα.

Σε μεταγενέστερα στάδια, οι ασθενείς αναπτύσσουν κινητικές διαταραχές όπως αστάθεια, ακαμψία, βραδύτητα, συσπάσεις, μυϊκή αδυναμία ή δυσκολία στην κατάποση. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν νόσο του Lou Gherig ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Τα άτομα που βρίσκονται στα τελικά στάδια του FTD δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Τα πρώιμα σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Απάθεια ή απροθυμία ομιλίας

Αλλαγή στην προσωπικότητα και τη διάθεση, όπως η κατάθλιψη

Εμμονική ή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως το καταναγκαστικό ξύρισμα ή η συλλογή αντικειμένων

Ασυνήθιστη λεκτική, σωματική ή σεξουαλική συμπεριφορά

Αύξηση βάρους λόγω δραματικής υπερφαγίας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Bruce Willis  |  news  |  lifestyle  |  gossip  |  showbiz  |  celebs  |  Hollywood  |  υγεία

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση