ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: denim shorts, loose πουκάμισο και πέδιλα
 

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες στο μπαλκόνι σας με απλά βήματα

Οι φράουλες είναι ίσως το μόνο φρούτο που μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε μικρή κονσέρβα τροφίμων.

Μαρία Φάντη

Τι και αν δεν έχετε κήπο και έχετε μπαλκόνι, τι και αν δεν έχετε χώρο στο μπαλκόνι; Οι φράουλες είναι ίσως το μόνο φρούτο που μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε μικρή κονσέρβα τροφίμων.

Οι φράουλες πάνε με όλα, κάτι σαν την Coca Cola. Σε γλυκά, σε σαλάτες, για πρωινό, σνακ, γεύμα, ποτά, οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο, ενώ παράλληλα διαθέτουν αντιοξειδωτικές δράσεις.
Σίγουρα, όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι από τις φράουλες που προμηθευόμαστε από το εμπόριο αφού σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζεται στην παγκόσμια λίστα Environmental Working Group (EWG) κατάλογος ο οποίος καταγράφει φρούτα και λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Γι’ αυτό ίσως είναι καλύτερα να παίρνουμε φράουλες μόνο όταν είναι η εποχή τους, βιολογικές ή «σπιτικές» από τον δικό μας κήπο.

Το αγαπημένο, κοκκινωπό, ζουμερό φρούτο λοιπόν, όπως αναφέραμε προηγουμένως, μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα δοχείο ή σε μια γλάστρα, στη βεράντα ή στο παράθυρο. Εάν ο χώρος σας είναι αρκετά περιορισμένος, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε φράουλες σε κρεμαστή γλάστρα. Πρέπει να βρείτε ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο για να καλλιεργήσετε φράουλες αφού χρειάζονται ήλιο περίπου 6-8 ώρες την ημέρα. Αλλά υπάρχει και ένας όρος, κάτι σαν τα συμβόλαια με τα μικρά γράμματα κάτω-κάτω. Η φράουλα αγαπάει τον ήλιο αλλά και τη σκιά, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ. Γι’ αυτό φροντίστε να βρίσκεται σε μία θέση με άπλετο ήλιο μέχρι οι θερμοκρασίες να σκαρφαλώσουν τους 30+ βαθμούς, ενώ από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να είναι σε ένα ημισκιερό μέρος για να αποφεύγει τις πολύ καυτές ώρες της ημέρας.

Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό μπορεί άνετα να προφυλαχθεί από την παγωνιά του χειμώνα. Εναλλακτική, κατάλληλη περίοδος για καλλιέργεια είναι η περίοδος της άνοιξης. Θα αποφέρει, όμως, λιγότερους καρπούς κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά περισσότερους την επόμενη χρονιά.
Κατά τη διάρκεια της φύτευσης, καλό θα ήταν να μη γεμίσετε τη γλάστρα σας με πολλές φράουλες, γιατί είναι ένα φυτό που πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες. Αυτό σημαίνει ότι γρήγορα θα αποκτήσει πολλά νέα φυτά και θα γεμίσει η γλάστρα σας.

Γεμίστε με χώμα ένα μέρος της γλάστρας, τοποθετήστε τις φράουλες στις άκρες της γλάστρας, ώστε οι φράουλες να κρέμονται από την έξω μεριά. Αφού τοποθετήσετε, γεμίστε τη γλάστρα σας με χώμα και πιέστε καλά με τα δάχτυλά σας, ώστε να κάτσει καλά το χώμα και να μην έχει κενά.

Η καλλιέργεια της φράουλας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, αρκεί να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές. Μόλις κοκκινίσουν καλά, με ένα ψαλίδι κηπουρικής κόψτε τις, πλύνετέ τις και απολαύστε τους καρπούς του μπαλονιού ή του κήπου σας.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X