ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Φαλάφελ

Αθηνά Λοϊζίδου

Ανέκαθεν τα φαλάφελ ήταν ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Όμως, από κάποια στιγμή και μετά δεν τα απολάμβανα και τόσο συχνά αφού είναι τηγανητά και όπως γνωρίζετε δεν είναι υγιεινό να τρώμε συχνά τηγανητά φαγητά. Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα είχα τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα ρεβίθια θα έπρεπε να ψηθούν από πριν. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει αφού το μόνο που χρειάζονται τα ρεβίθια είναι μούλιασμα σε μπόλικο νερό για 15 με 20 ώρες. Αφορμή για να φτιάξω αυτό το φαγητό στάθηκε η συμμετοχή μου σε ένα φιλανθρωπικό παζαράκι. Έφτιαχνα ζεστό χαλβά ενώ στον πάγκο ακριβώς δίπλα μου μάγειροι του συριακού εστιατορίου της Λευκωσίας έφτιαχναν φαλάφελ. Έτσι άδραξα την ευκαιρία να μάθω πώς να φτιάχνω νόστιμα φαλάφελ. Οι Σύριοι είχαν όλη την καλή διάθεση να δείξουν και σε μένα τη διαδικασία παρασκευής αυτού του φαγητού, γι’αυτό και τούς ευχαριστώ.

Υλικά
Για 16 με 18 φαλάφελ, 4 μερίδες

450 γρ. ρεβίθια φουσκωμένα σε νερό για 15 με 20 ώρες (από το προηγούμενο βράδυ) και στραγγισμένα
1 κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι σκόρδο λιωμένο
½ κουταλάκι κόλιανδρο αλεσμένο
1/4 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 λίτρο φυστικέλαιο για να τηγανίσουμε τα φαλάφελ

Εκτέλεση
1. Σε ένα food processor ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό πολτό.
2. Πλάθουμε τον πολτό σε μπαλάκια γύρω στα 30 γρ. το ένα.
3. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μια μικρή αλλά βαθιά κατσαρόλα διαμέτρου γύρω στα 20 εκ. και τηγανίζουμε τα φαλάφελ (3 με 4 φαλάφελ κάθε φορά). Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τα σερβίρουμε σε αραβικές πίτες με ταχίνι, σαλατικά και αγγουράκι τουρσί.

Ορεκτικά: Τελευταία Ενημέρωση