ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: playsuit με ένα ώμο και πλατφόρμες
 

Η νέα Πρώτη Κυρία της Κύπρου και τα υπόλοιπα μέλη της προεδρικής οικογένειας

Ποια είναι η νέα Πρώτη Κυρία της Κύπρου και τι γνωρίζουμε για την οικογένεια του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δέσποινα Άσπρου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Πρόεδρος, αφού βγαίνει πρώτος με ποσοστό 51.91%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί με ποσοστό 48.09%. Αυτό σημαίνει πως η Πρώτη Κυρία του νησιού μας, είναι η σύζυγός του, Φιλίππα Καρσερά. Δείτε στην συνέχεια όσα γνωρίζουμε για τη νέα Πρώτη Κυρία του νησιού μας και γενικότερα, για το οικογενειακό περιβάλλον του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Διπλωμάτης, σύζυγος, μητέρα και από σήμερα, όπως είπαμε και προηγουμένως, Πρώτη Κυρία της Κύπρου. Αυτοί είναι μονάχα μερικοί από τους ρόλους που έχει η σύζυγος του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννημένη στην Λεμεσό με την αύρα της θάλασσας στις 24 Φεβρουαρίου του 1977 και με ρίζες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, έμαθε από πολύ νωρίς να προσαρμόζεται σε αλλαγές.

Αναφερόμενη στην καταγωγή της σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικούς μήνες στο must και στην Εditor-in-chief του must Ειρήνη Χριστοφόρου, είχε δηλώσει: "Η θάλασσα λείπει πάντοτε στους παράλιους. Ειδικά αν γεννήθηκες στη Λεμεσό με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Τη Λευκωσία όμως την αγαπώ. Είναι η πόλη στην οποία γνώρισα τον άντρα μου, μεγαλώνω τα παιδιά μου, απέκτησα νέους φίλους και γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους. Λόγω της δουλειάς μου έζησα και σε αρκετές πόλεις, Λονδίνο, Αθήνα, Βρυξέλλες. Επομένως, έμαθα να προσαρμόζομαι γρήγορα εστιάζοντας στα θετικά".


"Ήμουν παιδί πολύ τυχερό. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια ανθρώπων έξω καρδιά, που παρά την προσφυγιά, λόγω της εργατικότητας και της παιδείας τους, πέτυχαν στη ζωή τους και μας πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν", παραδέχεται αναφερόμενη στα παιδικά της χρόνια.

Το ότι έχει τον αέρα της πολυταξιδευμένης γυναίκας, δεν κάνει καμία εντύπωση καθώς αποτελεί και η πραγματικότητα. Έξυπνη, ετοιμόλογη και δυναμική, όταν την γνωρίσεις από κοντά σου δίνει την εντύπωση της αυστηρής, λόγω της έντονης προσωπικότητάς της, όμως σε κερδίζει με την πρώτη επαφή που έχεις μαζί της. Παρά το ότι το πρόγραμμά της είναι αρκετά απαιτητικό, ξυπνάει πάντα στις έξι και φροντίζει σχεδόν πάντα να αφιερώνει λίγο χρόνο ώστε να κάνει yoga ή χαλαρό περπάτημα, πιστεύοντας πως η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα και στο μυαλό.

Μπορεί το όνομά της να ήρθε έντονα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα χάρη στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της, κατά την διάρκεια της οποία την είδαμε να τον στηρίζει με όλο της το πάθος και να είναι πάντα εκεί, η πιο πιστή του οπαδός, ωστόσο στους πολιτικούς κύκλους και όχι μόνο ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για Ευρωπαϊκά θέματα και Επικεφαλής Τμήματος Ευρωτουρκικών Θεμάτων και ΕΕ-Τουρκοκυπριακή Κοινότητα στη Διεύθυνση Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Από τον Φεβρουάριο 2022 είναι Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων. Ένα από τα highligts της πορείας της είναι σίγουρο το πτυχίο Νομικής το οποίο απέκτησε μόλις το 2020 έχοντας ήδη 4 παιδιά. Η ίδια έχει αποκαλύψει πως δεν θα το είχε καταφέρει αν δεν είχε τη βοήθεια της μητέρας της αλλά και του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος «κρατούσε» τα παιδιά για να μπορεί να διαβάζει.


Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Χριστοδουλίδη, η σύζυγός του ήταν πάντα δίπλα του, έτοιμη να τον στηρίξει ανά πάσα στιγμή.

Σήμερα, είναι 46 ετών και πέρα από μια πετυχημένη καριέρα, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει και μια υπέροχη οικογένεια αφού πέρα από σύζυγος είναι μητέρα και τεσσάρων κοριτσιών. Της Ιωάννας που σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία, της Αικατερίνης και της Δέσποινας που είναι μαθήτριες Λυκείου και της 5χρονης Φοίβης. Στα χνάρια της μητέρας τους και οι τέσσερις κορούλες του ζευγαριού έχουν σταθεί δυναμικά δίπλα στον πατέρα τους αυτή την περίοδο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τις είδαμε στο πλάι τους. Η μεγαλύτερη μάλιστα κόρη του Νίκου και της Φιλίππας Χριστοδουλίδη, ήταν αυτή που που πρότεινε τον πατέρα της για υποψ΄ήφιο πρόεδρο. «Αρχικά να πω είναι τιμή μου. Είχα την ευκαιρία να προτείνω τον μπαμπά μου, κάποιον που αγαπώ και θαυμάζω αρκετά. Κάποιον που πέρα από το ότι είμαι η κόρη του, θαυμάζω όχι μόνο γιατί είναι πατέρας μου αλλά γιατί έχει αξίες, είναι ικανός και όπως λέει ο ίδιος είναι ένας σύγχρονος ηγέτης με πλούσιο βιογραφικό που εμπιστεύομαι... Ακόμη και αυτοί που δεν το στηρίζουν να ξέρουν ότι είναι ένας πρόεδρος που τους ενώνει όλους» είχε δηλώσει λίγο μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του πατέρα της.

Όσον αφορά στο αν λείπει από την οικογένεια ένας γιος, τόσο η Φιλίππα, όσο και ο Νίκος έχουν απαντήσει αρνητικά. Με την Πρώτη Κυρία να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Όχι. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την οικογένεια που αξιώθηκα να έχω. Εκεί έξω στον κόσμο υπάρχουν τόσες γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, και σε αυτό το θέμα, δεν θα μπορούσα να παραπονιέμαι με τίποτα. Ο σύζυγός μου, άλλωστε, είναι τρισευτυχισμένος που επικρατεί γυναικοκρατία στο σπίτι. Είναι η μεγαλύτερη ευλογία για αυτόν». Αναφερόμενος στην σύζυγο και στα παιδιά του στην εκπομπή ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει παραδεχτεί: "Η οικογένεια είναι ό,τι πιο σημαντικό και έχω πολλές ενοχές... είναι δύσκολο γιατί ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος... Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, πρέπει ο χρόνος να είναι ποιοτικός".

 Επιστρέφοντας πίσω στον χρόνο, βρίσκουμε πως το 1999 υπήρξε η μάλλον πιο σημαδιακή χρονιά της ζωής του νέου προεδρικού ζεύγους, αφού ήταν το έτος που η μοίρα τους έφερε πιο κοντά. Όταν η Φιλίππα Καρσερά τέλειωσε τις σπουδές της στο Πάντειο, ήθελε από εμπειρία να δοκιμάσει την πιθανή ένταξη της στη διπλωματική υπηρεσία και εκεί γνώρισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος επίσης ξεκινούσε τη διπλωματική του καριέρα. "Υπήρξε από την πρώτη στιγμή συμπάθεια και όσο γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον, κατάλαβα πως ήθελα να είμαι μαζί της για πάντα. Αυτό που έχουμε σήμερα αναπτύχθηκε σιγά -σιγά και για εμένα είναι μια μεγάλη ευλογία. Η Φιλίππα βρίσκεται πάντα δίπλα μου, δεν θεωρώ ότι είμαι εύκολος άνθρωπος" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του. Από πλευράς της η Πρώτη Κυρία, αναφερόμενη σε εκείνα τα χρόνια, σημείωσε στο must: "Με τον Νίκο γνωριστήκατε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1999 και μετά από δύο χρόνια, το 2001, παντρευτήκατε. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά;", αποκάλυψε: "Σίγουρα ήταν αμοιβαίο το ενδιαφέρον από την πρώτη ματιά και εξελίχθηκε πολύ εύκολα και γρήγορα. Με τον Νίκο ταιριάξαμε αμέσως σαν ζευγάρι. Ίδιες αρχές, παιδεία, ενδιαφέροντα, πείσμα, όραμα. Αγάπη για την Κύπρο".


Στιγμιότυπο από την ημέρα του γάμου τους.

Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε πάνω του; "Τον χαρακτήρα του. Εξέπεμπε θετικότητα. Νεαρός τότε διπλωμάτης και παράλληλα διδακτορικός φοιτητής, μου άρεσε το χαμόγελο και το χιούμορ του, το πόσο εργατικός ήταν και η ευγένεια και το ήθος του. Ήρεμη δύναμη. Έφτανε στους στόχους που έθετε, τότε στο Υπουργείο αλλά και ακαδημαϊκά, αθόρυβα. Στον ελεύθερο του χρόνο διάβαζε και έπειτα δίδασκε. Αυτόφωτος άνθρωπος που όπου κι αν βρισκόταν κέρδιζε την αγάπη και τη συμπάθεια των άλλων".


Οικογενειακή λήψη το 2017.

Η σύζυγος του νέου προέδρου της δημοκρατίας, σημειώνει πως δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας σχετικά με το πώς καταφέρνει να συνδυάζει την επαγγελματική της πορεία με την προσωπική της ζωή. "Όπως τα καταφέρνουν τόσες γυναίκες που δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά, αθόρυβα, στο σπίτι και στη δουλειά. Τις θαυμάζω. Σε αυτές, αν το καλοσκεφτείς, η χώρα μας οφείλει πολλά. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεις την ισορροπία και να διατηρείς τις δυνάμεις σου και τον εαυτό σου. Να είσαι καλή μάνα, σύζυγος, κόρη, η καλύτερη στη δουλειά - για να μην μπορεί κανείς να πει ότι επειδή έχεις παιδιά δεν είσαι το ίδιο αφοσιωμένη με τους άλλους, και να υπόκεισαι σε διάφορων ειδών δυσμενείς διακρίσεις. Το μοναδικό κλειδί επιτυχίας είναι να υπάρχει πρόγραμμα, σκληρή δουλειά, αφοσίωση στην οικογένεια και στον χώρο εργασίας, επιμονή, στέρηση προσωπικής ξεκούρασης και απολαύσεων. Αυτή είναι η αλήθεια της κάθε γυναίκας σαν κι εμένα. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, χαρά, γέλιο, κλάμα, κούραση, ικανοποίηση, απογοητεύσεις, ενοχές", παραδέχεται η ίδια.


Με αφορμή την 21η επέτειο του ζευγαριού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε πως νιώθει "ευλογημένος".

 Όσον αφορά στο πώς η ίδια περιγράφει τον εαυτό της, σε όσους δεν την γνωρίζουν, αναφέρει: Εκτός από ειλικρινής, είμαι και ανοικτό βιβλίο. Δεν μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου. Φύσει ιδεαλίστρια, θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος πάντα νικούν οι καλοί. Δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ το άδικο και την ανισότητα. Εξακολουθώ να οραματίζομαι έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο για όλους. Προσπαθώ να βάζω και εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό, κι έχω διαβάσει τόσες φορές την «Ασκητική» του Καζαντζάκη και «την αγαπώ την ευθύνη». Δεν με σαγηνεύουν τα υλικά αγαθά, βρίσκω τρόπο να είμαι ευτυχισμένη και με τα πολλά και με τα λίγα. Στη δουλειά μου, για την Κύπρο, θέτω πολύ υψηλούς στόχους και το παλεύω πάντα, είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου, τελειομανής, και χαίρομαι να δουλεύω με πολύ καλύτερούς μου γιατί έτσι μαθαίνω.

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζουμε για τη νέα Πρώτη Κυρία του νησιού μας; Αν και σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα γι' αυτήν, πέρα από τα όσα ήδη αναφέραμε, ένα από τα στοιχεία που επίσης την χαρακτηρίζουν είναι η ιδιαίτερη σχέση της με την εκκλησία, καθώς ως εγγονή πάτερ έμαθε να έχει ισχυρά "πιστεύω" και παράλληλα, η γνωστοποίηση του ότι εκείνη δεν πρόκειται ποτέ της να ανακατευετί στις δουλείες του συζύγου της στην πολιτική.

 

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση