ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φόρεμα και flip flop
 

Χώρες της Μέσης Ανατολής θέλουν να απαγορεύσουν την ταινία «Barbie» λόγω περιεχομένου LGBTQ+

Όλα όσα έγιναν γνωστά

Μαρία Σάββα

Άτομα που μένουν σε μέρη της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη για να παρακολουθήσουν την Barbie, την ροζ υπερπαραγωγή της Greta Gerwig για την εμβληματική κούκλα.

Η ταινία, η οποία έχει εισπράξει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως από την κυκλοφορία της τον περασμένο μήνα, επρόκειτο να ανοίξει στους περιφερειακούς κινηματογράφους πριν μερικές μέρες μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων και συζητήσεων για τα θέματα της που περιλαμβάνουν το φύλο, τον φεμινισμό και τη σεξουαλικότητα.

Photo From movie

Όμως, την τελευταία στιγμή το συντηρητικό κράτος του Κουβέιτ ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση, λέγοντας ότι η ταινία προώθησε «ιδέες και πεποιθήσεις που είναι ξένες στην κοινωνία του Κουβέιτ». Ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου απαίτησε επίσης την απαγόρευση, λέγοντας ότι η ταινία της Barbie μεταφέρει μηνύματα «αντίθετα με τις θρησκευτικές αξίες και την ηθική» και «προωθεί την ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλική μεταμόρφωση».

Άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, ωστόσο, έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής διαφορετική πορεία. Η Barbie έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη σε κινηματογράφους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν, χώρες που έχουν κάνει μεγάλη οικονομική ώθηση στην ψυχαγωγία και τον τουρισμό και έχουν υψηλό ποσοστό ξένων εργαζομένων.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η Margot Robbie ως Barbie και ο Ryan Gosling ως Ken, ακολουθεί το ζευγάρι καθώς βγαίνουν από την απάνεμη Barbieland και στον πραγματικό κόσμο. Δεν περιλαμβάνει σκηνές σεξουαλικής φύσης, αλλά το καστ περιλαμβάνει ανοιχτά γκέι και τρανς ηθοποιούς.

Photo by @barbiethemovie

Αλλά στον συντριπτικά συντηρητικό αραβικό κόσμο, όπου η ομοφυλοφιλία και οι μορφές έκφρασης φύλου εξακολουθούν να ποινικοποιούνται στις περισσότερες χώρες, η ταινία έχει προκαλέσει οργή.

Αυτό ισχύει ακόμη και στον Λίβανο, μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες που εδώ και καιρό φιλοξενεί ζωντανές ΛΟΑΤ+ κοινότητες. Αλλά δέχονται όλο και περισσότερο πυρά τόσο από σκληροπυρηνικούς χριστιανούς όσο και από μουσουλμάνους πολιτικούς ηγέτες εν μέσω καταστολής των πολιτικών ελευθεριών.

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ, της πιο ισχυρής πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης της χώρας, έχει αρπάξει τα LGBT+ ζητήματα για να διεγείρει τη βάση του και να προσελκύσει νέους υποστηρικτές.

Photo from movie

Σε τηλεοπτικές ομιλίες, ο Hassan Nasrallah αμφισβήτησε το εκπαιδευτικό υλικό που προωθεί «αυτή την αποκλίνουσα κουλτούρα», προέτρεψε τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων που φέρουν σημαίες Pride και ζήτησε ο σοδομισμός να τιμωρηθεί με θάνατο.

Να σημειώσουμε πως η αρχική ημερομηνία παγκόσμιας κυκλοφορίας του Barbie ήταν η 19η Ιουλίου, αλλά καθυστέρησε σε μέρη της Μέσης Ανατολής μέχρι τις 31 Αυγούστου, καθώς οι αρχές συζητούσαν για τη λογοκρισία μέρους του περιεχομένου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Barbie  |  movie  |  news  |  lifestyle  |  gossip  |  showbiz  |  Μέση Ανατολή  |  LGBTQ+

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση