ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Polaroid: Από την χρεοκοπία στην αναγέννηση

Αν έχεις μια από τις vintage εκδόσεις της Polaroid στην αποθήκη σου, βγάλ' τη έξω, ξεσκόνισέ την...μπορεί να αξίζει πολλά χρήματα.

Μαρία Καραμάνου

Στις 12 Οκτωβρίου 2001, η θρυλική αμερικανική εταιρεία Polaroid, που ιδρύθηκε το 1937 και συνδέθηκε άρρηκτα με την έννοια της άμεσης φωτογραφίας, κήρυξε πτώχευση. Με σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας και δύο πτωχεύσεις στο ενεργητικό της, η Polaroid κατάφερε να επιβιώσει και παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα.

Photo By Vista Create

Όλα ξεκίνησαν από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

Ο Αμερικανός επιστήμονας Edwin Land βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του το 1943. Όταν η 3χρονη κόρη του, Jennifer, του ζήτησε να δει τη φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει, για να είναι βέβαιη ότι της άρεσε, εκείνος της εξήγησε την περίπλοκη διαδικασία της εμφάνισης των φωτογραφιών. Για να εμφανιστεί μια φωτογραφία απαιτούνταν να σταλεί το φιλμ στο εργαστήριο, να εμφανιστεί μέσα σε σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά και να επιστραφούν οι τυπωμένες φωτογραφίες μέσω ταχυδρομείου. Αυτό σήμαινε ότι θα χρειαζόταν ημέρες ή και εβδομάδες για να δουν τις φωτογραφίες του ταξιδιού τους.

Αυτό το απλό ερώτημα της κόρης του έβαλε σε σκέψεις τον Land, οδηγώντας τον στην εφεύρεση της άμεσης φωτογραφίας. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν άμεσα τις φωτογραφίες τους ήταν επαναστατική. Έτσι, το 1948, η Polaroid παρουσίασε την πρώτη κάμερα άμεσης φωτογραφίας, η οποία έγινε αμέσως δημοφιλής και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος απαθανάτιζε τις στιγμές του.

Η Polaroid όχι μόνο έγινε γνωστή για την τεχνολογία της, αλλά και για την αισθητική της, με τις φωτογραφίες της να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις αλλαγές στην ψηφιακή εποχή, η Polaroid παραμένει ένα σύμβολο καινοτομίας και νοσταλγίας.

Από το αυθόρμητο ερώτημα ενός μικρού κοριτσιού, η Polaroid εξελίχθηκε σε μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στην ιστορία της φωτογραφίας. Η κληρονομιά της ζει μέσα από τη συνεχιζόμενη αγάπη του κόσμου για την άμεση φωτογραφία και τις στιγμές που καταγράφονται και μοιράζονται με ένα κλικ.

Η Polaroid και η Εξέλιξη της Φωτογραφικής Τεχνολογίας

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Polaroid ανέπτυξε μία καινοτόμο διαδικασία δημιουργίας 3D εικόνων, που χρησιμοποιούνταν στις κωδικοποιημένες φωτογραφίες του στρατού και του ναυτικού. Αυτή η τεχνολογία συνδύαζε το polarising φίλτρο του Edwin Land με τη φωτογραφία, επιτρέποντας τη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο, η ανάγκη για τέτοιες τεχνολογίες στην αναγνώριση από τον αέρα μειώθηκε, αλλά η τεχνολογία αποδείχθηκε ιδανική για τις 3D ταινίες, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ψυχαγωγία.

Photo By @polaroid On Instagram

Η Polaroid συνέχισε να καινοτομεί, παρουσιάζοντας την πρώτη κάμερα άμεσης φωτογραφίας το 1948. Οι πρώτες 60 φωτογραφικές μηχανές που κατασκευάστηκαν πουλήθηκαν μέσα στην πρώτη κιόλας μέρα, παρόλο που ήταν μεγάλες και δύσχρηστες. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης και έθεσε τα θεμέλια για τη μελλοντική επιτυχία της εταιρείας.

