Ελιωτή με φρέσκο κόλιανδρο και καρύδια
Πιο κάτω θα βρείτε τη δική μου, εύκολη συνταγή για σπιτική ελιωτή, χαμηλή σε λιπαρά, με υπέροχη γεύση κόλιανδρου και πορτοκαλιού. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μου και θα έχετε ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
255 θερμίδες ανά 100 γρ.
Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100 ml νερό
30 ml ελαιόλαδο
25 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκια αλάτι
200 γρ. ελιές μαύρες ζυγισμένες χωρίς κουκούτσι (αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινες ελιές)
20 φρέσκα φύλλα κόλιανδρου κομμένα σε κομματάκια
40 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και στρώνουμε ένα ορθογώνιο, μέτριο ταψί για κέικ με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα τις ελιές, τον κόλιανδρο και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
3. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Η ελιωτή μας θα είναι έτοιμη όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο κι αυτό βγαίνει καθαρό.
4. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από το ταψί. Την κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Κέικ με σιμιγδάλι, ανθόνερο και φιστίκια Αιγίνης
Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό. Το σιμιγδάλι με το λάδι καρύδας, το πορτοκάλι και το ανθόνερο δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το με παγωτό βανίλια για μεγαλύτερη απόλαυση.
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23 εκ.
Υλικά
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι
200 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 αβγά
120 ml λάδι καρύδας
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Το ξύσμα φλούδας από 1 ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
240 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
50 ml ανθόνερο
Για το τελείωμα
30 γρ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά)
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε τη βάση του ταψιού με λαδόχαρτο.
2. Στο μίξερ κτυπάμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το λάδι καρύδας, τα αβγά, το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού γύρω στα 4 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά,.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά. Το βγάζουμε απ’ τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Το χαράζουμε σε μερίδες.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 1 λεπτό.
5. Περιχύνουμε το ζεστό κέικ με το καυτό σιρόπι. Τέλος, πασπαλίζουμε το γλυκό με τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ athenarecipes.com