ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Τα κινεζικά social media διαγράφουν αναρτήσεις

Επιλέγουν να διαγράψουν αναρτήσεις που επιδεικνύουν πλούτο και πολυτέλεια λόγω των ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου.

Μαρία Καραμάνου

Κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης πρόσφατα ανακοίνωσαν την εφαρμογή νέων κανόνων για τη διαγραφή περιεχομένου που επικεντρώνεται στην πλούσια ζωή και την υπερβολική πολυτέλεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία Weibo δήλωσε ότι εφάρμοσε ειδικές διαδικασίες διαχείρισης για την αφαίρεση «μη επιθυμητού περιεχομένου που εστιάζει στην αξία», συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων που «υπερβάλλουν στην πλούσια ζωή και θαυμάζουν τα χρήματα». Στην ανακοίνωσή της, η Weibo αναφέρει ότι έχει επικεντρωθεί σε αναρτήσεις που προβάλλουν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα. Άλλες κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως η Tencent, η Douyin και η Xiaohongshu, εξέδωσαν παρόμοιες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το κινεζικό μέσο ενημέρωσης The Cover, η Douyin ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε 4.701 μηνύματα και απενεργοποίησε 11 λογαριασμούς από τις 1 έως τις 7 Μαΐου. Η Xiaohongshu δήλωσε ότι διέγραψε 4.273 παράνομες αναρτήσεις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και κλείδωσε 383 λογαριασμούς, ενώ η Weibo ανέφερε περισσότερες από 1.100 αφαιρέσεις αναρτήσεων.

Αυτή η διαγραφή αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Κίνας για τη δημιουργία ενός «κοινωνικού-οικολογικού περιβάλλοντος που είναι πολιτισμένο, υγιές και αρμονικό», όπως αναφέρεται στη δήλωση της Weibo. Η εκστρατεία έχει στόχο να προωθήσει τη δημιουργία και την ανάρτηση υψηλής ποιότητας, αληθινού και θετικά φορτισμένου περιεχομένου από τους χρήστες.

Οι αυστηρές πρακτικές αυτές αποτελούν μέρος της εθνικής εκστρατείας των κινεζικών αρχών για την εκκαθάριση του διαδικτυακού πολιτιστικού περιβάλλοντος, που ξεκίνησε το 2016. Παρά τις προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να προωθήσει μια κοινή ευημερία, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνεται. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας έδειξαν ότι η εισοδηματική ανισότητα το 2023 στο Πεκίνο είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα από το 1985. Το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που αντιστοιχεί στο ανώτερο 10% του πληθυσμού αυξήθηκε από 27% το 1978 σε 41% το 2015. Σύμφωνα με το Stanford Center on China's Economy and Institutions, αυτά τα ποσοστά πλησιάζουν εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών (45%) και υπερβαίνουν αυτά της Γαλλίας (32%).

Οι κοινωνικές συμπεριφορές που θεωρούνται απαράδεκτες από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν αποκλειστεί και από τα social media. Τον Αύγουστο του 2020, η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία «Επιχείρηση άδειο πιάτο» για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και ποτών και την προώθηση της λιτότητας. Ενώ το 2018, η κυβέρνηση ζήτησε την αλλαγή της βιομηχανίας των γάμων προκειμένου να τερματιστούν οι πρακτικές γάμου, όπως ακριβά δώρα και οι πολυτελείς τελετές.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X