Photo By @polaroid On Instagram

Τη δεκαετία του 1950 και του 1960, η Polaroid κατάφερε να κάνει τις κάμερές της μικρότερες και πιο εύκολες στη χρήση. Αυτό, σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους, τις έκανε εξαιρετικά δημοφιλείς. Οι καταναλωτές μπορούσαν πλέον να απολαμβάνουν την εμπειρία της άμεσης φωτογραφίας χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν ημέρες για την εμφάνιση των φωτογραφιών τους.

Photo By @polaroid On Instagram

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Polaroid ήρθε με την κυκλοφορία του πρώτου έγχρωμου φιλμ για τις φωτογραφικές της μηχανές. Αυτή η εξέλιξη προσέφερε στους χρήστες την ικανότητα να απαθανατίζουν τις στιγμές τους σε ζωντανά χρώματα, κάτι που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονταν και αναβιώνονταν οι αναμνήσεις.

Photo By Vista Create

Η Αναγέννηση της Polaroid: Από τη Χρεοκοπία στο Impossible Project

Μέχρι το 2008, η Polaroid πέρασε από τρεις διαφορετικούς επικεφαλής, κάθε φορά προσπαθώντας να βρει τη σωστή στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς. Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πλήρως την παραγωγή και την πώληση των προϊόντων της, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

Ωστόσο, μία ομάδα ανθρώπων πίστεψε στην αξία και το δυναμικό της Polaroid. Έτσι ξεκίνησε το Impossible Project, με στόχο να διασώσει την τεχνολογία και την κληρονομιά της. Η ομάδα αυτή συνεργάστηκε με την Polaroid μέχρι το 2017, όταν τελικά εξαγόρασε την εταιρεία. Την ίδια χρονιά, το Impossible Project κυκλοφόρησε την πρώτη κάμερα νέας γενιάς Polaroid, η οποία αποτελούσε αισθητικά ωδή στην πρώτη κάμερα που είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία τη δεκαετία του 1940, αλλά με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Η ανανεωμένη Polaroid στοχεύει κυρίως σε μια γενιά που αποζητά την εμπειρία του αναλογικού μέσα σε έναν πλήρως ψηφιακό κόσμο. Τα νέα προϊόντα της Polaroid συνδυάζουν την παραδοσιακή αναλογική φωτογραφία με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, προσφέροντας σκάνερ για smartphones και 3D εκτυπωτές.

Η κάμερα Polaroid έκανε το comeback της - και η δική σας θα μπορούσε να αξίζει σχεδόν 2000€

Πολύ πριν να αποκτήσουμε τις κάμερες των κινητών στις τσέπες μας και να μπορούμε να επιθεωρούμε κάθε selfie και ψηφιακή φωτογραφία σε πραγματικό χρόνο, κυριαρχούσε μια συσκευή: η κάμερα Polaroid. Αξέχαστος ήταν ο ήχος όταν πάταγες το κουμπί στη βαριά τετράγωνη μεταλλική κάμερα, το φλας αναδυόταν και η υπέροχη λευκή ταινία φιλμ έβγαινε από τη βάση της. Εκεί ξεκινούσε η πραγματική αγωνία. Η εικόνα σου άρχιζε να εμφανίζεται αργά – ίσως με τη βοήθεια μερικών κουνημάτων – και, voila! Παρόλο που η ποιότητα της φωτογραφίας δεν ήταν τόσο υψηλής ευκρίνειας όπως είμαστε συνηθισμένοι σήμερα (όλοι έχουμε εκείνες τις κιτρινωπές, θολές τετράγωνες φωτογραφίες με ετικέτες όπως «Τα γενέθλια της μαμάς 1976» στη χοντρή λευκή βάση σε κάποιο κουτί), αυτή η διασκεδαστική συσκευή έκανε τη λήψη φωτογραφιών σε κοινωνικές συγκεντρώσεις γρηγορότερη και ευκολότερη από ποτέ.

