ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi μαύρο φόρεμα με μπεζ μοκασίνια και ζώνη καθρέφτη
 

Μουσακάς

Αθηνά Λοϊζίδου

Ο μουσακάς είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου από τα κυπριακά φαγητά. Όταν ήμουν φοιτήτρια στο Λονδίνο τον έφτιαχνα 1 φορά τον μήνα για τiς κοπέλες που έμεναν στον όροφό μου. Τον λάτρευαν! Θυμάμαι πάντα μου έλεγαν ότι χαράμιζα το ταλέντο μου στη μαγειρική σπουδάζοντας οικονομικά! Σ’ αυτή τη συνταγή θα δείτε ότι ακολουθώ τη δική μου έμπνευση! Δεν τηγανίζω τον κιμά σε λαδί αλλά στο δικό του λίπος με μπόλικα μυρωδικά. Επίσης δεν τηγανίζω τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύω με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω στο φούρνο.

Υλικά
1 πυρέξ μεγέθους 25Χ25 εκ.

500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
600 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
500 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι
500 γρ. κιμά χοιρινό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
¼ κουταλάκι κανέλλα
60ml κόκκινο κρασί
3 κουταλάκια ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές μαϊντανό

Béchamel
1 λίτρο γάλα
40 γρ. βούτυρο
2 αβγά ελαφρά κτυπημένα
1 ζωμό κότας (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
80 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Τα ανακατεύουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα λαχανικά απλωμένα πάνω στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
2. Για να φτιάξουμε τον κιμά: Tοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά και το κρεμμύδι και τηγανίζουμε χωρίς λάδι. Ο κιμάς ψήνεται στο δικό του λίπος. Σε ένα ποτήρι αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλλα, το κρασί, τη ντομάτα πελτέ και τη ρίγανη. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τον κιμά και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μαζί για 2 με 3 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό στο μίγμα και ανακατεύουμε.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την béchamel. Για να τη φτιάξουμε ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα το βούτυρο, τα αβγά, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Ζεσταίνουμε καλά μέχρι το γάλα να αρχίσει να κοχλάζει. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ανακατεύουμε μέχρι η béchamel να πήξει. Είμαστε προσεκτικοί να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
4. Στρώνουμε τη βάση του πυρέξ με τις μισές πατάτες. Από πάνω στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τα μισά κολοκυθάκια. Ρίχνουμε λίγη béchamel πάνω από το μίγμα και από πάνω στρώνουμε το μισό κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε το μουσακά με μια γενναιόδωρη στρώση béchamel. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το πάνω μέρος της béchamel να ροδίσει καλά.

Κρέας: Τελευταία Ενημέρωση