
Μαρία Καραμάνου
Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά την στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στα διεθνή ταξίδια. Οι επιθέσεις και τα αντίποινα έχουν επηρεάσει αεροδρόμια, εναέριους χώρους και βασικές τουριστικές υποδομές σε πολλές χώρες της περιοχής, δημιουργώντας αβεβαιότητα για όσους βρίσκονται ήδη εκεί αλλά και για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν.
Η σύγκρουση έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, με επιθέσεις να καταγράφονται ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς για τουρισμό, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνείς πτήσεις, έκλεισε για τρεις ημέρες μετά από ζημιές που προκάλεσαν συντρίμμια drones, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένους.
Παράλληλα, επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια της περιοχής, όπως στη Ντόχα του Κατάρ, ενώ αρκετές χώρες έκλεισαν πλήρως ή μερικώς τον εναέριο χώρο τους. Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν ή επαναπρογραμμάτισαν πτήσεις, ενώ κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν αυστηρές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.
— (@LeocadioMachado) March 4, 2026
Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας ταξιδιών, η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και οι ταξιδιώτες καλούνται να αξιολογούν προσεκτικά τους κινδύνους πριν μεταβούν στην περιοχή. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα συγκεκριμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συστήνεται η αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών.
Στο Ιράν, όλες οι πτήσεις έχουν ανασταλεί και ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός, ενώ σε χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν ισχύουν επίσης περιορισμοί λόγω επιθέσεων. Στο Ισραήλ, το βασικό διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν παραμένει κλειστό, ενώ σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ηχούν συχνά σε μεγάλες πόλεις.
Ακόμη και χώρες εκτός της άμεσης ζώνης συγκρούσεων επηρεάζονται. Στην Κύπρο, επίθεση drone στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων και προσωρινή εκκένωση του αεροδρομίου Πάφου.
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ορισμένοι προορισμοί, όπως το Ομάν και η Αίγυπτος, θεωρούνται προς το παρόν χαμηλότερου κινδύνου, αν και οι αρχές συνιστούν στους ταξιδιώτες αυξημένη προσοχή.
Καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, η κατάσταση στα διεθνή ταξίδια στη Μέση Ανατολή παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, με ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.


