Όμως, όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν...ή μήπως όχι; Μετά την εξαφάνιση λόγω της εμφάνισης των ψηφιακών καμερών, οι νέες γενιές της κάμερας Polaroid, που παρέχουν το ίδιο άμεσο, χειροπιαστό σουβενίρ της στιγμής, είναι πάλι στη μόδα. Ακόμα καλύτερα, αν έχεις μια από τις vintage εκδόσεις στη σοφίτα ή το υπόγειό σου, βγάλ' τη έξω, ξεσκόνισέ τη και διάβασε παρακάτω γιατί...μπορεί να αξίζει πολλά χρήματα.

Γιατί είναι ξανά δημοφιλή τα Polaroid;
Η νοσταλγία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιστροφή της κάμερας Polaroid, όπως και η αυξανόμενη βαρεμάρα με την ψηφιακή φωτογραφία. Ενώ οι φωτογραφίες με κινητό είναι αναμφισβήτητα βολικές, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να βγάλεις μια φωτογραφία που μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου και να έχεις ως ενθύμιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, νέοι που δεν ήταν καν γύρω στην χρυσή εποχή της Polaroid άρχισαν να βλέπουν την μοναδική γοητεία της κάμερας και όπως οι δίσκοι βινυλίου, οι Polaroid γνώρισαν μια αναγέννηση ως hipster must-have που παρείχε μια ουσιαστική αίσθηση αφής και ένα κομψό σύνδεσμο με το παρελθόν.

Photo By @polaroid On Instagram

Οι κάμερες Polaroid έχουν επίσης υποστεί αναμόρφωση για να ενταχθούν περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Τα σημερινά μοντέλα συχνά επιτρέπουν στους χρήστες να καταγράφουν ψηφιακές εικόνες παράλληλα με τις στιγμιαίες εκτυπώσεις, έχουν πιο συμπαγή σχεδίαση, προσφέρουν υψηλότερη ανάλυση, καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων για πιο καθαρές και ζωντανές στιγμιαίες εκτυπώσεις, και δημιουργικές δυνατότητες όπως πολλαπλά προγράμματα έκθεσης, αυτόματους χρονοδιακόπτες, ενσωματωμένα φίλτρα και διάφορους τρόπους λήψης για να παρέχουν στους χρήστες μια σειρά από καλλιτεχνικές επιλογές ενώ καταγράφουν στιγμιαίες φωτογραφίες. Σήμερα, μπορείς ακόμα και να αγοράσεις τη νέα γενιά καμερών Polaroid από καταστήματα που απευθύνονται σε millennials και Gen Z.

Photo By @polaroid On Instagram

Πόσο αξίζει μια vintage κάμερα Polaroid;
Αν έχεις μια κάμερα Polaroid που συλλέγει σκόνη στη ντουλάπα σου και τυχαίνει να έχεις ένα έφηβο ή ένα παιδί στα είκοσι-κάτι του, οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα θέλει να την πάρει από σένα (αν δεν το έχει ήδη κάνει). Μπορεί επίσης να είσαι σε θέση να μεταπωλήσεις την Polaroid σου για μια καλή τιμή. Στο eBay, πολλές vintage Polaroid έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 1.000€, με τιμές να φτάνουν σχεδόν τις 7.000€.

Photo By @polaroid On Instagram

Το Retrospekt, ένας ιστότοπος που ειδικεύεται σε vintage Polaroid και άλλα παλιά τεχνολογικά προϊόντα, έχει έναν οδηγό για τις κάμερες και πόσο μπορεί να πωληθούν, και είναι ανοιχτοί σε επαφές από πιθανούς πωλητές. Επί του παρόντος, η πιο ακριβή Polaroid τους κοστίζει 2,000€ — και η κάμερα δεν λειτουργεί καν σωστά, καθώς είναι ένα μοντέλο επίδειξης από τη συλλογή ενός πρώην υπαλλήλου. Αυτό απλά δείχνει πως οι Polaroid μπορούν να θεωρηθούν ως έργα τέχνης από μόνες τους.


Photo By @polaroid On Instagram

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση