ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Το ταξίδι των 10 ετών: Έκανε τον γύρο του κόσμου χωρίς αεροπλάνο

Στις 10 Οκτωβρίου 2013, ο Torbjørn «Thor» Pedersen άφησε τη δουλειά του, την κοπέλα του και την οικογένειά του στη Δανία για να ξεκινήσει ένα επικό ταξίδι

Στις 10 Οκτωβρίου 2013, ο Torbjørn «Thor» Pedersen άφησε τη δουλειά του, την κοπέλα του και την οικογένειά του στη Δανία για να ξεκινήσει ένα επικό ταξίδι.

Ο στόχος του; Να επισκεφτεί κάθε χώρα του κόσμου χωρίς να πετάξει.

Σύμφωνα με το MoneyReview, ο Pedersen έθεσε μερικούς κανόνες για τον εαυτό του. Θα περνούσε τουλάχιστον 24 ώρες σε κάθε χώρα και θα αντιστεκόταν να επιστρέψει στο σπίτι μέχρι να τελειώσει.

Θα έκανε επίσης ό,τι καλύτερο μπορούσε για να κρατήσει χαμηλά τα έξοδα και να ζήσει με περίπου 20 δολάρια την ημέρα.

Στις 24 Μαΐου ήρθε επιτέλους η μέρα που περίμενε. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ταξιδιού, ο Pedersen επισκέφτηκε με επιτυχία την 203η και τελευταία χώρα στη λίστα, τις Μαλδίβες, και ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στη Δανία.

Θα ήταν πιο εύκολο να πετάξει, αλλά ο Pedersen ήθελε να ολοκληρώσει αυτή την εμπειρία ζωής με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρούσε σωστό.

Αφού γιόρτασε την επιτυχία του στις Μαλδίβες, ο 44χρονος επέστρεψε στη Μαλαισία μέσω της Σρι Λάνκα, όπου επιβιβάστηκε στο τεράστιο MV Milan Maersk – ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 1.310 ποδιών ή περίπου στο μέγεθος 3,6 γηπέδων ποδοσφαίρου – για το ταξίδι της επιστροφής που διήρκησε 33 μέρες.

Μια συναισθηματική επιστροφή στο σπίτι 

Στις 26 Ιουλίου, ο Pedersen περπάτησε στο λιμάνι του Aarhus, στην ανατολική ακτή της Δανίας, όπου περίπου 150 άνθρωποι τον περίμεναν να τον συγχαρούν.

Ανάμεσα στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν ήταν η σύζυγός του Le (ο Pedersen έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του στην κορυφή του όρους Κένυα το 2016 και παντρεύτηκαν το 2021), ο πατέρας, τα αδέρφια, οι φίλοι του και πολλοί υποστηρικτές που παρακολουθούσαν το blog του, Once Upon a Saga, και τους λογαριασμούς του στα social media.

Πλέον ο ίδιος δηλώνει πως απολαμβάνει με κάθε ευκαιρία όλα τα μικρά πράγματα – όπως τον καθαρό και δροσερό αέρα της Δανίας, τις πρωινές διαδρομές με τη Le και το παγωμένο δανέζικο γάλα.

Δέκα χρόνια ταξίδια 

Ο Pedersen αρχικά είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν τέσσερα χρόνια για να φτάσει σε 203 χώρες (ο ΟΗΕ αναγνωρίζει 195 κυρίαρχα κράτη, αλλά επέλεξε να επισκεφτεί και τα μερικώς αναγνωρισμένα κράτη), ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι.

Κατά τα χρόνια του στο δρόμο, ο Pedersen υπέμεινε πολύμηνες καθυστερήσεις έκδοσης βίζας σε μέρη όπως η Συρία, το Ιράν, το Ναουρού και η Αγκόλα.

Ξεπέρασε επίσης μια σοβαρή κρίση εγκεφαλικής ελονοσίας στην Γκάνα, επέζησε από μια έντονη τετραήμερη καταιγίδα όσο διέσχιζε τον Ατλαντικό από την Ισλανδία στον Καναδά, πέρασε από κλειστά χερσαία σύνορα σε ζώνες συγκρούσεων και αναγκάστηκε να επαναπρογραμματίσει πολλά δρομολόγια λόγω κατεστραμμένων πλοίων ή γραφειοκρατίας.

Αλλά η πιο σημαντική καθυστέρηση ήταν η πανδημία COVID-19.

Στις αρχές του 2020, ο ατρόμητος ταξιδιώτης βρέθηκε ξαφνικά κολλημένος στο Χονγκ Κονγκ για δύο χρόνια με μόλις εννέα χώρες να απομένουν.

Στις 5 Ιανουαρίου 2022 κατάφερε τελικά να φύγει από το Χονγκ Κονγκ και να συνεχίσει στον Ειρηνικό.

Ταξιδεύοντας με σκοπό 

Από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Pedersen συγκέντρωσε μερικά απίστευτα στατιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του: 3.576 ημέρες, 37 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 158 τρένα, 351 λεωφορεία, 219 ταξί, 33 βάρκες και 43 ρίκσο (καλάθια μεταφοράς).

Διέσχισε 223.000 μίλια, ή το ισοδύναμο εννέα ταξιδιών γύρω από τη Γη – και αυτό δεν περιλαμβάνει το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του στο σπίτι.

Αλλά δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς, λέει ο Pedersen.

Έχει να κάνει με τον εορτασμό της καλοσύνης των ανθρώπων και το να μοιραζόμαστε μια θετική άποψη για τον κόσμο.

Ο Pedersen λέει ότι γνώρισε ζεστούς, φιλικούς, εξυπηρετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους του πρόσφεραν τσάι, γεύματα, ή απλώς του έδωσαν οδηγίες.

Το ταξίδι είναι επίσης απόδειξη της επιμονής του Pedersen. Κόντεψε να τα παρατήσει μερικές φορές, αλλά αρνήθηκε.

Η επίμονη αποφασιστικότητά του προέρχεται από την επιθυμία να δείξει στους ακολούθους του ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

«Είχα τον πιο τρελό στόχο. Και αν μπόρεσα να τα καταφέρω εγώ, εσύ μπορείς να χάσεις βάρος ή να μάθεις να παίζεις ένα όργανο, μια γλώσσα, να μορφωθείς, να βρεις δουλειά… ό,τι θέλεις,» υπογράμμισε.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση